ONG-urile cer amânarea referendumului pentru Legea Capitalei şi spun că întrebările sunt retorice

Peste 50 de ONG-uri cer CGMB, într-o scrisoare deschisă, amânarea referendumului privind Legea Capitalei, la o dată care să permită organizarea de consultări publice şi susţin că întrebările propuse sunt formulate tendenţios, confuz şi retorice.

Urmărește
6 afișări

Scrisoarea deschisă a fost trimisă, marţi, Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe si Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, fiind susţinută de 50 de organizaţii neguvernamentale.

Potrivit celor două organizaţii, organizarea referendumului privind Legea Capitalei fără o dezbatere reală în prealabil şi folosind întrebări tendenţioase nu pot conduce la decizii publice coerente, acţiunea fiind o tentativă de manipulare a populaţiei.

Ecopolis si CeRe susţin că Hotărârea CGMB din 13 aprilie privind organizarea referendumului încalcă prevederile recomandărilor Comisiei de la Veneţia - Comisia pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei.

"Poziţiile actorilor politici denotă lipsă de respect pentru cetăţeni şi pentru principiile democraţiei. Un referendum este un instrument de consultare oportun, însă nu atunci când este construit pe baza unor întrebări retorice, iar cetăţenii nu cunosc implicaţiile diferitelor alternative pentru Bucureşti. În lipsa unor dezbateri reale şi în condiţiile păstrării actualelor întrebări vom descuraja participarea bucureştenilor la referendum", afirmă Oana Preda, director executiv al Centrului de Resurse pentru participare publica - CeRe.

La rândul său, Costel Popa, preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, susţine că modul tendenţios, confuz şi amestecat în care sunt formulate întrebările propuse la referendum nu va conduce către modificările necesare unei dezvoltări cu adevărat durabile de care are nevoie Bucureştiul.

În absenţa unor modificari, ONG-urile ameninţă că vor boicota referendumul, potrivit lui Costel Popa.

Referendumul local referitor la Legea Capitalei va fi organizat în 19 iunie, conform formei aprobate, miercuri seară, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. La referendum, bucureştenii vor răspunde la şapte întrebări.

Cele şapte întrebări sunt: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici