ONG: "în anul 2022, 1 din 2 elevi a fost ameninţat, umilit sau agresat fizic, 4 din 5 copii au asistat la situaţii de bullying"

  • "1 din 2 elevi este ameninţat, umilit sau agresat fizic, 4 din 5 copii asistă la situaţii de bullying şi aproape 10.000 de acte de violenţă au fost semnalate de inspectoratele şcolare judeţene în ultimul an şcolar", transmite o organizaţie non-guvernamentală.
  • Fenomenul de bullying în formă online a luat amploare pe durata pandemiei şi desfăşurării cursurilor în format online, iar după terminarea pandemiei, bullyingul este manifestat tot mai des în formă fizică.
  • În prezent, statul român nu are metode de prevenire a violenţelor în şcoli.
Urmărește
374 afișări
Imaginea articolului ONG: "în anul 2022, 1 din 2 elevi a fost ameninţat, umilit sau agresat fizic, 4 din 5 copii au asistat la situaţii de bullying"

Şcoala Încrederii, Facebook

Sub sloganul #spuneSTOPviolentei, organizaţia non-guvernamentală Şcoala Încrederii a transmis LIVE pe 6 aprilie 2023, o conferinţă online  cu tema „Bullyingul şi violenţa în şcoli”

Speakerii din cadrul conferinţei de lansare a campaniei au fost:
🟡 Ruxandra Mercea, fondator Şcoala Încrederii
🟡 Mihai Zoican, coordonator training Şcoala Încrederii
🟡 Psiholog Dr. Raluca Anton
🟡 Petrea Petronela, director al Şcolii Gimnaziale „Profesor Mihai Dumitriu”, Valea Lupului, Iaşi
🟡 Maria Stoica, părinte
🟡 Alejandro Nicolas Florean Lenghel, elev
🟡 Tania Băbutiu, elevă

 

"Statisticile se adună, noi privim neputincioşi şi suntem şocaţi cum astfel de lucruri încă se întâmplă în şcolile în care copiii noştri ar trebui să se simtă în siguranţă. E timpul ca împreună să spunem STOP bullyingului şi violenţei în şcoli. Alătură-te Revoluţiei în Educaţie prin intermediul campaniei noastre", adaugă organizatorii care au ca scop eradicarea violenţei din şcoli până în anul 2030. 
 

Psiholog Dr. Raluca Anton: "Cred că este o formă de manifestare a emoţiilor acest bullying pe care fiecare l-am trăit şi care la rândul nostru am produs o formă de bullying de-a lungul dezvoltării noastre. Bullyingul acesta are multe forme şi faţete...... abuzive, agresive, unde există violenţă, bătăi între copii. Pe de altă parte, bullyingul are multe faţete, fiind un abuz care are drept consecinţă umilinţa.  Umilinţa este o emoţie foarte profundă în sistemul nervos, care este ascunsă de alte emoţii - tristeţe, frică, ruşine, furie. Şi în funcţie de aceste straturi, fiecare reacţionăm în felul nostru. Umilinţa poate să fie prin abuz fizic, care este despre putere, dar poate să fie şi sub alte forme de abuz, din critică, sarcasm, din minimizarea emoţiilor, ceea ce vedem la adulţi îndreptat către copii. Emoţiile astea ale tale <<HAI LASĂ-MĂ CU PROSTIILE ASTEA, ACUM CE ŢI-A FĂCUT CĂ DOAR NU ŢI-A DAT ÎN CAP>>, tot felul de aceste replici este o formă de abuz, dar mai subtilă, însă efectul este acelaşi. Bullyingul este constant, ca o boală cronică".

Ruxandra Mercea, fondator Şcoala Încrederii: "Contextul ţării şi educaţiei din România nu e favorabil adresării violenţei şi bullyingului. Avem mai puţine raportări şi Legea Educaţiei care se află în Parlament nu conţine nicio referire la ceea ce înseamnă emoţie şi sănătate mentală, deci nici cadrul legislativ nu ne ajută ca să adresăm sistemic violenţa din şcoli. 

Primul pas este să arătăm cât de mare e problema. În acest moment nu arătăm cât de mare e problema, ne ascundem, nu vorbim, ascundem sub preş, lăsăm profesorii să se descurce singuri, directorii să caute resurse, părinţii la fel. Asta trebuie să se oprească. Este nevoie de o soluţie sistemică". 

Conferinţa poate fi urmărită integral pe pagina de Facebook a organizaţiei Şcoala Încrederii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici