- Home
- Social
- SUCEAVA, (22.10.2015, 10:31)
- Tibi Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Omul de afaceri Teodor Haucă, cercetat sub control judiciar în dosarul judecătorului Dan Anton
Omul de afaceri rădăuţean Teodor Haucă va fi cercetat sub control judiciar în dosarul în care judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi a fost reţinut de procurorii DNA pentru mai multe acuzaţii, între care trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu şi violarea vieţii private.
Urmărește
990 afișări
Dan Anton (Imagine: Liviu Chirica / Mediafax Foto)
Traian Andronachi, avocatul omului de afaceri, a declarat corespondentului MEDIAFAX că procurorii DNA au dispus ca Teodor Haucă să fie cercetat sub control judiciar, având interdicţia de a părăsi ţara.
El a precizat că Haucă a fost audiat de procurori mai multe ore, până în jurul orei 2.00 noaptea, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi instigare la uz de fals.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Procurorii DNA au făcut, miercuri, percheziţii la zece adrese din judeţele Iaşi şi Suceava, printre cei vizaţi fiind judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, dar şi omul de afaceri Teodor Haucă, fost senator PD în perioada 1996-2000.
Anchetatorii au descins şi la locuinţa lui Dan Anton şi la biroul acestuia de la Curtea de Apel Iaşi, precum şi la locuinţa şi firmele lui Haucă.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în acest dosar procurorii fac cercetări privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni contra libertăţii persoanei comise în perioada 2014-2015.
Miercuri seară, în urma audierilor, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea judecătorului Dan Anton, care va fi prezentat, joi, instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi este acuzat, între altele, de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.
Astfel, el ar fi promis unui om de afaceri că va interveni la două judecătoare în cazul unui bărbat, Ion Picicurov, condamnat la închisoare cu executare pentru contrabandă cu ţigări. De asemenea, Dan Anton este acuzat că ar fi promis la doi oameni de afaceri italieni că va interveni la fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat pentru a le facilita acestora intrarea şi dezvoltarea de activităţi financiar-bancare în ţara respectivă.
Conform documentelor citate, în ianuarie 2014, Parchetului Judecătoriei Huşi l-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ion Picicurov, care are dublă cetăţenie română şi moldovenească şi domiciliul în Republica Moldova, pentru contrabandă calificată în formă continuată, deoarece în 2013 acesta ar fi introdus în România două transporturi cu ţigări de contrabandă, de provenienţă moldovenească.
În aceste condiţii, în mai 2014, Sergiu Cavcaliuc, şi el cu dublă cetăţenie română şi moldovenească şi cu domiciliul în Republica Moldova, rudă prin alianţă cu Ion Picicurov, a apelat la partenerul său de afaceri, Teodor Haucă, fost senator, în prezent administrator al firmei Euro Mast Industries SRL, cu sediul social în Rădăuţi, judeţul Suceava, pentru ca acesta să îşi folosească influenţa asupra unor magistraţi de la Curtea de Apel Iaşi, în vederea soluţionării favorabile a dosarului care îl viza pe Picicurov, aflat pe rolul instanţei ieşene.
”Teodor Haucă a intermediat la un hotel din municipiul Iaşi o întâlnire la care au participat, printre alţii, Sergiu Cavcaliuc şi Dan Anton, judecător în cadrul Secţiei Penale şi pentru cauze cu minori de la Curtea de Apel Iaşi. În urma acestei întâlniri, Dan Anton le-a dat asigurări co-interlocutorilor săi că poate interveni pe lângă cei doi judecători învestiţi cu judecarea cauzei - Elena Iulia Ciobanu şi Ancuţa Manolache Obreja -, privind apelul formulat de Ion Picicurov împotriva sentinţei penale nr. 66 din 4 aprilie 2014, dată de Judecătoria Huşi, prin care Picicurov a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare”, se arăta în documente ale anchetatorilor, precizându-se că în apel Picicurov a rămas pedeapsa dispusă iniţial.
Potrivit sursei citate, în schimbul intervenţiei sale, dar şi pentru a asigura succesul demersului său, magistratul Dan Anton i-a solicitat lui Sergiu Cavcaliuc ca Ion Picicurov să-l angajeze ca apărător ales pe Stelică Boboc, avocat în Baroul Iaşi şi naş de cununie al nepotului judecătorului, Sergiu Anton.
”În baza aceleiaşi înţelegeri frauduloase privind influenţa pe care Dan Anton ar fi urmat să o exercite asupra celorlalţi doi colegi ai săi, în contraprestaţie, numiţii Teodor Haucă şi Sergiu Cavcaliuc i-au asigurat în octombrie 2014, cu titlu gratuit, lui Dan Anton servicii hoteliere şi de transport în oraşele Bălţi şi Chişinău din Republica Moldova”, a precizat sursa citată.
Pe de altă parte, în documentele anchetatorilor se mai arăta, că, începând cu toamna anului 2014, între Dan Anton şi concubina acestuia, Marina Moglan, care are dublă cetăţenie română şi moldovenească, şi oamenii de afaceri italieni Fiorenzo Polloni şi Renato Del Gatto, ambii rezidenţi în municipiul Botoşani, au avut loc mai multe întâlniri şi discuţii telefonice, ”care au avut ca obiect facilitarea intrării şi dezvoltării de activităţi financiar-bancare de către cei doi cetăţeni italieni pe piaţa din Republica Moldova”.
”Aceste tatonări s-au concretizat în cursul lunii august 2015, când cetăţeanul italian Renato Del Gatto i-a promis lui Dan Anton o sumă consistentă, dar neprecizată de bani, pentru sine, şi un post de director de bancă pentru concubina acestuia, Marina Moglan, în Chişinău, Republica Moldova, în schimbul sprijinului pe care Anton urma să-l acorde prin intervenţia pe lângă autorităţile de resort din Republica Moldova”, mai precizau sursele citate.
Citeşte şi: Judecătorul ieşean Dan Anton ar fi promis că intervine la Vlad Filat pentru oameni de afaceri - FOTO
În cursul discuţiilor, Dan Anton a acceptat promisiunea de remitere a sumei de bani, dar şi a ocupării postului de director de bancă de către concubina sa, angajându-se că va interveni pe lângă fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, deputat în Parlamentul moldovean, la momentul săvârşirii faptelor, cât şi pe lângă membrii ai Guvernului Republicii Moldova.
Conform documentelor anchetatorilor, judecătorul Dan Anton este acuzat şi de violarea vieţii private, după ce, în iarna anului 2015, acesta, sprijinit de concubina sa, a intrat în apartamentul din Iaşi deţinut în comun de Marina Moglan şi Constantin Guţu, fostul soţ al acesteia, fără consimţământul celui din urmă, unde, ajutat de Florin Isac, ”a instalat un mijloc tehnic de înregistrare video, disimulat într-un ceas electronic, cu scopul obţinerii unor imagini care să conţină detalii din viaţa privată a persoanei vătămate Constantin Guţu şi pe care urmărea să le folosească, împreună cu Marina Moglan, pentru şantajarea persoanei vătămate”.
Totodată, în perioada decembrie - ianuarie 2015, Dan Anton a făcut demersuri pe lângă Daniel Florin Zvîncă, poliţist la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, pentru a-l determina să faciliteze ieşirea din ţară a concubinei sale şi a celor doi copii ai acesteia, fără acordul tatălui lor, Constantin Guţu.
”Astfel, la solicitarea lui Dan Anton, Daniel Florin Zvîncă a permis în 3 ianuarie 2015 ieşirea din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, a concubinei celui dintâi, Marina Moglan, însoţită de copii minori ai acesteia - unul în vârstă de şase ani, având dublă cetăţenie română şi moldovenească, şi celălalt de nouă ani, tot cu dublă cetăţenie română şi moldovenească, fără ca marina Moglan să aibă declaraţia persoanei vătămate Constantin Guţu, privind acordul în legătură cu efectuarea de către cei doi minori a unei călătorii în afara graniţelor statului român, respectiv în Republica Moldova”, se mai arăta în documentele anchetatorilor.
În aceste condiţii, Dan Anton este acuzat de instigare la abuz în serviciu, iar Daniel Florin Zvîncă de abuz în serviciu.
Pe de altă parte, judecătorul Dan Anton este acuzat şi de dare de mită, după ce, în cursul lunii noiembrie 2014, acesta, împreună cu concubina sa, Marina Moglan, i-a oferit paznicului de la şcoala din Iaşi unde învaţă copiii femeii diverse bunuri constând în băuturi alcoolice pentru ca acesta să-i semnaleze ”orice vizită făcută de Constantin Guţu la unitatea şcolară, fiind «pus în gardă» în acest fel, cu privire la prezenţa lui Guţu în municipiul Iaşi (persoana vătămată îşi desfăşura activitatea profesională în Chişinău, Republica Moldova şi venea ocazional în Iaşi)”, se mai arăta în documentele citate.
În luna iunie, unsprezece percheziţii ale DIICOT au fost făcute în mai multe locuri din Iaşi, într-un dosar de evaziune fiscală şi trafic de influenţă, printre persoanele vizate fiind judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, care era suspectat că a intervenit în favoarea unor persoane condamnate, în schimbul sumei de 200.000 de lei şi al unor bunuri, spuneau surse judiciare.
Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat, arestat preventiv pentru fraude bancare şi luare de mită, a avut de-a lungul timpului mai multe afaceri în Iaşi. În anii '90, fostul premier a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. După absolvirea, el nu a plecat din Iaşi pentru că intrase în afaceri, iar iniţial a făcut comerţ cu televizoare, aparate de uz casnic şi, ulterior, hârtie, după cum el însuşi declara.
În anul 1998, Vlad Filat era acţionar la firma ”Romold Trading”, care importa ţigări MT din Republica Moldova, societate radiată în prezent. În acelaşi an, firma a intrat în atenţia procurorilor ieşeni şi a Fiscului. În noaptea de 11 spre 12 septembrie 1998, anchetatorii au reţinut patru tiruri cu 1,8 milioane de ţigări MT, o parte dintre acestea având timbre expirate.
Citeşte şi: Percheziţii DNA în Iaşi şi Suceava; între cei vizaţi-judecătorul Dan Anton, un procuror şi un avocat
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe