Oferta de joburi în străinătate pentru români a crescut în 2010 de aproape trei ori

Oferta de joburi în străinătate pentru români a crescut de aproape trei ori anul trecut faţă de 2009, înregistrându-se peste 23.000 de joburi lansate pe piaţa de recrutare online, iar cele mai multe au vizat specialişti din inginerie, IT&C şi farma, potrivit site-ului Myjob.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Oferta de joburi în străinătate pentru români a crescut în 2010 de aproape trei ori

Oferta de joburi în străinătate pentru români a crescut în 2010 de aproape trei ori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 2009, aproximativ 8.500 de locuri de muncă în străinătate erau postate pe site-urile de recrutare, iar în 2008 oferta cuprindea aproximativ 2.800 de joburi, se arată într-un raport al site-ului de recrutare MyJob.

"Aceste creşteri se înregistrează datorită renunţării mai multor state la restricţiile privind accesul românilor pe piaţa muncii, precum Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, Danemarca şi parţial Germania şi Elveţia", se arată în raport.

În topul ţărilor care au pus la dispoziţie locuri de muncă pentru români s-au clasat Marea Britanie, Germania, Franţa, Grecia, Cipru, Italia, SUA, Olanda, Belgia şi Danemarca.

O tendinţă manifestată în ultimii doi ani pe piaţa de recrutare pentru joburi în străinătate este orientarea către specialişti din domeniile inginerie şi tehnologie, IT&C şi farma, după ce la nivelul anului 2008 erau căutaţi în special muncitori necalificaţi pentru domenii precum servicii clienţi, turism, HoReCa şi construcţii.

În acelaşi timp, numărul de aplicaţii la anunţurile pentru joburile din străinătate a crescut la peste 170.000 anul trecut, de la 90.000, în 2009.

Din punct de vedere al segmentării în funcţie de sex, procentajele s-au păstrat în jurul aceloraşi valori în ultimii trei ani, femeile fiiind mai active în căutarea unui job pe piaţa internă (55,3%), în timp ce mai mulţi barbaţi caută un job în afara ţării (76%).

În ceea ce priveşte vârsta candidaţilor la un loc de muncă în general, cele mai active segmente sunt tinerii sub 25 de ani (42,2%) şi cei din grupa 26-35 ani (36,9%).

Din punct de vedere al proveninenţei, mai activi sunt candidaţii din mediul urban, iar peste 30% dintre aplicaţiile pentru un loc de muncă au provenit din Capitală. În topul judeţelor cu cei mai mulţi candidaţi pentru locurile de muncă disponibile online s-au situat anul trecut judeţele Timiş, Iaşi şi Braşov.

Pentru locurile de muncă libere din străinătate cel mai mare interes a fost manifestat de românii din Ardeal.

În cadrul cercetării Myjob au fost luaţi în calcul peste un milion de candidaţi activi pe site-ul de recrutare, precum şi oferta de locuri de muncă a aproximativ 12.000 de companii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici