- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.04.2015, 17:23)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
OMS - Sfaturi pentru turişti: Consultaţi-vă medicul, vaccinaţi-vă, luaţi o soluţie de rehidratare
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îi sfătuieşte pe cei care urmează să plece în călătorie să discute cu medicul despre posibile boli la care s-ar putea expune, eventualele vaccinuri necesare sau alte măsuri de prevenţie.
Urmărește
101 afișări
OMS - Sfaturi pentru turişti: Consultaţi-vă medicul, vaccinaţi-vă, luaţi o soluţie de rehidratare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
OMS a lansat, marţi, de Ziua Mondială a Sănătăţii, un Ghid pentru turişti privind siguranţa alimentaţiei intitulat "Cum să evitaţi bolile cauzate de alimente şi băuturi nesigure şi cum să procedaţi în caz de diaree".
"În fiecare zi milioane de oameni se îmbolnăvesc şi câteva mii mor din cauza unei boli cu transmitere prin alimente, care poate fi prevenită. Recomandările oferite în acest prospect sunt importante pentru orice turist şi de o importanţă deosebită pentru grupurile cu risc ridicat, adică sugari şi copii mici, femei gravide, persoane în vârstă şi imuno-compromişi, inclusiv cei cu HIV/SIDA. Persoanele din aceste grupuri sunt deosebit de sensbile la boli transmise prin alimente", spune OMS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În ghid se recomandă ca, înainte de a pleca în călătorie, turiştii să ceară sfatul medicului în privinţa diverselor boli la care pot fi expuşi în locul de distinaţie, precum şi privind vaccinurile sau alte măsuri de prevenire necesare.
"Asiguraţi-vă că aveţi în bagaje soluţie de rehidratare orală (SRO) şi orice alte medicamente de care puteţi avea nevoie pe durata călătoriei. (...) Păstraţi curăţenia: Spălaţi-vă mâinile des şi întotdeauna înainte de manipularea şi consumul de alimente", recomandă totodată OMS.
Organizaţia avertizează că microorganismele periculoase sau larg răspândite în sol şi apă sunt purtate de animale şi de oameni şi pot fi transferate pe alimente, prin intermediul mâinilor.
"Când vizitaţi pieţe alimentare, să fiţi conştienţi de acest lucru atunci când atingeţi alimente crude şi, în special, carne crudă, şi să vă spălaţi pe mâini după manipularea acestor produse alimentare. În aceste pieţe se găsesc adesea animale vii care pot transmite o serie de boli, inclusiv gripa aviară. Prin urmare, evitaţi să vă apropiaţi prea mult de aceste animale sau să le atingeţi", se mai spune în ghid.
În plus, alimentele găite trebuie să fie separate de cele crude, iar consumatorii trebuie să se asigure de acest lucru când frecventează tarabele de produse alimentare de pe stradă sau bufetele din hoteluri şi restaurante.
"Evitaţi orice alimente negătite, cu excepţia fructelor şi legumelor care pot fi curăţate sau decorticate. Felurile de mâncare care conţin ouă crude sau gătite insuficient, cum ar fi maioneza de casă, unele sosuri şi unele deserturi (de ex. spuma) pot fi periculoase. Alimentele crude pot conţine microorganisme periculoase, care, prin contact direct, pot contamina alimentele gătite. În acest mod, se pot reintroduce bacterii patogene în alimentele sigure, gătite", precizează OMS.
În plus, alimentele trebuie să fie gătite cât mai bine.
"Trebuie să evitaţi, în special, fructele de mare crude, carnea de pasăre care este încă roşie sau zeama de culoare roz, precum şi carnea tocată/burgerii care sunt încă 'în sânge', deoarece acestea conţin bacterii periculoase. Microorganismele periculoase sunt distruse prin gătire corespunzătoare, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente modalităţi de a face ca alimentele să fie sigure. Cu toate acestea, este esenţial ca toate părţile produsului alimentar să fie bine gătite, adică să atingă temperatura de 70 de grade C în toate părţile", se mai spune în ghid.
De asemenea, alimentele trebuie păstrate la temperaturi sigure, iar cele gătite şi păstrate la temperatura camerei timp de mai multe ore constituie un alt risc major de apariţie a bolilor.
"Evitaţi aceste alimente la bufete, în pieţe, în restaurante şi la vânzătorii ambulanţi, în cazul în care nu sunt păstrate fierbinţi sau la frigider/pe gheaţă. Microorganismele se pot multiplica foarte repede, dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Dacă produsele alimentare se păstrează la frigider/pe gheaţă (la temperaturi sub 5 grade C) sau fierbinţi (peste 60 de grade C), dezvoltarea microorganismelor este încetinită sau oprită", se precizează în materialul OMS.
Şi îngheţata, apa potabilă, cuburile de gheaţă şi laptele crud pot fi uşor contaminate cu microorganisme periculoase sau substanţe chimice, dacă sunt produse din ingrediente contaminate.
La fructele şi legumele consumate crude, trebuie curăţată coaja şi trebuie evitate cele cu coajă deteriorată, deoarece susbtanţele chimice toxice se pot forma în alimente deteriorate şi mucegăite.
Dacă este dispoibilă, apa îmbutelitată prezintă alegerea cea mai sigură ca apă potabilă.
"Dacă aveţi dubii în privinţa siguranţei apei potabile, trebuie să o fierbeţi. Fierberea va distruge toate microorganismele periculoase. Dacă fierberea nu este posibilă, trebuie luate în considerare utilizarea filtrelor microporoase şi a agenţilor de dezinfectare, cum ar fi tabletele cu iod. Băuturile îmbuletiate sau altfel ambalate sunt, de obicei, sigure pentru a fi cunsumate", se spune în ghid.
Cele mai multe atacuri diareice sunt auto-limitate şi se termină în câteva zile, putând fi însoţite de greaţă, vărsături şi /sau febră, atrage atenţia OMS.
"Cel mai important lucru este să evitaţi deschidratarea. Asiguraţi-vă că beţi mereu cantităţi suficiente de lichide, în special atunci când călătoriţi într-un climat cald. Acest lucru este extrem de important pentru copii. În cazul în care copilul este agitat sau iritabil sau prezintă semne de sete puternică, sau are ochii adânciţi în orbite, sau pielea este uscată cu elasticitate redusă, deshidratarea este deja avansată şi trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală. Dacă tranzitul intestinal este accelerat şi scaunele sunt foarte frecvente, apoase sau conţin sânge, sau durează de mai mult de trei zile, trebuie să solicitaţi asistenţă medicală. În cazul în care asistenţa medicală nu este disponibilă, trebuie administrat un tratament complet de trei zile cu ciprofloxacină (500 mg de două ori pe zi pentru adulţi, 15 mg/kg corp de două ori pe zi pentru copii)", precizează OMS.
Cei afectaţi de diaree trebuie să consume cât mai multe lichide, cum ar fi: soluţie de rehidratare orală, apă fiartă, tratată sau îmbuteliată, ceai diluat, supe sau alte lichide sigure, şi să evite să consume băuturi care tind să elimine apă din organism, inclusiv cafea, băuturi prea dulci, unele ceaiuri medicinale şi alcool.
"Contrar convingerilor obişnuite nu sunt recomandate medicamentele care reduc tranzitul intestinal. La copii aceste preparate nu trebuie folosite deoarece pot provoca obstrucţie intenstinală", mai spus ghidul OMS pentru turişti.
Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, oamenii sunt invitaţi să promoveze mesajul "De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie", folosind hashtagul #safefood, pe reţelele de socializare.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Olsavszky (OMS): Igiena, una dintre cele cinci reguli pentru a preveni transmiterea unor boli grave
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe