„Sunt zeci şi zeci de hectare care nu au fost recoltate pentru că nu a meritat. Nu a mai rămas nimic”, a declarat Alain Aubanel, şeful Asociaţiei pentru arome şi plante medicinale PPAM, cu sediul în Manosque, în sudul Franţei.
Fermierii au pierdut 90% din recoltă în unele cazuri, a declarat el pentru dpa.
„Estimez pierderea la câteva milioane de euro”, a spus el.
Vinovaţi ar fi omizile care au ajuns în Franţa odată cu Sirocco, un vânt fierbinte din Africa de Nord. Omizile au mâncat tulpinile de lavandă şi au uscat plantele. În locul culorii specifice, violet, câmpurile de lavandă, de altfel populare ca destinaţii de vacanţă şi motive de fotografii, au devenit gri-maronii în această vară.
Departamentele Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse şi Drôme au fost cele mai afectate – şi mai ales zonele de cultivare tradiţionale din munţi, adică exact zonele în care agricultorii nu pot cultiva aproape nimic altceva, spune Aubanel.
„Cunosc oameni care şi-au pierdut 80% din recolte, chiar 90%. Dacă aceşti oameni nu primesc ajutor financiar, riscă să intre în faliment”, spune Asociaţia.
Omizile nu sunt o noutate pentru cultivatorii de lavandă. Ele au afectat culturile şi în 2018 şi 2019, dar nu în aceeaşi măsură.