- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ofiţerii BCCO au vrut să se răzbune după ce nu au primit mita cerută la data stabilită
Cei trei ofiţeri de la BCCO arestaţi preventiv pentru luare de mită au vrut să se răzbune după ce nu au primit cei 3.000 de euro ceruţi ca mită, la data stabilită cu avocatul persoanei pe care o cercetau pentru vânzare de produse etnobotanice, într-o discuţie aceştia arătând: "M-a sunat «gunoiul»".
Ofiţerii BCCO au vrut să se răzbune după ce nu au primit mita cerută la data stabilită (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei ofiţeri de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, obţinut de MEDIAFAX, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată că aceştia ar fi vorbit să se răzbune pe cel pe care îl anchetau, Mircea Chirvăsuţă, după ce avocatul acestuia i-a anunţat că a discutat cu clientul său, care era plecat la Constanţa, şi că nu le mai transmite prin virament bancar cei 3.000 de euro ceruţi, ci după ce va reveni în Capitală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Procurorii anticorupţie notează, în documentul citat, că după ce au aflat că nu mai primesc banii ceruţi la data stabilită, deşi obţinuseră concluziile favorabile la raportul de constatare pentru produsele etnobotanice aparţinând lui Chirvăsuţă, fapt care l-ar fi ajutat la soluţionarea favorabilă a dosarului în care acesta era cercetat pentru trafic de droguri, ofiţerii Mihai-Claudiu Ionaşcu şi George Robert Coporîie au stabilit să ia măsuri pentru a se răzbuna, relevante în acest sens fiind două convorbiri telefonice din seara zilei de 3 martie.
Potrivit sursei citate, în 25 februarie, în jurul orei 19.00, ofiţerul Georgel Ovidiu Negură l-a apelat pe avocatul Alexandru Larion şi, folosind limbajul codificat pe care l-a impus, i-a cerut să îi confirme dacă Mircea Chirvăsuţă a fost de acord cu remiterea sumei de 3.000 de euro în cursul zilei de 28 februarie.
Din înregistrarea în mediul ambiental rezultă, potrivit sursei citate, că în 28 februarie Negură s-a întâlnit în sediul BCCO Bucureşti cu avocatul Larion şi i-a spus acestuia ca remiterea sumei de 3.000 de euro să se realizeze prin intermediul complicilor săi, ofiţerii Coporîie şi Ionaşcu.
După ce avocatul i-a precizat ofiţerului că Mircea Chirvăsuţă se află în Constanţa, dar că acesta a fost de acord să dea cei 3.000 de euro ceruţi, ofiţerul Negură i-a spus lui Larion că îi va putea arăta în cel mai scurt timp concluziile raportului de expertiză.
"Am vorbit cu el, i-am zis c-am văzut concluzia şi a zis că în maxim o oră face rost de bani…", spus avocatul Larion, ofiţerul BCCO spunând: "Noi ne-am făcut treaba noastră, nu?".
Procurorii mai arată că ofiţerul Negură a insistat ca banii să îi fie remişi cât mai repede, "la doişpe jumătate", imediat ce martorul denunţător îi primea prin transfer bancar de la clientul său, Mircea Chirvăsuţă.
Totodată, Negură i-a cerut avocatului ca ridicarea banilor de la unitatea bancară să se realizeze în prezenţa complicilor săi, Ionaşcu şi Coporîie, pentru a se asigura că banii vor fi transmişi de Chirvăsuţă, şi nu de alte persoane: "Îmi trimit băieţii direct cu tine. Mergi cu ei. Mergeţi la...să vadă că-i scoţi de acolo şi nu-s veniţi din altă parte".
Anchetatorii notează că Negură a dat asigurări că, după primirea banilor, Ionaşcu sau Coporîie îi va prezinta avocatului concluziile raportului de expertiză: "După aia, ne ducem împreună, când îi ai pe ăia (banii - n.r.), unu pleacă, se duce şi aduce alea şi ţi le arată. Faci copii şi le trimiţi. Şi gata", precizând totodată că aceste măsuri de siguranţă sunt necesare "pentru că toată lumea e cu ochii ...".
Pentru că avocatul Alexandru Larion a plecat la Constanţa fără a le remite suma de 3.000 de euro, deşi ofiţerii obţinuseră concluzii favorabile la raportul de constatare efectuat, fapt ce îl avantaja pe clientul său, ofiţerii Coporîie şi Ionaşcu au stabilit să ia măsuri pentru a se răzbuna.
În 1 martie, ofiţerul Negură a purtat mai multe convorbiri telefonice cu avocatul Larion şi, faţă de disponibilitatea manifestată de Chirvăsuţă de a le remite banii chiar în municipiul Constanţa, dar prin intermediul unei alte persoane, a luat legătura cu Ionaşcu. Acesta i-a spus că ştie o persoană care poate să se întâlnească la Constanţa cu cel trimis de Chirvăsuţă. În acest sens, l-a apelat pe Ioan Daniel Constantin, căruia i-a solicitat să meargă să ia suma de bani, precizând: "Diseară pe la opt, aşa, crezi că poţi să te duci să-mi iei şi mie nişte bani de la cineva?".
Pentru a avea confirmarea sumei, Ionaşcu l-a contactat pe şeful său, ofiţerul Negură, precizându-i acestuia: "Ovi, trei milioane parcă avea ăsta să ne dea pe motorină, nu?".
Suma i-a fost confirmată lui Ionaşcu şi de Coporîie. Ionaşcu i-a dat acestuia detalii, într-un limbaj codificat, în legătură cu modul în care urmau să fie remişi banii: "M-a sunat «gunoiul». A zis că ăla (denunţătorul) e în spital şi nu poate să vină nici mâine" ... "şi ... dacă, dacă avem noi pe cineva să trimitem să ne dea şi nouă banii ăia pe motorină? I-am dat trei milioane parcă? Trei milioane parcă sunt toţi banii?".
Deşi au făcut toate demersurile pentru a obţine suma de bani pretinsă printr-un intermediar, avocatul Larion le-a spus acestora că remiterea sumei urmează să se realizeze în Bucureşti, în 7 martie.
Cei trei ofiţeri de poliţie au fost prinşi, în 7 martie, în flagrant delict, în timp ce primeau cei 3.000 de euro ceruţi, aceştia fiind reţinuţi de procurorii anticorupţie.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, o zi mai târziu, arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor trei ofiţeri de la BCCO Bucureşti.
Georgel Ovidiu Negură, Mihai-Claudiu Ionaşcu şi George Robert Coporîie au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, recursurile acestora urmând să fie luate în discuţie în 14 martie.
Georgel Ovidiu Negură, ofiţer de poliţie în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - şef Birou Sector 1, este acuzat de trafic de influenţă, iar Mihai-Claudiu Ionaşcu şi George Robert Coporîie de complicitate la această infracţiune, potrivit DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO