Oficial, 28 de români cu certificat de revoluţionar sunt foşti colaboratori ai Securităţii

CNSAS a deconspirat 28 de români cu certificate de revoluţionar ca fiind foşti colaboratori sau chiar ofiţeri de Securitate, pentru ei existând confirmări finale în Justiţie, însă numărul ar putea creşte pe măsură ce procesele celor 186 de revoluţionari consideraţi în neregulă de CNSAS înaintează.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Oficial, 28 de români cu certificat de revoluţionar sunt foşti colaboratori ai Securităţii

Oficial, 28 de români cu certificat de revoluţionar sunt foşti colaboratori ai Securităţii (Imagine: Mediafax Foto)

Gândul relatează că, până la finalul lui 2010, CNSAS a verificat doar 8.000 dintre cei 21.000 de revoluţionari - luptători sau urmaşi ai eroilor-martiri care au certificate în acest sens şi primesc, în baza lor, indemnizaţii sau diferite alte facilităţi din partea statului.

Conform datelor prezentate de Gândul, din 2008 şi până la sfârşitul lui 2010, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a trimis în instanţele de judecată 186 de dosare ale unor revoluţionari acuzaţi că ar fi fost colaboratori sau chiar lucrători ai Securităţii.

"Nu se ştie exact câte dosare au fost finalizate. După unele surse - aproximativ jumătate, după altele - mai puţine, dar 22 de verdicte au confirmat acuzaţiile formulate de CNSAS. Celor 22 li se adaugă deciziile CNSAS, şase la număr, de la înfiinţarea colegiului şi până în anul 2008, când legislaţia a fost modificată, astfel încât doar instanţele de judecată se pot pronunţa în privinţa calităţii de colaborator sau lucrător al organului represiv din regimul comunist", scriu jurnaliştii de la Gândul.

Conform raportului de activitate al CNSAS pe anul 2009 citate de Gândul, din cele 563 de trimiteri în judecată, 108 s-au referit la revoluţionari.

"Raportul este de aproape 1/5! Cu alte cuvinte, cea mai mare pondere a colaboratorilor şi ofiţerilor de Securitate este tocmai în rândul celor care, conform certificatului de care dispun, ar fi pus umărul la căderea regimului comunisto-securist", scriu jurnaliştii cotidianului citat.

George Costin, secretar de stat pentru Problemele Revoluţionarilor a declarat, pentru Gândul, că doar pentru cinci dintre cei dovediţi drept colaboratori sau foşti ofiţeri de Securitate au fost anulate certificatele de revoluţionar şi, totodată, drepturile care decurg din calitatea de revoluţionar. Anterior, subordonaţii lui Costin precizaseră că anularea calităţii de revoluţionar pentru cei dovediţi drept colaboratori sau lucrători ai Securităţii se face automat, prin efectul legii.

"La numirea mea, am găsit 172 de verdicte date de CNSAS, referitoare la revoluţionari. Am aşteptat finalizarea procedurilor în instanţă. Pe lângă cei cinci cărora le-am anulat certificatele, mâine vom avea o comisie în care vom discuta alte 9 cazuri şi, mai mult ca sigur, vor fi decizii de anulare a certificatelor. Şi mai sunt şi alte cazuri în analiză - trebuie să vedem ce facem cu cei care au primit verdicte de la CNSAS înainte de 2008 şi care nu au decizii ale instanţelor", afirmă George Costin.

Acesta susţine că i-a cerut preşedintelui CNSAS urgentarea verificărilor în cazul revoluţionarilor cu certificat, astfel încât şi securiştii din rândul celorlalţi 13.000 încă netrecuţi prin filtru să fie deconspiraţi.

Ancuţa Median, purtătorul de cuvânt al CNSAS a declarat, pentru Gândul, că dosarele trimise în instanţă conţin probe "dincolo de orice dubiu", situaţie în care este greu de înţeles cum judecătorii au putut da verdicte de necolaborare.

"Am asistat, de pildă, la un proces în care respectivul a şi recunoscut că a dat note informative, dar şi-a motivat atitudinea prin faptul că a fost ameninţat că fiica sa va fi dată afară de la facultate. Şi s-a dat verdict de necolaborare", spune Median.

Mai direct şi mai plastic este Mircea Dinescu, membru în colegiul CNSAS.

"Asta se întâmplă pentru că o bună parte dintre judecători sunt din acelaşi aluat cu informatorii. A fost un caz celebru cu un judecător, care la noi era pe liste la informatori şi el dădea verdicte de necolaborare la foşti colegi ai lui, informatori", spune Dinescu.

El dezavuează calitatea de revoluţionar "cu acte în regulă": "Nu mă consider coleg cu aceşti oameni. Eu nu am colegi decât de literatură. Nu sunt revoluţionar, nu mi-am luat carnet de revoluţionar, asta cu patalamaua de revoluţionar e o găinărie. Cum erau pe vremuri ilegaliştii, aşa sunt acum revoluţionarii. Ciuciu-muciu. Când am fost eliberat din arestul de la domiciliu, pe 22 decembrie, erau sute de mii de oameni pe străzi. Toţi erau revoluţionari, cum au fost selectaţi unii anume? Dacă eşti revoluţionar, eşti şi atât, nu iei indemnizaţie, pensie şi nu mergi gratis cu autobuzul, că ai strigat «Jos Ceauşescu!». Asta nu-i o meserie!»", a afirmat Dinescu pentru Gândul.

Din cei aproximativ 200 de revoluţionari găsiţi în neregulă de CNSAS, "vreo patru-cinci" au fost membri ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Doi dintre aceştia au primit decizie favorabilă în justiţie, însă, potrivit liderului organizaţiei, Teodor Mărieş, ei au fost oricum excluşi din asociaţie.

"Noi îi excludem imediat pe cei care primesc verdict de colaborare de la CNSAS, nu mai aşteptăm decizia instanţei şi nu ne interesează dacă în instanţă se infirmă sau nu ce spune CNSAS. Dar noi suntem o organizaţie mică, de circa o sută de membri cotizanţi. Chiar şi cinci deconspiraţi dintre aceştia e un procentaj mare. Am avut însă criterii mai riguroase de selecţie, în alte organizaţii, cu mai mulţi membri, situaţia e, probabil, mai proastă", afirmă Teodor Mărieş, citat de Gândul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici