OFERTE DE SĂRBĂTORI: Taraf de lăutari, foc de tabără şi mâncare secuiască la pensiunile din Harghita
În judeţul Harghita, cele mai căutate destinaţii turistice în perioada sărbătorilor de iarnă sunt pensiunile de pe Valea Ghimeşului, unde mai sunt locuri libere doar pentru Crăciun şi unde trei nopţi de cazare costă 100 de euro, iar turiştii se pot plimba cu sania sau pot asculta muzică lăutărească.
OFERTE DE SĂRBĂTORI: Taraf de lăutari, foc de tabără şi mâncare secuiască - la pensiunile din Harghita (Imagine: Laszlo Mihalz/Arhiva Mediafax Foto)
În judeţul Harghita, cele mai căutate destinaţii turistice în perioada sărbătorilor de iarnă sunt pensiunile de pe Valea Ghimeşului, unde mai sunt locuri libere doar pentru Crăciun, pachetele de Revelion fiind cumpărate în totalitate.
Preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimeşului, Prejmer Fulop, a declarat că au existat cereri din Ungaria şi din toate zonele ţării, în proporţii aproximativ egale.
"Turiştii au fost atraşi de oferta noastră bogată în programe tradiţionale", a spus Prejmer Fulop, explicând că, în fiecare pensiune, turiştii vor avea ocazia să asiste la tăiatul porcului şi prepararea produselor tradiţionale, să participe la plimbări cu săniile trase de cai până în vârful muntelui, unde se vor încălzi cu ceai, vin fiert şi pălincă, în jurul unui foc de tabără la care se vor pregăti slănină afumată şi cârnaţi de casă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
La Complexul Boros, în afară de activităţile menţionate, turiştii vor avea parte în fiecare seară de un bal cu muzică tradiţională, interpretată de ansambluri de profesionişti din Valea Ghimeşului, din Sândominic şi de tarafuri de lăutari.
Un pachet de patru zile şi trei nopţi, fie pentru perioada Crăciunului, fie pentru Revelion, scoate din buzunarul fiecărui turist 100 de euro, în preţ fiind inclusă cazarea, micul dejun servit sub formă de bufet suedez, un prânz întârziat, iar pe durata balului, de seara până dimineaţa, pe mese vor sta gustări "dintr-ale porcului".
Masa de Revelion, cu mâncărurile tradiţionale, de la aperitive, cârnaţi, friputură şi sarmale, până la ciorba acră, tocmai potrivită pentru dresul după băutura tare şi de casă, este şi ea inclusă.
La pensiunile din staţiunea Băile Tuşnad, lucrurile s-au schimbat faţă de anul trecut, cele mai căutate fiind cele de trei margarete, care sunt deja rezervate în proporţie de aproximativ 80 la sută, faţă de 90 la sută în decembrie 2010.
La pensiunile de două margarete, care nu oferă decât cazare, fără programe de divertisment, gradul de ocupare este de cel mult 70 la sută, în prezent.
"Situaţia este mai bună în cazul unităţilor în care au fost introduse, în pachetele de sărbători, şi programe de divertisment. Cele mai puţine rezervări au fost făcute la pensiunile care oferă numai cazare", a afirmat preşedintele Asociaţiei de Turism din Băile Tuşnad, Kalamar Andor.
În pensiunile de trei margarete, cu aproximativ 15-20 de camere fiecare, restaurant şi cu ofertă wellness - saună, masaj, jacuzzi, şi care, în plus, asigură turiştilor abonamente la pârtia de schi, excursii cu săniile trase de cai şi masa festivă din noaptea care face trecerea între ani, un pachet pentru trei nopţi şi demipensiune costă 990 de lei pentru o persoană, pentru patru nopţi preţul se ridică la 1.190 de lei/ persoană, iar pentru cinci nopţi de cazare cei interesaţi plătesc 1.290 de lei/ persoană.
Preţurile sunt mai mari faţă de anul trecut la pachetele cu trei nopţi de cazare şi demipensiune, dar au rămas aceleaşi la pachetele pentru cinci nopţi de cazare.
De Revelion, turiştii vor fi răsfăţaţi cu produse din bucătăriile tradiţionale ungureşti şi secuieşti.
Şi în acest an, oferta va cuprinde preparate precum gulyas, paprikas de pui, "szekely kposzta" (varză călită cu bucăţele de ceafă de porc afumată) şi "Hagymas rostelyos" - o specialitate din muşchi de vită la grătar, apoi înăbuşit în sos de ceapă, cu garnitură de cartofi fierţi raşi şi tăvăliţi prin untură condimentată cu boia şi piper, dar nu vor lipsi nici tradiţionalele sarmale.
La Hotelul Ciucaş toate locurile sunt disponibile, până în prezent nefiind făcută nicio rezervare.
Patronii de pensiuni nu sunt speriaţi de lipsa zăpezii, spunând că mai este destul timp până la Crăciunul pe care îl întrevăd bogat în omăt.
"Nu ne sperie că nu avem zăpadă, nici anul trecut nu a fost până înainte cu o săptămână de Crăciun. Oamenii de aici au scos chiar o zicală, cum că acum a venit încălzirea uzuală de decembrie. Mai avem până la Crăciun şi precis că până atunci va ninge", a spus Kalamar Andor.
Oricum, pârtia de schi din staţiune este echipată cu trei tunuri de zăpadă, pregătite să intre în funcţiune de îndată ce temperatura va scădea sub minus 3 grade Celsius.
Cel mai afectaţi la capitolul rezervări sunt patronii de pensiuni şi hotelierii din staţiunea Praid, unde gradul de ocupare este de 30 la sută, cu zece procente mai scăzut faţă de anul trecut şi cu 30 la sută mai mic faţă de decembrie 2009.
Cazarea în regim la cheie şi self-catering este cea mai ieftină, turiştii plătind 100 de lei pe noapte pentru o cameră cu două paturi, la fel ca anul trecut.
În schimb, pachetele de patru zile şi trei nopţi de cazare la pensiuni au piedut mult din calitate, mai includ doar două mese şi pe cea festivă de Revelion, iar dintre evenimentele conexe a rămas doar tăiatul tradiţional al porcului, renunţându-se la vizitele la atelierele de ceramică ale meşterilor din Corund, la vizita la păstrăvărie cu prânz specific şi la plimbările cu săniile trase de cai.
"Preţurile au scăzut la jumătate faţă de anul trecut, la 350 de lei/persoană pentru oferta pachetului cu patru zile şi trei nopţi de cazare în pensiuni. Am optat pentru această variantă din două motive, în primul rând oamenii nu mai au la fel de mulţi bani, iar în al doilea rând perioada este scurtă şi nu avem timp pentru toate manifestările, cel mai probabil vor veni vineri, iar luni vor pleca", a afirmat Laszlo Ildiko, reprezentantul ANTREC Harghita.
La Hotelul Praid, singurul din staţiune, doar 30 la sută din capacitatea de cazare este ocupată pentru sărbători.
Pachetul de trei nopţi, cu mic dejun, două mese festive, dintre care una este cea de Revelion, organizată în salină, şi un bal mascat în Galeria Vinurilor, la peste 100 de metri adâncime în muntele de sare în prima zi a lui 2012, costă 790 de lei de persoană.
"Opţional, mai sunt posibile câteva variante în oferta pentru turiştii care vin la noi de sărbători, pârtiile de schi pentru iubitorii de mişcare, plimbările cu săniile trase de cai, vizitele la Corund şi la păstrăvărie, dar numai la comandă, pentru grupuri de minim zece persoane, cu plata separat de pachet", a precizat directorul hotelului, Cristian Grosu.
El a afirmat că nici el şi nici proprietarii de pensiuni din zonă care nu au reuşit să îşi vândă încă locurile nu disperă, experienţa ultimilor ani demonstrându-le că rezervări se fac şi cu două săptămâni înainte de Anul Nou.
În judeţul Covasna, aproximativ 90 la sută din locurile de cazare disponibile în pensiunile agroturistice sunt rezervate pentru perioada sărbătorilor de iarnă, procentul fiind mai mare faţă de anul trecut, când gradul de rezervare era de 60-70 la sută.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) Covasna, Daragus Attila, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în judeţ gradul de rezervare a locurilor din pensiuni este de aproximativ 95 la sută pentru Revelion, iar pentru perioada Crăciunului este de 75-80 la sută.
Preşedintele ANTREC Covasna a menţionat că anul trecut, în această perioadă, gradul de rezervare era de circa 60-70 la sută, o creştere semnificativă fiind înregistrată în special pentru perioada Crăciunului.
Potrivit lui Daragus, turiştii care vor să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în judeţul Covasna şi-au făcut rezervări din timp, mai ales că unele pensiuni au oferit şi reduceri la preţ dacă rezervările au fost făcute până la sfârşitul lunii octombrie.
În ceea ce priveşte preţul, ofertele pensiunilor agroturistice variază. De exemplu, la o pensiune clasificată cu trei margarete se poate cumpăra un pachet de trei zile pentru Revelion, în sistem demipensiune, la preţuri cuprinse între 120 şi 180 de euro.
Turiştii care vor să îşi petreacă sărbătorile de iarnă în judeţul Covasna vor avea posibilitatea de a participa la tradiţionala tăiere a porcului, cu gustare de şoric, ţuică fiartă şi vin fiert, la plimbări cu sănii trase de cai, dar şi la focuri de tabără. De asemenea, ei vor putea degusta mâncăruri din gastronomia maghiară şi săsească.
(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO