OMS avertizează că adolescenţii se feresc tot mai mult de prezervative: creştere alarmantă a cazurilor de infecţii cu transmitere sexuală

Există un „declin alarmant” în utilizarea prezervativelor în rândul adolescenţilor din Europa, crescând riscul de infecţii cu transmitere sexuală (ITS) şi sarcini nedorite, potrivit unui nou raport al OMS Europa.

Urmărește
9526 afișări
Imaginea articolului OMS avertizează că adolescenţii se feresc tot mai mult de prezervative: creştere alarmantă a cazurilor de infecţii cu transmitere sexuală

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a constatat un declin în utilizarea prezervativelor începând din 2014, numărul băieţilor activi sexual care au declarat că au folosit un prezervativ în timpul ultimului lor raport sexual scăzând de la 70% la 61% în 2022. Pentru fete, procentul a scăzut de la 63% la 57%, notează Politico.

Studiul Health Behaviour in School-aged Children al OMS, publicat joi, a intervievat peste 242.000 de tineri de 15 ani din 42 de ţări şi regiuni între 2014 şi 2022.

Declinul utilizării prezervativului este „îngrijorător”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, menţionând creşterea riscului de îmbolnăvire şi de sarcină neintenţionată.

Cele mai recente date sugerează că ratele de ITS sunt în creştere în Europa. În 2022, cazurile de gonoree au crescut cu 48% comparativ cu anul precedent, cazurile de sifilis cu 34%, iar cazurile de chlamydia cu 16%. Netratate, chlamydia şi gonoreea pot duce la infertilitate, în timp ce sifilisul poate cauza probleme neurologice şi cardiovasculare.

Raportul OMS subliniază nevoia de „strategii de prevenire şi intervenţie care vizează sănătatea sexuală a tinerilor”, a declarat Kluge.

Conform raportului, numărul adolescenţilor activi sexual a rămas relativ stabil din 2014, unul din cinci băieţi şi una din şapte fete declarând că au avut relaţii sexuale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici