- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.02.2024, 10:27)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONG: La doi ani de la începerea războiului din Ucraina, sistemul medical din România nu e pregătit pentru refugiaţi
La doi ani de la începerea războiului din Ucraina, femeile refugiate în România sunt în continuare dependente de sprijinul organizaţiilor civile şi nu au altă cale de a accesa servicii medicale vitale, susţin reprezentanţii unui ONG care oferă servicii de sănătate pentru femei, gravide, nou-născuţi.
Urmărește
145 afișări
Asociaţia Moaşelor Independente (AMI) arată că, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, sistemul public medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaţilor, iar persoanele vulnerabile în continuare nu au acces la servicii medicale vitale şi la servicii esenţiale pentru sănătatea reproducerii.
Potrivit asociaţiei, femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilităţi, persoanele vârstnice, adolescenţii, femeile aflate într-o situaţie de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul organizaţiilor civile şi nu au altă cale de a accesa serviciile vitale de care au nevoie. Conform aceleiaşi surse, cerviciile specifice sănătăţii reproductive se obţin cu greu în spitalele şi clinicile din România: consultaţii ginecologice, contracepţie, servicii de întrerupere a sarcinii, screening HPV, vaccinare HPV, mamografii şi ecografii mamare, morfologii şi screening fetal, naşteri naturale, sprijinul unei moaşe, ajutor în alăptare şi în înţărcare, educaţie prenatală, educaţie şi consiliere cu privire la îngrijirea nou-născutului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
„În cei doi ani care au trecut de la invazia Ucrainei, societatea civilă din România s-a mobilizat exemplar şi a făcut eforturi uriaşe să ofere refugiaţilor serviciile de care au nevoie: traducători, informaţii despre sistemul medical, înscrieri la medicul de familie, suport psihologic, donaţii de produse de primă necesitate şi chiar sprijin financiar. La AMI avem o linie telefonică dedicată refugiaţilor, unde le răspundem la întrebările despre sistemul medical din România şi îi ajutăm să se înscrie la medicii de familie şi să acceseze serviciile bazate pe moaşe şi pe medici specialişti. Sunt multe persoane vulnerabile care în continuare nu se pot descurca fără ajutor. Femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilităţi, persoanele vârstnice, adolescenţii, femeile aflate într-o situaţie de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul nostru şi nu au altă cale de a accesa serviciile medicale vitale de care au nevoie”, a declarat Irina Mateescu, moaşă licenţiată, vicepreşedintă a Asociaţiei Moaşelor Independente.
„Costuri ridicate, lipsa specialiştilor, lipsa informaţiilor şi lipsa moaşelor din sistemul public de îngrijire pre şi post-natală şi de planificare familială sunt probleme cu care se confruntă toate femeile din România zi de zi. Pentru femeile refugiate, intervine şi bariera de limbă şi toate acestea au un impact şi mai grav. Ştim că sistemul medical românesc este copleşit şi avem cazuri de medici a căror frustrare de a nu avea condiţii bune şi suficient personal medical se răsfrânge asupra refugiaţilor, care sunt trataţi cu ostilitate sau chiar refuzaţi. Sistemul medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaţilor şi nu oferă nicio alternativă acestor persoane. Unele femei aleg să se întoarcă în Ucraina pentru a naşte, a face avort sau a beneficia de metode de contracepţie”, a mai spus Irina Mateescu.
În perioada septembrie 2023 - februarie 2024, Asociaţia Moaşelor Independente a furnizat asistenţă medicală, servicii medicale cu moaşa, servicii de sănătate reproductivă, contracepţie, vaccinare, consiliere psihologică şi suport pentru peste 4.000 de persoane, în cadrul proiectului #RefugeeHealthJourney, finanţat de CORE cu fonduri American Red Cross, pentru a facilita integrarea în sistemul de sănătate a persoanelor refugiate din Ucraina, în special femei şi persoane vulnerabile.
În ultimii doi ani, asociaţia a furnizat pentru adolescenţi şi tineri servicii esenţiale oferite de moaşe, printre care educaţie pentru sănătatea reproductivă, educaţie pentru prevenirea abuzurilor şi a violenţei de gen, educaţie pre şi postnatală, monitorizarea sarcinilor, a lăuziei şi a nou-născuţilor, consultanţă în alăptare, planificare familială şi educaţie pentru vaccinare pediatrică şi anti-HPV.
În total, de la începutul războiului din Ucraina, Asociaţia Moaşelor Independente a furnizat sprijin şi servicii pentru persoane refugiate şi vulnerabile în peste 150.000 de cazuri.
„Toate aceste servicii trebuie să fie accesibile tuturor persoanelor din România, iar statul român trebuie să integreze urgent serviciile bazate pe moaşe în sistemul public de asigurări medicale”, a mai spus Irina Mateescu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20