ONG: Statul şi-a dat demisia din funcţia de garant al drepturilor copilului

Peste 60 de ONG-uri susţin că statul refuză să sprijine reforma în domeniul social şi cer autorităţilor să se implice în stabilirea unor politici publice în vederea respectării drepturilor copilului şi în asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltarea unor servicii sociale.

Urmărește
10 afișări

Cele peste 60 de ONG-uri, prezente la o dezbatere la Sinaia organizată de Federaţia Organizaţiilor Naţionale din Protecţia Copilului (FONPC), au subliniat lipsa interesului clasei politice, a Guvernului şi Preşedinţiei pentru drepturile copilului, pentru copil şi familie.

"Într-o societate în care drepturile copilului, inclusiv cele ale copiilor cu dizabilităţi, nu sunt incluse pe agenda politică şi nu sunt considerate nici măcar un subiect de discuţii, este destul de greu să mai sperăm că vor deveni o prioriate şi că interesul superior al copilului va fi luat în considerare în toate politicile şi practicile ce includ copiii şi familiile. Reforma în domeniul social este mult întârziată, serviciile pentru copil şi familie sunt subfinaţate, implicarea statului din ce în ce mai redusă şi mai inadecvată la nevoile beneficiarilor", a declarat Bogdan Simion, preşedintele FONPC.

Reprezentanţii ONG-urile au semnalat faptul că statul desconsideră rolul de partener social al acestora, că evită constant să consulte în mod real şi să asculte părerile reprezentanţilor societăţii civile, că refuză să sprijine şi să diversifice reforma în domeniul social, neluând în considerare experienţa şi expertiza ONG-urilor, deşi este cunoscut rolul inovator al acestora în domeniu precum şi faptul că serviciile oferite de acestea au costuri mai scăzute şi sunt calitativ mai bune decât cele oferite de stat.

"FONPC doreşte să atragă din nou atenţia statului asupra recomandărilor făcute de către Comitetul ONU privind Drepturile Copilului, precum şi asupra Agendei UE, publicată în februarie 2011, care cuprinde 11 acțiuni pe care Comisia Europeana le va pune în aplicare în următorii ani", se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

FONPC aminteşte că România este un stat membru UE şi Agenda prezentată de Comisa Europeană subliniază angajamentul ferm al instituțiilor UE şi al statelor membre faţă de promovarea, protejarea şi respectarea drepturilor copilului în cadrul tuturor politicilor relevante ale UE şi materializarea acestui angajament în rezultate concrete. Pe viitor, politicile UE cu un impact direct sau indirect asupra copiilor ar trebui concepute, puse în aplicare și monitorizate ținând seama de principiul interesului superior al copilului.

"FONPC, în calitate de monitor al drepturilor copilului, cere Statului român o implicare mai activă în stabilirea unor politici publice în vederea respectării drepturilor copilului, în asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltarea unor servicii sociale adaptate nevoilor locale şi transparenţă în ceea ce priveşte luarea unor decizii privind parteneriatul dintre stat şi organizaţii non-guvernamentale, stat şi culte", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici