- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.11.2022, 19:03)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ONU: Marii gheţari, inclusiv Dolomiţii şi Yosemite, pot dispărea până în 2050
Agenţia culturală a Naţiunilor Unite, UNESCO, monitorizează aproximativ 18.600 de gheţari din 50 de situri din patrimoniul său mondial şi a declarat că o treime dintre aceştia vor dispărea, scrie NBC News.
Urmărește
419 afișări
Unii dintre cei mai faimoşi gheţari din lume, inclusiv în Dolomiţii din Italia, parcurile Yosemite şi Yellowstone din Statele Unite şi muntele Kilimanjaro din Tanzania, vor dispărea până în 2050 din cauza încălzirii globale, indiferent de scenariul de creştere a temperaturii, potrivit unui raport UNESCO.
Agenţia culturală a Naţiunilor Unite UNESCO monitorizează aproximativ 18.600 de gheţari din 50 de situri din patrimoniul său mondial şi a declarat că o treime dintre aceştia vor dispărea până în 2050.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În timp ce restul pot fi salvaţi dacă se menţine creşterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius faţă de nivelurile preindustriale, într-un scenariu de menţinere a nivelului actual al emisiilor, aproximativ 50% din aceşti gheţari din patrimoniul mondial ar putea dispărea aproape în totalitate până în 2100.
Gheţarii din patrimoniul mondial, aşa cum sunt definiţi de UNESCO, reprezintă aproximativ 10% din suprafaţa gheţarilor din lume şi includ unii dintre cei mai cunoscuţi gheţari din lume, a căror dispariţie este extrem de vizibilă, deoarece sunt puncte de atracţie pentru turismul mondial.
Autorul principal al raportului, Tales Carvalho, a declarat pentru Reuters că gheţarii din patrimoniul mondial pierd în medie aproximativ 58 de miliarde de tone de gheaţă în fiecare an - echivalentul volumului total anual de apă folosit în Franţa şi Spania la un loc - şi contribuie la aproape 5% din creşterea observată a nivelului mării la nivel mondial.
Carvalho a declarat că cea mai importantă măsură de protecţie pentru a preveni retragerea majoră a gheţarilor la nivel mondial ar fi reducerea drastică a emisiilor de carbon.
UNESCO recomandă ca, având în vedere că, în viitorul apropiat, este inevitabil ca mulţi dintre aceşti gheţari să se micşoreze în continuare, autorităţile locale ar trebui să facă din gheţari un punct central al politicii, prin îmbunătăţirea monitorizării şi cercetării şi prin punerea în aplicare a unor măsuri de reducere a riscului de dezastre.
„Pe măsură ce lacurile gheţarilor se umplu, acestea se pot sparge şi pot provoca inundaţii catastrofale în aval”, a declarat Carvalho.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe