Olguţa Vasilescu: Puteam să nu mai dăm deloc indemnizaţiile pentru creşterea copilului. Explicaţiile ministrului pentru plafonarea alocaţiei de către Guvernul Tudose

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, în timpul dezbaterilor din comisia de specialitate din Senat la OUG privind plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, că acestea sunt ”îndestulătoare”, precizând însă că ar fi putut să elimine cu totul aceste indemnizaţii.

Urmărește
8842 afișări
Imaginea articolului Olguţa Vasilescu: Puteam să nu mai dăm deloc indemnizaţiile pentru creşterea copilului. Explicaţiile ministrului pentru plafonarea alocaţiei de către Guvernul Tudose

Olguţa Vasilescu, lămuriri privind introdue: Puteam să nu mai dăm deloc indemnizaţiile pentru creşterea copilului

”Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Este o formă a statului de a ajuta familiile să-şi crească aceşti copii în perioada în care nu lucrează. Deci nu avem ce să vorbim de principiul contributivităţii, iar plafonul este maximum din Uniunea Europeană. Puteam să-l facem şi mai jos. Puteam să facem ca în ţări foarte dezvoltate din UE, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro. Dar am plafonat la 1800 de euro. Din punctul nostru de vedere este îndestulător pentru România, atât timp cât această sumă se dă şi în Germania şi este maximum din UE. Nicăieri în lume nu există posibilitatea ca să te întinzi cu această sumă în funcţie de venituri”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în comisia de specialitate din Senat.

Ea a mai spus că numărul persoanelor afectate de plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor nu este mare, fiind vorba de 1000 de persoane.

”Nu am fãcut această ordonanţă de urgenţă pentru că ar fi dezechilibrat bugetul, ci pentru a corecta o lege care, aşa cum era, dădea naştere la tot felul de inechităţi (...) Ajunsesem să plătim statul român indemnizaţii de 35.000 de euro lunar şi asta pentru că, aşa cum se calculează din venituri, se puteau face tot felul de excese şi ilegalităţi”, a mai spus Vasilescu.

Senatorul USR Florina Presadă a spus că ministerul ar trebui să schimbe formula de calcul a acestor indemnizaţii.

”Înţeleg că trebuie să reparăm nişte inechităţi existente atunci când vine vorba de aceste indemnizaţii, dar se pare că nu aşa reuşim să o facem. Problema s-ar putea să nu fie la cât încasează unii, dacă au contribuit, ci la cum contribuie cei care vor beneficia de această indemnizaţie. În expunerea de motive se spune că dreptul acesta nu este unul contributiv, însă fix asta reglementăm în acest moment şi fix asta reglementează legea privind creşterea copilului. În acest moment, dacă ai contribuit, beneficiezi de această indemnizaţie. Tocmai, trebuie să respectăm acest principiu al contributivităţii. Dacă ne dorim să reglementăm nişte efecte adverse, produse de această formulă de contribuţie, ar trebui să lucrăm la formula de contribuţie şi la formula de calcul a acestei indemnizaţii. Limitând sau plafonând această indemnizaţie încălcăm principiul contributivităţii”, a declarat senatorul USR Florina Presadă.

Membrii Comisiei de muncă din Senat au adoptat un raport de admitere a proiectului de lege privind aprobarea OUG privind plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. Proiectul de lege urmează să fie supus votului plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici