- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.11.2022, 19:03)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
ONU: Marii gheţari, inclusiv Dolomiţii şi Yosemite, pot dispărea până în 2050
Agenţia culturală a Naţiunilor Unite, UNESCO, monitorizează aproximativ 18.600 de gheţari din 50 de situri din patrimoniul său mondial şi a declarat că o treime dintre aceştia vor dispărea, scrie NBC News.
Urmărește
420 afișări
Unii dintre cei mai faimoşi gheţari din lume, inclusiv în Dolomiţii din Italia, parcurile Yosemite şi Yellowstone din Statele Unite şi muntele Kilimanjaro din Tanzania, vor dispărea până în 2050 din cauza încălzirii globale, indiferent de scenariul de creştere a temperaturii, potrivit unui raport UNESCO.
Agenţia culturală a Naţiunilor Unite UNESCO monitorizează aproximativ 18.600 de gheţari din 50 de situri din patrimoniul său mondial şi a declarat că o treime dintre aceştia vor dispărea până în 2050.
În timp ce restul pot fi salvaţi dacă se menţine creşterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius faţă de nivelurile preindustriale, într-un scenariu de menţinere a nivelului actual al emisiilor, aproximativ 50% din aceşti gheţari din patrimoniul mondial ar putea dispărea aproape în totalitate până în 2100.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Gheţarii din patrimoniul mondial, aşa cum sunt definiţi de UNESCO, reprezintă aproximativ 10% din suprafaţa gheţarilor din lume şi includ unii dintre cei mai cunoscuţi gheţari din lume, a căror dispariţie este extrem de vizibilă, deoarece sunt puncte de atracţie pentru turismul mondial.
Autorul principal al raportului, Tales Carvalho, a declarat pentru Reuters că gheţarii din patrimoniul mondial pierd în medie aproximativ 58 de miliarde de tone de gheaţă în fiecare an - echivalentul volumului total anual de apă folosit în Franţa şi Spania la un loc - şi contribuie la aproape 5% din creşterea observată a nivelului mării la nivel mondial.
Carvalho a declarat că cea mai importantă măsură de protecţie pentru a preveni retragerea majoră a gheţarilor la nivel mondial ar fi reducerea drastică a emisiilor de carbon.
UNESCO recomandă ca, având în vedere că, în viitorul apropiat, este inevitabil ca mulţi dintre aceşti gheţari să se micşoreze în continuare, autorităţile locale ar trebui să facă din gheţari un punct central al politicii, prin îmbunătăţirea monitorizării şi cercetării şi prin punerea în aplicare a unor măsuri de reducere a riscului de dezastre.
„Pe măsură ce lacurile gheţarilor se umplu, acestea se pot sparge şi pot provoca inundaţii catastrofale în aval”, a declarat Carvalho.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe