- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.06.2015, 15:18)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONG: Prejudecăţile, temerile şi miturile împiedică mulţi copii adoptabili să crească într-o familie
Prejudecăţile, temerile, miturile şi proiectarea imaginii copilului ideal asupra copilului adoptabil împiedică încă mulţi minori să crească într-o familie permanentă, a atenţionat marţi, de Ziua Naţională a Adopţiei, preşedintele Asociaţiei Ador Copiii, Simona Czudar.
Urmărește
348 afișări
ONG: Prejudecăţile, temerile şi miturile împiedică mulţi copii adoptabili să crească într-o familie (Imagine: Shutterstock)
Potrivit Simonei Czudar, aproape 60.000 de copii sunt încă în sistemul de protecţie specială şi deşi aproximativ 4.000 sunt declaraţi adoptabili, şansele lor de a creşte într-o familie permanentă sunt diminuate de prejudecăţile celor care îşi doresc să adopte un copil.
"Din experienţa evaluării familiilor adoptive şi a formării viitorilor adoptatori, atragem atenţia că proiectarea imaginii copilului ideal, inexistent, de altfel, asupra copilului adoptabil, cu care familia intră în potrivire, este o tendinţă generală şi aşa se explică numărul mare de respingeri a copiilor adoptabili, cât şi numărul încă mic de adopţii încheiate. Prejudecăţile, temerile şi miturile care înconjoară adopţia împiedică încă mulţi copii adoptabili să crească într-o familie permanentă. Facem apel la o mai mare responsabilitate a persoanelor implicate în procedura adopţiei", arată preşedintele Ador Copiii, Simona Czudar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Organizaţia neguvernamentală mai atrage atenţia şi asupra faptului că, anual, în jur de 300 de familii care doresc să adopte resping potrivirea cu un copil adoptabil.
Astfel, în perioada 2011 - 2013, la nivel naţional au fost eliberate 4.658 de atestate în vederea adopţiei, însă doar 1.917 de copii au fost încredinţaţi familiilor adoptive, iar media anuală de respingere a potrivirii cu un copil a fost de 289 de familii.
O altă problemă semnalată de Ziua Naţională a Adopţiei se referă la faptul că termenele de judecată stabilite prin Legea adopţiei, respectiv de 10 zile, sunt depăşite, în medie, de şapte ori (70 de zile), la fiecare tribunal.
"Centrul de Resurse pentru Adopţie, deschis recent de Asociaţia Ador Copiii la Timişoara, pune la dispoziţia viitorilor adoptatori informaţii pe teme de adopţie,cursuri, traininguri, grupuri de suport şi consiliere terapeutică individuală, pentru a uşura acest parcurs, foarte solicitant emoţional. Dincolo de acest tip de suport, credem că este nevoie de creşterea numărului de specialişti, dar şi de modificări legislative care să uşureze şi în plan juridic acest proces. Facem apel ca modificările propuse pentru Legea 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, la care Ador Copiii a contribuit, să fie aprobate în cel mai scurt timp", a declarat Simona Czudar, în cadrul Conferinţei Naţionale pentru Adopţie, care a început marţi, la Timişoara.
Cea de-a treia ediţie a conferinţei este organizată împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna şi Asociaţia ProAs.
Datele parţiale comunicate la începutul anului de ANPDCA arătau că 821 de copii au fost adoptaţi naţional anul trecut şi 13 au fost adoptaţi internaţional. În prezent, alţi peste 4.000 de copii sunt declaraţi adoptabili şi peste jumătate dintre ei au între 7 şi 13 ani.
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu avertizează că atacurile aeriene asupra Yemenului vor continua, după ce șeful OMS a fost prins într-un atac mortal
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe