- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONU, învinsă de foamete
Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat, marţi, că nu mai dispune de resurse financiare suficiente pentru a lupta împotriva foametei mondiale, din cauza creşterii dramatice a preţurilor mărfurilor, ceea ce va duce la "o nouă faţă a foametei".
ONU, învinsă de foamete
"Vom avea o problemă în următoarele luni. Vom avea un mare gol dacă preţurile mărfurilor rămân atât de ridicate şi vom avea nevoie de încă o jumătate de miliard de dolari, numai pentru a acoperi nevoile deja existente", a spus Josette Sheeran, liderul Programului Mondial pentru Hrană (WFP) a ONU, informează The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
WFP hrăneşte 73 de milioane de oameni din 78 de ţări, mai puţin de zece la sută din totalul persoanelor care suferă de foamete la nivel mondial.
Bugetul programului pentru anul 2008 (2.9 miliarde de dolari) nu va reuşi nici măcar să menţină livrările de hrană de până acum, din moment ce preţurile pentru produse alimentare vor creşte cu până la patruzeci la sută. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât populaţia urbană, până de curând aflată la adăpost de fenomenul foametei, ar putea fi afectată şi ea.
"Este o nouă faţă a foametei. Există produse pe rafturi, dar oamenii sunt goniţi de preţurile mari. Există o vulnerabilitate în zonele urbane pe care nu am observat-o până acum. Sunt revolte privind mâncarea insuficientă în ţări în care nu am văzut astfel de evenimente până acum", a declarat Josette Sheeran, citată de The Guardian.
Oficialii WFP spun că preţurile în creştere pe piaţa alimentară se datorează unei cereri foarte mari de hrană pentru animale în ţări din ce în ce mai prospere, precum India şi China, utilizarea unor suprafeţe mai mari de teren arabil şi producţia de biocombustilili, dar şi schimbarea climei.
Impactul acestui fenomen se face simţit în toată lumea. Revolte împotriva foametei au izbucnit în Maroc, Yemen, Mexic, Guineea, Mauritania, Senegal şi Uzbekistan. Pakistanul a reintrodus vânzarea produselor alimentare pe bază de raţii prestabilite, pentru prima oară în două decenii.
Rusia a îngheţat preţurile pentru lapte, pâine, ouă şi ulei alimentar pentru şase luni, iar India a interzis exportul de orez, cu excepţia celui de calitate superioară, numit basmati.
"Pentru cele mai sărace populaţii, între 50 şi 80 la sută din venituri se duc pe aprovizionarea cu mâncare. Suntem îngrijoraţi de o creştere imediată a malnutriţiei în astfel de tări, de cei fără pământ, de fermierii de acolo, de toţi cei care trăiesc pe muchie de cuţit", a spus Frederic Mousseau, consilier pe politici umanitare la Oxfam, organizaţie non-guvernamentală internaţională care luptă împortiva sărăciei şi injustiţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:21
-
astăzi, 12:17
Google Gemini ar putea comanda mâncare pentru utilizatori pe Android 16