- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Olaru: În dosarul Hidroelectrica a fost finalizată expertiza, prejudiciul e de peste 100 mil. euro
Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Codruţ Olaru, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că în dosarul Hidroelectrica a fost finalizată expertiza, el răspunzând unei întrebări referitoare la stadiul anchetei în acest caz.
"Am finalizat expertiza. Suntem în procedură de aducere la cunoştinţă către învinuiţi a concluziilor expertizei", a spus procurorul şef Olaru, refuzând să dea detalii.
Întrebat insistent de jurnalişti care este prejudiciul din cazul Hidroelectrica, procurorul şef Codruţ Olaru a spus că "este unul considerabil". "Având în vedere că este vorba de infracţiuni de subminarea economiei naţionale", a adăugat Olaru, care, într-un final, a spus că prejudiciul este de peste o sută de milioane de euro.
În dosarul Hidroelectrica, fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, este acuzat de procurorii DIICOT că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii societăţii, că nu ar fi sesizat autorităţile referitor la aceste fapte şi că nu ar fi luat măsurile impuse de funcţia ministerială. Prin aceste activităţi, Şereş ar fi periclitat Sistemul Energetic Naţional şi, în consecinţă, ar fi subminat economia naţională, susţin procurorii.
Procurorii susţin că, în calitate de ministru al Economiei, Codruţ Şereş ar fi sprijinit, în 2006, asociaţia constituită în 2002 de către persoanele aflate la conducerea SC Hidroeletrica SA.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus, în 3 aprilie 2007, începerea urmăririi penale faţă de Şereş şi faţă de alte opt persoane din conducerea SC Hidroelectrica SA şi a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), rezoluţia fiindu-le adusă la cunoştinţă în perioada 11 - 13 aprilie 2007.
Scopul asociaţiei ar fi constat în reorientarea activităţii SC Hidroelectrica SA pentru facilitarea unor societăţi comerciale private în scopul obţinerii de contracte de furnizare de energie electrică în mod preferenţial care ar fi condus la obţinerea de foloase injuste, respectiv satisfacerea unor inetrese de grup, potrivit procurorilor.
Membrii grupului sunt acuzaţi că ar fi încheiat contracte de retehnologizare a unor grupuri hidroenergetice la preţuri supraevaluate, că nu ar fi activat clauza de forţă majoră în situaţii de calamităţi naturale pentru contracte de furnizare a energiei electrice, că ar fi cauzat prejudicii prin vânzarea către unele firme private la preţuri mici a energiei cumpărate cu preţuri mari de la anumiţi furnizori şi că ar fi încheiat anumite contracte cu încălcarea unor dispoziţii legale.
Prejudiciul estimat de anchetatori, notat în 2007 în rezoluţia DIICOT, se ridica la 400 de milioane de euro.
Senatul a aprobat, în 26 august 2008, cererile de începere a urmăririi penale a senatorului PC Codruţ Şereş în dosarele "Electrica Sud" şi "Hidroelectrica".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO