Olaru: În cazul Petrom Service se va extinde urmărirea penală, s-a dispus o expertiză contabilă

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a declarat, vineri, că în cazul Petrom Service s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile, procurorii fiind preocupaţi de extinderea urmăririi penale faţă de învinuirile aduse.

Urmărește
20 afișări

Şeful DIICOT a precizat că procurorii "sunt ţinuţi" de cele 180 de zile în care dosarele cu arestaţi trebuie finalizate.

Mihai Sorin, fost director general al Petrom Service, şi alte trei persoane cu funcţii de conducere în SC PSV Company SA (fosta Petrom Service) şi în alte firme au fost eliberaţi, alţi trei rămânând în arest, ca urmare a unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti.

Mihai Sorin s-a internat în spital, iar procurorul DIICOT, care face investigaţii în cazul Petrom Service, a solicitat unităţii medicale informaţii cu privire la fişa de observaţie a pacientului, informau surse judiciare.

În lipsa unui răspuns, în Ajunul Crăciunului 2010, la ora 23.00, procurorul de caz, însoţit de poliţist, a descins la spital, unde o asistentă medicală a refuzat accesul autorităţilor, spunând "că nici televiziunile nu au fost lăsate", declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. În acest context, anchetatorii au cerut ajutorul jandarmilor pentru a intra în spital, unde nu a fost găsit pacientul Mihai Sorin.

Astfel, procurorul DIICOT a convocat la audieri, sub aspectul "favorizării infractorilor", trei medici.

Întrebat în conferinţa de presă de vineri despre eventuale puneri sub acuzare a medicilor, procurorul şef al DIICOT a spus că au fost făcute anumite verificări "pe modalitatea de internare medicală sau pe acordarea tratamentului medical pentru unul dintre inculpaţi".

"S-au făcut verificări la spital, dar la nivel procedural nu s-a început urmărirea penală faţă de niciun cadru medical", a precizat Olaru.

El a subliniat faptul că, deocamdă, nu s-a extins cercetarea penală faţă de alte persoane.

"Ne preocupă documentarea suplimentară a învinurii adusă inţial incupaţilor, să extindem urmărirea penală şi cu privire la alte acte", a spus Olaru, adăugând că într-o lună şi jumătate dosarul ar putea fi finalizat.

În 25 noiembrie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât ca Mihai Sorin, Ionuţ Eftime (fiul unuia dintre angajaţii de bază ai lui Sorin Ovidiu Vîntu-n.r.), Mihaela Nacu şi Ioan Petran să fie cercetaţi în libertate, cu interdicţie de a părăsi ţara. Alţi trei acuzaţi, Ionuţ Călinescu, Tatiana Dinu şi Ion Ciucă, au rămas în arest.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală îi acuză pe cei şapte de constituire a unui grup infracţional, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii au stabilit că, prin încheierea unor contracte fictive derulate de către SC PSV Company SA, ar fi fost retrasă în mod nejustificat suma totală de aproximativ 20 de milioane de lei, iar pentru disimularea fondurilor încasate, învinuiţii au înfiinţat 18 societăţi comerciale în care aveau calitatea de asociaţi, administratori sau împuterniciţi pe cont. Ei au fost reţinuţi în urma audierilor şi a altor activităţi făcute în dosarul 155/D/P/2007, precizat procurorii DIICOT într-un comunicat de presă.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2006 - 2008, membrii grupării şi-ar fi oprit, în mod ilegal, bani de la firme pe care le administrau sau cărora le gestionau resursele financiare. Aceştia sunt suspectaţi şi de sustragere de la plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, prin ascunderea surselor impozabile sau taxabile, precum şi de disimularea originii ilicite a sumelor de bani obţinute în acest fel, prin transferuri bancare succesive urmate de retragerea în numerar.

Astfel, prin folosirea a 18 firme, majoritatea înfiinţate în 2006 de către o parte din membri - asociaţi şi administratori -, aceştia ar fi sprijinit angajaţii altei companii, pentru delapidarea acesteia, prin înregistrarea unor operaţiuni fictive care să creeze aparenţa prestării unor servicii IT. Ei ar fi folosit acelaşi mod de operare şi pentru ascunderea sursei impozabile sau taxabile, prin declararea inexactă, în bilanţurile anuale şi situaţiile financiare depuse la organele fiscale, de date nereale cu privire la profitul impozabil şi livrările sau prestările de servicii.

Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că omul de afaceri prahovean Mihai Sorin ar fi înfiinţat, în perioada 2003 - 2007, mai multe socităţi comerciale pe numele său sau ale unor apropiaţi. Aceste firme aveau contracte cu Petrom Service, căreia îi livrau diferite produse sau servicii la preţuri supraevaluate, în dauna acţionarilor şi a statului.

Una dintre acuzaţiile din dosar este legată de firma Serapis, condusă de soţia omului de afaceri, firmă profilată pe servicii de curăţenie, care, potrivit anchetatorilor, ar fi executat lucrări de dezinsecţie la Petrom şi Petrom Service la preţuri supraevaluate.

Mihai Sorin deţine un post de radio la Ploieşti şi are mai multe afaceri legate de comerţ în judeţul Prahova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici