OMS urmează să lanseze primul vaccin împotriva malariei în Africa. Însă fundaţia lui Bill Gates se retrage de la finanţare

În timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că este aproape de implementarea primului vaccin autorizat împotriva malariei în trei ţări africane, îngrijorările legate de eficacitatea şi preţul acestuia au venit dintr-o sursă surprinzătoare: Fundaţia Bill şi Melinda Gates, probabil cel mai mare susţinător al vaccinului.

Urmărește
333 afișări
Imaginea articolului OMS urmează să lanseze primul vaccin împotriva malariei în Africa. Însă fundaţia lui Bill Gates se retrage de la finanţare

Sursa foto: AP

OMS a aprobat vaccinul în toamna anului trecut, considerându-l o descoperire "istorică" în lupta împotriva malariei, dar Fundaţia Gates a declarat săptămâna aceasta pentru The Associated Press că nu va mai susţine financiar vaccinul.

Unii oameni de ştiinţă se declară nedumeriţi de această decizie, avertizând că aceasta ar putea lăsa milioane de copii africani în pericol de a muri din cauza malariei şi ar putea submina eforturile viitoare de a soluţiona probleme greu de rezolvat în domeniul sănătăţii publice.

Vaccinul, vândut de GlaxoSmithKline sub numele de Mosquirix, are o eficacitate de aproximativ 30% şi necesită patru doze.

Vaccinul împotriva malariei are "o eficacitate mult mai scăzută decât ne-am dori", a declarat pentru AP Philip Welkhoff, directorul de programe împotriva malariei din cadrul Fundaţiei Gates. Explicându-şi decizia de a pune capăt sprijinului după ce a cheltuit peste 200 de milioane de dolari şi câteva decenii pentru a aduce vaccinul pe piaţă, acesta a spus că injecţia este relativ scumpă şi dificil de administrat din punct de vedere logistic.

"Dacă încercăm să salvăm cât mai multe vieţi cu finanţarea noastră existentă, această rentabilitate contează", a spus el.

Decizia Fundaţiei Gates de a renunţa la susţinerea lansării vaccinului în Africa a fost luată cu ani în urmă, după deliberări detaliate, inclusiv dacă banii fundaţiei ar fi mai bine cheltuiţi pentru alte vaccinuri împotriva malariei, tratamente sau capacităţi de producţie, a declarat Welkhoff. O parte din resursele care ar fi putut fi alocate pentru a aduce vaccinul în ţări au fost redirecţionate pentru a cumpăra noi plase insecticide, de exemplu.

"Nu este cel mai grozav vaccin din lume, dar există modalităţi de utilizare a acestuia care ar putea avea un mare impact", a declarat Alister Craig, profesor de ştiinţe biologice la Liverpool School of Tropical Medicine. Lumea se străduieşte să stăpânească creşterea bruscă a malariei înregistrată de când pandemia de coronavirus a perturbat eforturile de a opri boala parazitară, care a ucis peste 620.000 de persoane în 2020 şi a provocat 241 de milioane de cazuri, în principal la copiii sub 5 ani din Africa, a declarat Craig.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici