ONG cere ministrului Educaţiei anularea manifestărilor religioase în şcoli
O organizaţie neguvernamentală cere ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, să dispună anularea tuturor slujbelor sau manifestărilor religioase proiectate a avea loc cu prilejul deschiderii anului şcolar 2007 / 2008.
ONG cere ministrului Educaţiei anularea manifestărilor religioase în şcoli
Conform datelor primite de către Asociaţia "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă" de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi de la inspectoratele şcolare judeţene, în marea majoritate (peste 95 la sută) a unităţilor publice de învăţământ din România, au loc slujbe religioase, de regulă ortodoxe, cu prilejul festivităţilor de deschidere a anului şcolar, dar şi al altor evenimente .
"Aceste slujbe au loc în prezenţa elevilor şi cadrelor didactice, în timpul orelor de curs şi ca urmare, ele au caracter de obligativitate. Or, libertatea de conştiinţă, garantată de articolul 29 din Constituţia României, implică şi dreptul de a nu fi supus unui mesaj religios sau unor presiuni de natură religioasă. Prin obligarea elevilor de a participa la slujbele religioase se aduce atingere unui drept fundamental al celor care sunt de altă religie sau confesiune, care nu împărtăşesc nici o credinţă dar şi celor care, deşi sunt ortodocşi, au dreptul ca libertatea de conştiinţă, gândire şi religie să nu le fie afectată prin presiuni de natură religioasă. Instituţiile publice în general, instituţiile publice de educaţie în mod special, au obligaţia să se comporte neutru în chestiuni legate de religie", susţine Asociaţia "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Legea 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor statuează că: "În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee. Cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice. Statul, prin autorităţile sale, nu va promova şi nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări faţă de vreun cult".
Legea învăţământului 84/1995 prevede la articolul 11, alineatul 3, că în învăţământ se interzice prozelitismul religios; iar articolul 318 din Codul penal stipulează că "fapta de a obliga o persoană, prin constrîngere, să participe la serviciile religioase ale vreunui cult, sau să îndeplineasca un act religios legat de exercitarea unui cult se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni".
În raport cu prevederile de mai sus, directorii unităţilor de învăţământ care organizează astfel de manifestări - cu complicitatea preoţilor care oficiază slujbele religioase şi a altor persoane implicate - săvârşesc infracţiunile prevăzute în Codul penal, mai arată sursa citată.
Asociaţia a sesizat anul trecut parchetele de pe lângă tribunalele judeţene, iar unele plângeri se află încă pe rol. Continuarea acestor abuzuri va atrage şi răspunderea ministerială, spune asociaţa.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO