ONG-urile trag semnalul de alarmă: Mii de oameni bolnavi de SIDA şi TBC, fără drept la servicii de sănătate. E nevoie de crearea unui fond de urgenţă

Patru ONG-uri care se ocupă de drepturile pacientului cer Ministerului Sănătăţii să găsească soluţii pentru ca persoane bolnave de SIDA sau TBC să poată fi tratate, chiar dacă nu au acte de identitate şi card de sănătate. 48% dintre consumatorii de injectabile din Bucureşti nu au acte.

Urmărește
587 afișări
Imaginea articolului ONG-urile trag semnalul de alarmă: Mii de oameni bolnavi de SIDA şi TBC, fără drept la servicii de sănătate. E nevoie de crearea unui fond de urgenţă

ONG-urile trag semnalul de alarmă: Mii de oameni bolnavi de SIDA şi TBC, fără drept la servicii de sănătatate. E nevoie de crearea unui fond de urgenţă

Cele patru organizaţii neguvernamentale atrag atenţia că astăzi, în capitala României, o persoană fără adăpost, fără acte de identitate, infectată cu tuberculoză şi HIV, este lipsită de dreptul la sănătate.

Conform unui studiu din 2015 al Agenţiei Naţionale Antidrog, din cei aproape 10.000 de consumatori de droguri injectabile estimaţi în Bucureşti, doar 37% au asigurare de sănătate, 48%nu au acte de identitate şi 16% au locuit pe stradă.

Asta înseamnă că un bolnav de TBC, ajuns la medic, se va întoarce în societate netratat. Cei care apără drepturile pacienţilor spun că din cauza birocraţiei cel mai greu este ca un astfel de bolnav să obţină documentele necesare, în timp ce spitalele se află în imposibilitatea de a face decontările pentru persoanele fără acete acte, dincolo de limita a 72 de ore de spitalizare de urgenţă.

Tocmai de aceea, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Fundaţia Parada, Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi Fundaţia Romanian Angel Appeal cer ministerului Sănătăţii să găsească urgent soluţii pentru crearea unui fond de urgenţă pentru acoperirea serviciilor de spitalizare furnizate persoanelor fără sau card de sănătate; o mai puţină birocraţie pentru obţinerea documentelor şi asigurarea de către minister a serviciilor de diagnosticare şi asistenţa medicală a populaţiilor cheie.

"România are cea mai ridicată rată de tuberculoză din Uniunea Europeană. În plus, în anii 2010-2014, România s-a confruntat cu o epidemie de HIV în rândul consumatorilor de droguri, ale cărei efecte se resimt şi azi. Locurile pentru tratamentul asigurat dependenţilor de droguri în Bucureşti sunt sub nivelul necesar. În prezent nu există un mecanism prin care persoanele fără adăpost, bolnave, singure şi fără asigurare sau acte de identitate, să primească îngrijirile necesare pentru a diminua riscul transmiterii", se arată într-un comunicat de presă transmis de organzaţiile neguvernamentale.

Asociaţiile susţin că atât timp cât drepturile fundamentale ale populaţiilor-cheie nu vor fi tratate cu seriozitate, un răspuns sustenabil la problematica răspândirii infecţiei cu HIV şi TBC nu va există.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici