- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OIM adoptă convenţia privind munca decentă pentru lucrătorii casnici
"Cartel Alfa" salută, alături de Confederaţia Internaţională a Sindicatelor (CIS), adoptarea istorică de către Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a Convenţiei, însoţită de o recomandare, privind munca decentă pentru lucrătorii casnici, care vor avea aceleaşi drepturi ca toţi angajaţii.
Confederaţiile sindicale internaţionale cer OIM să se asigure că guvernele din întreaga lume se angajează să protejeze drepturile milioanelor de persoane angajate să lucreze ca lucrători casnici, se arată într-un comunicat de presă remis vineri de "Cartel Alfa".
Convenţia a fost ratificată cu 396 de voturi pentru, 16 voturi împotrivă şi 63 de abţineri (printre care se numără şi patronatul din România).
Recomandarea a fost aprobată cu 434 de voturi pentru, 8 voturi împotrivă şi 42 de abţineri (printre care şi votul patronatelor din România).
În absenţa unei monitorizări corespunzătoare a condiţiilor de muncă pentru milioane de lucrători interni, migranţi, din întreaga lume, această categorie de lucrători (printre care se numără îngrijitoare, femei de serviciu, bone, portari, grădinari şi orice altă categorie a angajaţilor pentru treburile casnice) a fost obligată să suporte condiţii inumane şi represive de muncă, precum şi abuzuri repetate din partea agenţiilor de recrutare, salarii sub minimul legal, neplata salariilor, lipsa de protecţie socială, durata excesivă a timpului de lucru şi cele mai grave forme de exploatare a muncii copilului, se arată în comunicat.
"Adoptarea acestei convenţii este o imensă victorie. Facem apel către toate guvernele să ratifice şi să pună în aplicare această Convenţie. Cerem, de asemenea, OIM să ofere orientări clare pentru ţările a căror legislaţie nu protejează în mod adecvat drepturile lucrătorilor interni pe teritoriul lor", a declarat secretarul general al CIS, Sharan Burrow.
Confederaţia Internaţională a Sindicatelor a denunţat opresiunea generalizată şi abuzurile suferite de către lucrătorii migranţi interni în ţările din Golf. Majoritatea acestor angajaţi este reprezentată de lucrători din India, Bangladesh, Sri Lanka, Filipine, Indonezia şi Etiopia.
Mişcarea sindicală internaţională denunţă fără să obosească condiţiile de muncă ale lucrătorilor interni-casnici în ţările Golf, în special Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar şi Bahrain, a afirmat Sharan Burrow.
"Este inacceptabil faptul că ţările dezvoltate economic şi prospere, inclusiv în privinţa averilor private, să folosească sclavi interni din ţările foarte sărace ale căror paşapoarte sunt confiscate la sosire şi care nu au absolut pe nimeni căruia să i se adreseze atunci când sunt maltrataţi, abuzaţi sau hărţuiţi de către angajatorul lor", a spus secretarul general al CIS.
Numărul de migranţi folosiţi pentru treburile casnice din lume este estimat la circa 121 de milioane de persoane, dintre care 83 la sută sunt femei, serviciile casnice reprezentând cel puţin 7,5 la sută din totalul angajatelor pe plan mondial.
Convenţia adoptată de OIM acordă milioanelor de muncitori domestici drepturile de care se bucură toţi lucrătorii. Până în prezent, majoritatea lucrătorilor interni aparţinea aşa-numitei economii informale. Îndată după ratificare, Convenţia are potenţialul de a scoate milioane de lucrători din economia informală, subterană, şi de a le acorda un statut de muncitori legali, cu acte în regulă. Convenţia recunoaşte, printre altele, dreptul acestei categorii de a se organiza în sindicate, de a negocia pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, fapt încă interzis în multe ţări, potrivit sursei citate.
Având în vedere faptul că în România s-ar încadra în această categorie peste 600.000 de persoane, dată fiind şi nevoia creării de noi şi legale locuri de muncă, "Cartel Alfa" solicită Guvernului României să declanşeze de urgenţă procedura de ratificare a documentelor adoptate de Organizaţia Internaţională a Muncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Rusia foloseşte bombardiere transferate din Ucraina în 1999
-
CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO