Olimpicii de la Chimie, stimulaţi cu burse private să nu plece din ţară

Elevii români medaliaţi la Olimpida Internaţională de Chimie au fost recompensaţi, joi, cu premii de până la 1.500 de euro de către o companie de medicamente care, în plus, vrea să îi motiveze să nu plece din ţară, prin acordarea unor burse lunare de câte 300 de euro.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului Olimpicii de la Chimie, stimulaţi cu burse private să nu plece din ţară

Olimpicii de la Chimie, stimulaţi cu burse private să nu plece din ţară (Imagine: Adrian Fako/Mediafax Foto)

România a obţinut patru medalii, trei de argint şi una de bronz, la Olimpiada Internaţională de Chimie 2013, desfăşurată la Moscova.

Medaliile de argint au fost obţinute de Maria Andreea Filip, elevă în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, care a reuşit pentru a doua oară această performanţă, Adrian Murgoci, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Bucureşti, şi Dumitru Călugăru, elev în clasa a X-a de la Colegiul Naţional "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu.

Medalia de bronz a fost obţinută de Mihai Grigore Prună, clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare.

Pentru aceste performanţe, elevii au primit premii în bani din partea companiei Actavis, conform unei tradiţii anuale. Astfel, fiecare medalie de aur este răsplătită cu 2.000 de euro, una de argint - cu 1.500 de euro, iar una de bronz, cu 1.000 de euro. În plus, compania acordă olimpicilor care urmează facultăţi de profil din ţară burse lunare de 300 de euro, precum şi posibilitatea de a efectua stagii de pregătire sau internship, în ultimii ani de studiu universitar.

Cu ocazia acordării premiilor, olimpicii au vorbit despre ce înseamnă chimia pentru ei. Potrivit propriilor mărturisiri, ei au o viaţă normală, dar asociată...chimiei.

"Este foarte bine să fii olimpic. Faci ceea ce-ţi place şi te dedici total unui lucru util. Citesc ce-mi place la chimie, vorbesc cu prietenii. Sunt zile când învăţ mai intens, dar nu stau toată ziua cu cartea în faţă. Îmi place să citesc, să mă uit la filme, să fac diverse lucruri care nu ţin neapărat de chimie. Dar pot spune că asociez întreaga viaţă chimiei. Este foarte important să observ că fiecare lucru din jurul nostru poate fi asociat unei reacţii chimice. Ceea ce mă frapează foarte tare este procedeul fotosintezei. (...) Pentru mulţi pare foarte complicat, dar este o simplă reacţie chimică, ce explică întreg fenomenul vieţii. Îmi place chimia mai mult ca orice. Mă simt special când merg la olimpiadă alături de colegii mei", a declarat Mihai Grigore Prună, care, peste ani se vede decoperind un medicament sau "ceva" foarte util pentru întreaga omenire.

Fosta campioană de atletism Gabriela Szabo, care a înmânat premiile, a spus că este o mare plăcere să fie în mijlocul "acestor minunaţi copii pe care îi are România şi de care trebuie să fim foarte mândri". "Nu am împrumutat genii din altă parte. (... ) Performanţa înseamnă o viaţă de responsabilităţii. Nu sunt sacrificii, este un mod de viaţă. Indiferent din ce domeniu provenim, suma sacrificiilor să fie mai mare decât suma regretelor", a mai spus Szabo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici