Oficialii îi urează Patriarhului Daniel sănătate şi putere de muncă, de ziua onomastică, iar credincioşii - viaţă lungă

Oficiali români, printre care Traian Băsescu, Victor Ponta şi Valeriu Zgonea, l-au felicitat, marţi, pe Patriarhul Daniel, de ziua onomastică, urându-i cel mai frecvent sănătate, putere de muncă, linişte şi pace, în timp ce credincioşii adunaţi la Patriarhie i-au urat viaţă lungă.

Urmărește
469 afișări
Imaginea articolului Oficialii îi urează Patriarhului Daniel sănătate şi putere de muncă, de ziua onomastică, iar credincioşii - viaţă lungă

Sfântul Patriarh Daniel (Imagine: Adriana Neagoe/ Mediafax Foto)

În ziua în care biserica prăznuieşte ziua Sfântului Proroc Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) îşi sărbătoreşte ziua onomastică. El a primit acest nume când a intrat în viaţa monahală, în 1987, la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ, avându-l ca naş de călugărie pe Preacuviosul părinte arhimandrit Cleopa Ilie.

Cu prilejul onomasticii, la Catedrala Patriarhală, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preafericit (PF), înconjurat de membri ai Sfântului Sinod prfintre care Înalt Preasfinţitul (IPS) Andrei, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, IPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Visarion, episcopul Tulcii, PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, PS Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Emilian Lovişteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, preoţi şi diaconi.

Sărbătoarea a continuat în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, cu un scurt concert de colinde, susţinut de colindători din judeţele Hunedoara şi Suceava. Cu acestă ocazie au fost citite mesaje din partea preşedintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta şi preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.

Preşedintele Traian Băsescu: i-a transmis "cele mai calde urări de sănătate şi slujire rodnică" şi gândurile "cele mai bune însoţite de cea mai înaltă consideraţie".

Premierul Victor Ponta i-a urat Patriarhului multă sănătate şi bucurie şi "un sincer «La mulţi ani»".

"În aceste vreamuri de criză economică şi de confuzie morală, credem că este important ca Biserica şi Statul să conlucreze pentru construirea binelui comun şi a unei societăţi întemeiate pe valori precum demnitatea umană, dreptatea şi solidaritatea socială", arată Ponta în mesajul său către Patriarh.

Premierul a mai spus că "prin lucrarea lor spirituală socială, filantropică, educaţională şi culturală, Biserica Ortodoxă Română şi celelate culte din România au ajuns să suplinească în mod firesc acţiunea statului acolo unde acesta nu poate asigura satisfacerea tuturor acestor nevoi" şi şi-a exprimat aprecierea pentru energia şi devotamentul cu care Patriarhul Daniel şi-a "asumat misiunea extrem de laborioasă de a face din Biserica Ortodoxă Română un factor din ce în ce mai activ al dezvoltării sociale şi spirituale a ţării noastre".

La rându lui, Valeriu Zgonea spune că se cuvine ca "întreaga clasă politică din Camera Deputaţilor" să acorde "înaltă preţuire şi recunsoştinţă pentru lucrarea neobosită" pe care Preafericitul "o depune pentru consolidarea dialogului interconfesional şi interreligios, contribuind astfel la ridicarea prestigiului bisericii strămoşeşti şi a patriei noastre în plan internaţional". "Vă adresez cu smerenie ani mulţi cu sănătate pace şi putere de muncă întru slujirea lui Hristos. Recunoştinţă şi bucurie sufletească", mai spune Zgonea.

Cei mai numeroşi oficiali participanţi la sărbătoarea onomastică au fost reprezentanţi ai Guvernului, printre care ministrul Tineretului şi sportului Nicolae Bănicioiu, ministrul delegat pentru Dialog Social Doina Pană, ministrul delegat pentru Cercetare şi Învăţământ Superior Mihnea Costoiu, alături de mai mulţi secretari generali şi de stat.

"Astăzi sărăborim ziua onomasticii dumneavostră - ziua Prorocului Daniel. Dar nu putem uita că sunteţi cel care aţi avut iniţiativa canonizării lui Daniel Sihastru, pe care îl serbăm mâine, şi a domnitorului Ştefan cel Mare Nu pot să nu vă urez «La mulţi ani» şi pentru ziua de azi şi pentru ziua de mâine. Mă rog să vă dea Domnul putera domnitorului şi pacea aducătoare de linişte a sihastrului pentru cârmuirea noastră întru mulţi şi fericiţi ani", a spus Mihnea Costoiu.

Credincioşii, cu braţe pline de flori, care au umplut biserica la slujba oficiată de PF Daniel", i-au urat în cor "viaţă lungă şi multă sănătate".

PF Daniel a mulţumit tutror pentru daruri şi a vorbit mai întâi despre profetul Daniel, cel care a fost aruncat în groapa cu lei de unde a ieşit nevătămat şi a prevestit venirea lui Mesia.

Apoi, Patriarhul a vorbit despre rolul sfinţilor: "Sfinţii au trei mari misiuni: sunt mărturisitori şi trăitori ai dreptei credinţe; sunt învăţători, de aceea citirea vieţii lor este la fel de improtantă precum citirea Sfintei Scripturi, sunt rugători pentru noi. Cei care nu poartă numele unui sfânt se vor serba de Duminica tuturor sfinţilor (prima duminică după Rusalii, n.r.)", a spus PF Daniel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici