- Home
- Social
- (17.08.2023, 14:50)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Omul care a călătorit în toată ţările din lume fără să zboare s-a întors acasă
Aventura danezului Torbjorn „Thor” Pedersen a început în 2013 şi s-a încheiat la sfârşitul lunii iulie.
Urmărește
2649 afișări
Pe 10 octombrie 2013, Torbjorn „Thor” Pedersen şi-a părăsit slujba, iubita şi familia din Danemarca pentru a porni într-o călătorie epică. Scopul? Să viziteze toate ţările lumii fără a zbura cu avionul. Cu câteva reguli bine stbilite: să petreacă cel puţin 24 de ore în fiecare ţară şi să trăiască cu un buget de aproximativ 20 de dolari pe zi.
A ţintit 203 ţări
Pe 26 iulie, Pedersen a debarcat în portul Aarhus, aflat pe coasta de est a Danemarcei, unde în jur de 150 de persoane îl aşteptau pentru a-l sărbători. În mulţume se afla şi soţia lui, Le (Pedersen a cerut-o în căsătorie pe vârful Muntelui Kenya, în 2016, şi s-au căsătorit în 2021), tatăl, fraţii, prietenii, partenerii de proiect şi mulţi susţinători care i-au urmărit blogul, Once Upon a Saga, şi canalele de social media.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
„Am văzut o mulţime de ochi înlăcrimaţi de când m-am întors. Oamenii au venit să mă îmbrăţişeze plângând”, a spus Pedersen. „De asemenea, am primit multe cadouri – bere daneză, lapte, mâncare – şi am întâlnit oameni care m-au urmărit pe reţelele sociale din Columbia, Australia, Norvegia… A fost uimitor”.
Înainte de a pleca, Pedersen lucra în industria de transport maritim şi în logistică, abilităţi nepreţuite în planificarea rutelor. Iniţial, a prezis că are nevoie de patru ani pentru a ajunge în 203 ţări (ONU recunoaşte 195 de state suverane, dar Pedersen a inclus pe listă şi state parţial recunoscute), dar calculul a trebuit readaptat.
Blocat de pandemie în Hong Kong
În anii petrecuţi pe drum, Pedersen a trebuit să aştepte mult pentru a intra în ţări precum Siria, Iran, Nauru şi Angola. De asemenea, a supravieţuit unei crize severe de malarie în Ghana, a supravieţuit unei furtuni intense de patru zile în timp ce traversa Atlanticul din Islanda în Canada, a trecut graniţele terestre închise în zone de conflict şi a trebuit să reprogrameze multe plecări din cauza navelor sau din cauza birocraţiei.
La începutul lui 2020, temerarul călător s-a trezit blocat în Hong Kong, timp de doi ani, din cauza Covid, cu doar 9 ţări rămase de bifat pe listă. „În timp ce aşteptam ca lumea să se deschidă, mi-am construit o viaţă în Hong Kong şi am creat multe relaţii speciale”.
După ce a obţinut o viză de muncă şi rezidenţa în Hong Kong, Pedersen s-a căsătorit cu logodnica lui, Le, care se întorsese în Danemarca, printr-un serviciu de căsătorie virtual din SUA.
Apoi, pe 5 ianuarie 2022, Pedersen a reuşit în sfârşit să părăsească Hong Kong şi să continue drumul peste Pacific. Prima sa oprire a fost Palau. Apoi, s-a întors în Hong Kong, unde a trebuit să petreacă două săptămâni de carantină. Aproximativ o lună mai târziu, a continuat în Australia, apoi Noua Zeelandă, Samoa şi Tonga.
Călătorie de 3.576 de zile
Nordicul a făcut un efort imens. „A trebuit să implor aproape toate guvernele. Pentru Tonga, am fost în contact cu Ministerul Sănătăţii, Marina şi Armata. Nimeni nu a vrut să spună Da şi să meargă împotriva premierului, pentru că ţara era în stare de urgenţă din cauza Covid”, spune Pedersen. „În cele din urmă, într-o noapte, am primit un e-mail de la prim-ministru care spunea pur şi simplu: „Bine, lasă-l să intre”.
După Tonga, Pedersen a plecat în Vanuatu, unde Le i s-a alăturat din nou. Apoi, Pedersen a trecut graniţa terestră în Malaezia şi a luat o navă către Sri Lanka, înainte de a porni spre ultima ţară: Maldive.
Când Pedersen a ajuns în portul Malé, capitala, a observat un grup de oameni fluturând mici steaguri daneze alături de unul dintre sponsorii săi, Ross Energy, şi de prieteni precum călătorul norvegian Gunnar Garfors (prima persoană care a vizitat fiecare ţară din lume de două ori). Cu toţii veniseră să-l sărbătorească. „Eram epuizat mental, a fost un carusel de emoţii”.
Statisticile călătoriilor sale: 3.576 de zile, 37 de nave, 158 de trenuri, 351 de autobuze, 219 de taxiuri, 33 de bărci şi 43 de trăsuri. A parcurs 223.000 de mile, adică echivalentul a 9 călătorii în jurul Pământului, iar distanţa nu include şi lunga călătorie spre casă.
„Am plecat în această călătorie cu un motto: „Un străin este un prieten pe care nu l-ai întâlnit niciodată înainte” şi mi s-a dovedit în repetate rânduri că acest lucru este adevărat”, a explicat Thor.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian