- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONG: Modificarea subiectelor de bacalaureat, condiţie pentru o fraudă naţională
Modificarea subiectelor pentru examenul de bacalaureat din 2008 creează condiţiile pentru "o mare fraudă naţională", acestea fiind prea dificile în comparaţie cu programele de învăţământ, şi anunţate prea târziu, susţine o organizaţie non-guvernamentală din educaţie.
ONG: Modificarea subiectelor de bacalaureat, condiţie pentru o fraudă naţională
Preşedintele Asociaţiei Profesionale pentru Educaţie şi Cercetare (EDU CER), Ştefan Vlaston, susţine, într-un comunicat de presă, că realizarea unor liste cu subiectele pentru bacalaureat este o iniţiativă bună, în esenţă, pentru că limitează volumul de cunoştinţe solicitate elevilor, însă ar fi trebuit propuse atunci când elevii care susţin în acest an bacalaureatul erau în clasa a IX-a, nu cu doar câteva luni înainte de examen.
De asemenea, Vlaston spune că reprezentanţii ministerului Educaţiei au prezentat informaţii false atunci când au spus că problemele şi exerciţiile de la bacalaureat se regăsesc în programele de învăţământ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
"În primul rând că programele s-au simplificat şi era normal ca şi subiectele propuse să fie mai simple, nu mai complicate. În al doilea rând este ştiut că, la matematică cel puţin, pe baza aceloraşi programe se pot face exerciţii şi probleme oricât de grele, inclusiv pentru olimpiade", se arată în document.
Reprezentantul asociaţiei acuză ministerul Educaţiei că, în loc să elaboreze listele cu subiectele de bacalaureat prin consultarea cu cei interesaţi, respectiv elevi, profesori, părinţi, cadre universitare, sindicate, cu mult timp înaintea examenului, a preferat să utilizeze "laboratorul secret" al ministerului şi să pună aceste subiecte în dezbatere publică cu doar două luni înainte de examen. Astfel, nu a mai rămas timp suficient pentru studiul celor 1.800 de itemi propuşi doar la matematică, potrivit documentului. În plus, susţine Vlaston, la disciplinele tehnice nu există manuale pentru modulele nou introduse la bacalaureat, astfel că elevii nu au cum să se pregătească.
"Este foarte bine ca ministerul să ridice ştacheta examenelor, pentru ca acestea să fie recunoscute la nivel european, dar după îndeplinirea condiţiilor enumerate mai sus, nu înaintea îndeplinirii lor. În principal, examenul de bacalaureat trebuie diferenţiat, adaptat filierei şi profilului urmat, pentru că nu toţi elevii vor urma o carieră care să presupună cunoştinţe matematice la nivel de elite, de exemplu. In caz contrar, elevii se vor adapta situaţiei şi vor trece examenele pe sub ştachetă", precizează Vlaston.
Preşedintele EDU CER se întreabă şi dacă modificarea subiectelor de la examenul de bacalaureat nu ascunde interese financiare ale celor care editează culegeri cu rezolvările problemelor.
"Deşi ministerul o neagă, se bănuieşte de către profesori şi elevi că autorii subiectelor pentru examene sunt în mare măsura colaboratori ai editurilor specializate în cărţi adresate elevilor, interesul acestora în vânzarea culegerilor de rezolvări fiind evident", potrivit comunicatului de presă.
Vlaston susţine şi că preşedinţii comisiilor de bacalaureat vor ca universităţile să încaseze taxe de la viitorii studenţi, iar interesul este mare ca bacalaureatul să fie promovat de cât mai mulţi elevi.
"Putem presupune că, datorită condiţiilor create, vom asista la o mare fraudă naţională, spre bucuria celor care vor profita material din aceasta, dar spre ruşinea sistemului nostru de învăţământ", potrivit EDU CER.
Ministerul Educaţiei a postat, vineri, pe site-ul propriu, variantele finale ale subiectelor pentru bacalaureatul 2008, după ce subiectele au fost supuse dezbaterii publice în perioada 1-31 martie. Potrivit reprezentanţilor ministerului, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) a primit, în format electronic sau prin poştă, 765 propuneri, sugestii şi observaţii pe marginea acestor subiecte.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO