- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.01.2015, 19:18)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONG-uri: Fondul de Mediu nu este pentru sprijinirea industriei auto. Cerem dezbatere publică
ONG-urile grupate în Coaliţia pentru Mediu îi scriu ministrului Graţiela Gavrilescu că Fondul de Mediu nu este pentru sprijinirea industriei auto, ci pentru programe reale de protecţia mediului şi îi cer acesteia organizarea unei dezbateri publice privind repartizarea bugetului AFM în 2015.
Urmărește
133 afișări
ONG-uri: Fondul de Mediu nu este pentru sprijinirea industriei auto. Cerem dezbatere publică (Imagine: Shutterstock)
ONG-urile semnatare îi cer ministrului Mediului să nu mai finanţeze programul Rabla din Fondul pentru Mediu, motivând că sumele considerabile investite până în prezent în acest program nu se justifică, atâta timp cât nu se cunoaşte eficienţa sa din punct de vedere al impactului de mediu.
Mai mult, potrivit ONG-urilor, există posibilitatea ca acest program să fi contribuit la creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin aceea că mii de autovehicule vechi, dintre care cele mai multe nu mai circulau, au fost înlocuite cu autovehicule noi care vor fi în circulaţie cel puţin 10 ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Considerăm că acest program, care stimulează mai mult producţia şi vânzarea de autovehicule decât protecţia mediului (fără ca măcar să se impună o limită maximă de gCO2/km a emisiilor autovehiculelor achiziţionate prin intermediul său), ar trebui, mai degrabă, să cadă în sarcina Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi a producătorilor şi importatorilor de autovehicule. MMAP (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, n.r.) şi-‐ar putea manifesta, în acest mod, preocuparea reală pentru mediu şi pentru promovarea economiei verzi. (...) Calitatea aerului, de exemplu, subiect de infringement pentru România, nu se rezolvă sprijinind industria de autoturisme", spun organizaţiile neguvernamentale de mediu.
În continuare, ONG-urile solicită ministrului să organizeze o dezbatere publică privind modul în care va fi repartizat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) în 2015, în cadrul căreia să fie consultate şi ONG-urile de mediu şi producătorii de produse şi servicii verzi.
Anul trecut, în cadrul programului Rabla au fost distribuite 20.391 de tichete de reducere la casarea unui autoturism vechi, în vederea cumpărării unuia nou, fiind alocat astfel un buget de peste 132,5 milioane de lei.
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat pentru MEDIAFAX că programul Rabla cu siguranţă va continua, fiind unul foarte popular, cu rezultate foarte bune anul trecut.
În 2013, contribuţiile totale la Fondul pentru Mediu au fost de peste 373 de milioane de lei, provenind din timbrul de mediu, alte taxe, conform OUG 196/2005, şi dobânzi.
Din aceste contribuţii, s-au plătit peste 87,8 milioane de lei pentru programul Rabla 2013 (dintr-un buget alocat de 166 de milioane de lei) şi 12.000 de lei ca sprijin financiar la achiziţia unui automobil electric (dintr-un buget de 1.200.000 de lei, respectiv pentru cumpărarea a 100 de astfel de automobile).
Tot în 2013, s-au mai făcut plăţi şi în cadrul altor programe, pentru care au fost organizate sesiuni de finanţare în anii trecuţi, precum cele vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare (peste 89 de milioane de lei), prin realizarea de spaţii verzi în localităţile din mediul urban (24.584.305 lei), împădurirea terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor (22.898.581 de lei), creşterea producţiei de energie din surse regenerabile (9.628.631 de lei), închiderea iazurilor de decantare din sectorul minier (4.117.293 de lei) şi Casa Verde (8.810.937 de lei).
La acestea s-au adăugat plăţile de aproape 3,2 milioane de lei în cadrul programului privind educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului şi plăţi mai mici pentru efectuarea de monitorizări, studii şi cercetări în domeniul protecţiei mediului şi schimbărilor climatice privind sarcini derivate din acorduri internaţionale, directive europene sau alte reglementări naţionale sau internaţionale, precum şi cercetare-dezvoltare în domeniul schimbărilor climatice (1.738.274 de lei) şi pentru conservarea biodiversităţii şi administrarea ariilor naturale protejate (148.708 lei).
Totalul plăţilor făcute de AFM în 2013 a fost astfel de aproape 252 de milioane de lei.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe