Olguţa Vasilescu: Salariile din administraţia locală, stabilite de consiliile locale şi judeţene

Ministerul Muncii a precizat, luni, în plenul Senatului, că singura modificare de structură la legea salarizării s-a făcut la administraţia publică locală, urmând ca salariile să fie stabilite de consiliile locale şo judeţene. Angajaţii din administraţia publică au anunţat proteste.

Urmărește
15298 afișări
Imaginea articolului Olguţa Vasilescu: Salariile din administraţia locală, stabilite de consiliile locale şi judeţene

Olguţa Vasilescu: Salariile din administraţia locală, stabilite de consiliile locale şi judeţene

"Singura modificare de structură s-a făcut la administraţia publică locală, ca prim pas al descentralizării financiare şi administrative în sensul că se dă o limită minimă - salariul minim pe economie - şi una maximă - salariul viceprimarului sau vicepreşedintelui de Consiliu judeţean, al căror coeficient apare în lege. Urmează ca salariile să fie stabilite în funcţie de nomenclator şi ierarhie de către consiliile judeţene şi locale, prin hotărâri de consilii judeţene şi consilii locale. Atenţie, nu de primari sau de către preşedinţii de consilii judeţene, ci de consilii locale şi judeţene! Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor şi Comunelor au salutat decizia ca prim pas spre descentralizare şi autonomie locală autentică", a explicat Olguţa Vasilescu, în plenul Senatului.

Tot luni, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici a anunţat că de miercuri angajaţii din administraţia publică vor înceta lucrul, oamenii fiind nemulţumiţi că în legea salarizării unitare nu a fost introdusă o grilă pentru funcţionarii din acest domeniu, urmând să participe peste 120.000 de oameni. Sindicaliştii susţin că săptămâna următoare, în funcţie de forma în care legea va intra în dezbatere în Camera Deputaţilor va fi organizat un miting.

"Actuala forţă politică coordonatoare sfidează Constituţia României, exclude din legea salarizarii categoria administraţiei publice locale, sfideaza legea privind statutul funcţionarilor publici, care prevede că salarizarea se face prin lege, nu prin decizii ale Consiliului Local sau Judeţean. Cu toate că am încercat să corectăm aceste derapaje, mesajul nostru e că fără proteste nu se poate corecta această lege. Suntem nemultumiţi de faptul că nu a fost introdusă o grilă de salarizare pentru funcţionarii din administraţia publică", a declarat Sebastian Oprescu, preşedintele sindicatului.

"După intrarea în vigoare a acestei legi a salarizarii, este adevărat, fiecare primar se va uita atent la câţi angajaţi are în subordine, pentru că va avea un buget clar şi va şti câţi îşi permite să plătească. Deci, înţeleg temerea sindicatelor, dar este clar că trebuie de undeva să începem reforma aceasta în domeniul salarizarii', a spus Lia Olguţa Vasilescu la Antena 3.

Marţi, în plenul Senatului, vor continua dezbaterile pe legea salarizării, urmând ca forul că voteze proiectul de lege. Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici