Omul de afaceri Csibi Istvan va fi pus în libertate

Omul de afaceri Csibi Istvan, trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru instigare la delapidare şi spălare de bani şi încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, va fi pus în libertate, a decis, joi, Curtea de Apel Piteşti.

Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului Omul de afaceri Csibi Istvan va fi pus în libertate

Omul de afaceri Csibi Istvan va fi pus în libertate (Imagine: Radu Dorulet/Mediafax Foto)

Tribunalul Argeş a decis, recent, înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul lui Csibi Istvan cu interdicţia de a părăsi ţara. Decizia a fost atacată de către procurori la Curtea de Apel Piteşti, care a hotărât, joi, eliberarea omului de afaceri, respingând recursul procurorilor şi menţinând decizia Tribunalului Argeş.

Conform reprezentanţilor Curţii de Apel Piteşti, în aceste condiţii omul de afaceri va fi eliberat, joi seară, din Penitenciarul Colibaşi.

În 11 martie, Curtea de Apel Piteşti a admis recursul formulat de procurori la decizia Tribunalului Argeş privind înlocuirea măsurii arestării preventive cu obligaţia de a nu părăsi ţara, astfel că Csibi Istvan a rămas în arest.

Curtea de Apel Piteşti a respins de şase ori decizia magistraţilor de la Tribunalul Argeş de înlocuire a măsurii de arestare cu interdicţia de a părăsi ţara în cazul omului de afaceri.

Csibi Istvan, acuzat de săvârşirea unor infracţiuni de natură economică, a fost trimis în judecată, în martie 2008, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Alături de Csibi Istvan au mai fost trimise în judecată alte 17 persoane.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în martie 2009, strămutarea dosarului în care Csibi Istvan este judecat pentru criminalitate organizată de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Argeş.

Anchetatorii au stabilit că, în calitate de fondator şi conducător al unui grup de criminalitate organizată care şi-a desfăşurat activitatea infracţională în perioada 1998 - 2004, Csibi i-a determinat pe membrii asociaţi, desemnaţi administratori la societăţile producătoare de băuturi alcoolice, respectiv la societăţile satelit din grupul "Neptun", ca prin efectuarea de plăţi care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale să delapideze din gestiune firmelor controlate peste 307 miliarde de lei vechi (30,7 milioane de lei).

Totodată, în calitate de conducător al grupului infracţional organizat, Csibi Istvan i-ar fi determinat pe unii dintre apropiaţii săi ca, prin punerea în executare a unor circuite de spălare de bani imaginate de unul dintre apropiaţii săi, Kovacs Gyula, să faciliteze realizarea unui circuit fictiv al banilor decontaţi necuvenit de la bugetul de stat cu titlu de accize şi TVA, precum şi a celor încasaţi din vânzarea băuturilor alcoolice obţinute la negru în cuantum de aproape 520 de miliarde lei vechi (52 de milioane de lei noi), întreaga sumă ajungând, în final, la Csibi Istvan.

Anchetatorii au mai constatat că, după întocmirea în numele şi pe seama SC Neptun Impex SA a unor contracte fictive având ca obiect achiziţionarea în sistem leasing a unui număr de 40 de vehicule de la două societăţi fantomă din Marea Britanie şi predarea acestora reprezentantului legal al utilizatorului societăţii, Csibi Istvan a determinat săvârşirea fără vinovăţie de către administrator a infracţiunii de folosire la autoritatea vamală a unor documente comerciale falsificate. În împrejurările descrise anterior, inculpatul a determinat inducerea în eroare a funcţionarilor vamali care, prin aplicarea unui alt regim decât cel legal datorat de importatorul direct, au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 14,6 miliarde de lei.

Csibi Istvan ar fi impus unor administratori de firme controlate de el încasarea cu titlu de împrumut nejustificat economic a unor sume de bani, determinându-i pe aceştia să-i acorde cu titlu de dobândă peste 9,5 miliarde de lei vechi (950.000 de lei noi), prejudiciind astfel bugetului de stat cu 2,4 miliarde de lei vechi (240.000 de lei noi) reprezentând impozitul de profit de la a cărui plată firmele respective au fost sustrase, urmare diminuării profitului impozabil cu suma respectivă de bani, potrivit anchetatorilor.

Referitor la maşinile importate de societatea Neptun Impex SA, anchetatorii arată că acestea au fost achitate la producător cash, reprezentând bani negri scoşi ilegal din ţară, în numerar, şi au fost introduse în ţară ca importate în sistem leasing, sistem sub paravanul căruia s-au efectuat, ulterior, plăţi aparent legale din contul societăţilor importatoare în contul societăţilor de leasing fantomă.

Banii astfel externalizaţi s-au întors în contul personal al lui Csibi Istvan cu titlu de contravaloare a unui pachet de 16.000 de acţiuni dobândite la societatea Hamerock Bau, suma totală spălată prin acest procedeu fiind de peste 140 miliarde de lei vechi (echivalentul a patru milioane euro), potrivit procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici