ONG-uri îi cer explicaţii lui Antonescu, după ce a zis că detestă feminismul

Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia Front şi Centrul de Studii în Idei Politice îi cer explicaţii lui Crin Antonescu în legătură cu afirmaţia acestuia că "detestă feminismul" şi îl provoacă la o dezbatere legată de problemele femeilor din România.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului ONG-uri îi cer explicaţii lui Antonescu, după ce a zis că detestă feminismul

ONG-uri îi cer explicaţii lui Antonescu, după ce a zis că detestă feminismul (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Cele trei organizaţii arată luni, într-un comunicat de presă, că au luat act cu surprindere de afirmaţiile făcute de Crin Antonescu, liderul PNL şi posibil candidat la funcţia de preşedinte al României din partea USL, în cadrul reuniunii Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL) de vineri.

"Am vrea să-i aducem aminte liderului liberal că în România femeile continuă să se confrunte cu numeroase prejudecăţi legate de rolul în familie şi în societate, că la nivel de mentalitate continuă să existe clişee şi stereotipuri prin care acestea sunt puse în situaţii dezavantajate şi inegale în raport cu bărbaţii şi, nu în ultimul rând, că România se situează pe ultimele locuri în Europa în ce priveşte reprezentarea politică a femeilor, atât în Parlament şi Executiv, cât şi la nivelul structurilor de decizie din administraţia publică locală", arată organizaţiile semnatare.

Totodată, acestea îi reamintesc preşedintelui Senatului că persistă o cultură a toleranţei şi a negării în legătură cu violenţa domestică, flagel ale cărui principalele victime sunt femeile, dar şi în legătură cu alte forme de violenţă împotriva femeilor precum violul, hărţuirea sexuală, exploatarea sexuală, agresiuni în urma cărora tot femeile sunt blamate şi stigmatizate şi faţă de care se practică o tăcere complice la nivel public.

O altă problemă semnalată lui Antonescu se referă la faptul că femeile continuă să fie plătite mai puţin decât bărbaţii la muncă de valoare egală - în medie cu nouă la sută şi că acestea rămân principalele prestatoare ale muncilor casnice şi de îngrijire, munci care sunt neremunerate şi invizibile, în timp ce pe piaţa muncii se confruntă cu discriminări ocupaţionale atestate de numeroase studii şi statistici: femeile ajung mai greu în funcţii de conducere şi lucrează în domenii mai prost plătite, precum în educaţie şi sănătate.

"Cumularea dezavantajelor se reflectă în faptul că femeile vârstnice din România sunt în special predispuse la sărăcie din momentul în care se pensionează pentru că în muncă au avut salarii mici. Mamele singure fac şi ele parte din categoria persoanelor cu risc crescut de sărăcie pentru faptul că nu există servicii alternative eficiente de îngrijire a copiilor. Femeile din mediul rural, dar şi femeile rome reprezintă categorii vulnerabile, expuse discriminării şi sărăciei. Acestea sunt câteva din problemele cu care femeile, în general, sau anumite categorii de femei, se confruntă în România şi faţă de care mişcarea feministă a luat constant atitudine", se arată în comunicatul ONG-urilor.

Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia Front şi Centrul de Studii în Idei Politice susţin că poziţia liderului PNL este cu atât mai puţin de înţeles cu cât, în noiembrie 2009, a declarat revistei The One că, dacă ar fi să candideze la Preşedinţie o femeie, ar vota-o pe Mihaela Miroiu, un nume de referinţă în mişcarea feministă din Romania, motivul invocat de el atunci fiind că Mihaela Miroiu susţine cauza femeilor, "acea majoritate uitată de politică".

"Am vrea să explice Crin Antonescu opiniei publice discrepanţa între afirmaţiile făcute în 2009 şi atitudinile conservator-creştine şi anti-feministe exprimate recent. În încheiere, îl provocăm la o dezbatere legată de feminism şi problemele femeilor din România, oricând doreşte şi în orice fel de spaţiu îi este convenabil: academic, informal, dezbatere televizată sau orice alt format", se mai arată în comunicat.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, în deschiderea reuniunii OFL, că deseori regretă că nu este femeie, însă detestă feminismul, despre care consideră că riscă să "desfigureze femeia", făcând totodată o comparaţie cu "masculii" din PNL implicaţi în bătăliile politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici