ONU: India va depăşi China ca cea mai populată ţară din lume până la jumătatea anului

India urmează să depăşească China ca cea mai populată naţiune din lume, cu aproape 3 milioane de oameni în plus până la jumătatea acestui an, au arătat datele publicate miercuri de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Urmărește
738 afișări
Imaginea articolului ONU: India va depăşi China ca cea mai populată ţară din lume până la jumătatea anului

Pe baza previziunilor, populaţia Indiei la jumătatea anului va ajunge la 1,4286 miliarde, comparativ cu 1,4257 miliarde a Chinei – cu 2,9 milioane mai puţin – conform „Raportului privind starea populaţiei mondiale” al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) pentru 2023.

Oficialii ONU au spus că nu este posibil să se determine data exactă pentru schimbare, din cauza „incertitudinii” cu privire la datele care vin din China şi India. Ultimul recensământ al Indiei a fost în 2011, iar cel mai recent, programat în 2021, a fost amânat în timpul pandemiei de Covid-19.

Până în 2050, opt ţări vor reprezenta jumătate din creşterea estimată a populaţiei globale: Republica Democrată Congo (RDC), Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine şi Tanzania, potrivit raportului UNFPA.

China deţine distincţia de ţară cea mai populată încă din 1950 , când au început înregistrările ONU privind populaţia.

China şi India împreună vor reprezenta mai mult de o treime din populaţia globală estimată, care se aşteaptă să atingă 8,045 miliarde până la jumătatea anului, se arată în raportul ONU. Dar, contrar percepţiei publice, creşterea populaţiei a încetinit în ambele ţări – în special în China, care a înregistrat o scădere a populaţiei pentru prima dată în şase decenii anul trecut.

Populaţia Chinei a scăzut în 2022 la 1,411 miliarde, în scădere cu aproximativ 850.000 de persoane faţă de anul precedent, potrivit Biroului Naţional de Statistică (NBS) al Chinei. Rata natalităţii a scăzut, de asemenea, la un minim record de 6,77 naşteri la 1.000 de persoane, în scădere faţă de 7,52 cu un an mai devreme şi cel mai scăzut nivel de la întemeierea Chinei comuniste în 1949.

Depăşirea Chinei de India va avea implicaţii economice semnificative pentru ambii giganţi asiatici. Pe lângă datele demografice în scădere, China a raportat, de asemenea, una dintre cele mai slabe cifre de creştere economică din aproape jumătate de secol anul trecut, subliniind provocările abrupte cu care se confruntă ţara, pe măsură ce forţa de muncă se micşorează şi rangurile pensionarilor cresc.

Liderii Beijingului au încercat să minimizeze semnificaţia de a fi depăşiţi de India.
 
„Dividendul demografic al unei ţări depinde nu numai de numărul total, ci şi de calitate; nu numai asupra populaţiei, ci şi asupra talentului”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin miercuri, întrebat despre cea mai recentă proiecţie ONU.
 
Populaţia de vârstă activă a Indiei este de peste 900 de milioane, conform datelor din 2021 de la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Se preconizează că acest număr va atinge peste 1 miliard în următorul deceniu, potrivit guvernului indian.
 
Dar aceste cifre ar putea deveni o problemă dacă factorii de decizie nu creează suficiente locuri de muncă, au avertizat experţii. Datele arată deja că un număr tot mai mare de indieni nici măcar nu caută de lucru, având în vedere lipsa de oportunităţi şi salariile mici.
 
Rata de participare a forţei de muncă din India, o estimare a forţei de muncă active şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, a fost de 46%, care este printre cele mai scăzute din Asia, conform datelor din 2021 de la Banca Mondială. Prin comparaţie, ratele pentru China şi Statele Unite au fost de 68% şi, respectiv, 61% în acelaşi an.
 
„India se află pe o bombă cu ceas”, a declarat Chandrasekhar Sripada, profesor de comportament organizaţional la Indian School of Business, pentru CNN la începutul acestui an. „Vor exista tulburări sociale dacă nu se poate crea suficiente locuri de muncă într-o perioadă relativ scurtă de timp”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici