ONU: Marii gheţari, inclusiv Dolomiţii şi Yosemite, pot dispărea până în 2050

Agenţia culturală a Naţiunilor Unite, UNESCO, monitorizează aproximativ 18.600 de gheţari din 50 de situri din patrimoniul său mondial şi a declarat că o treime dintre aceştia vor dispărea, scrie NBC News.

Urmărește
420 afișări
Imaginea articolului ONU: Marii gheţari, inclusiv Dolomiţii şi Yosemite, pot dispărea până în 2050

Unii dintre cei mai faimoşi gheţari din lume, inclusiv în Dolomiţii din Italia, parcurile Yosemite şi Yellowstone din Statele Unite şi muntele Kilimanjaro din Tanzania, vor dispărea până în 2050 din cauza încălzirii globale, indiferent de scenariul de creştere a temperaturii, potrivit unui raport UNESCO.

Agenţia culturală a Naţiunilor Unite UNESCO monitorizează aproximativ 18.600 de gheţari din 50 de situri din patrimoniul său mondial şi a declarat că o treime dintre aceştia vor dispărea până în 2050.

În timp ce restul pot fi salvaţi dacă se menţine creşterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius faţă de nivelurile preindustriale, într-un scenariu de menţinere a nivelului actual al emisiilor, aproximativ 50% din aceşti gheţari din patrimoniul mondial ar putea dispărea aproape în totalitate până în 2100.

Gheţarii din patrimoniul mondial, aşa cum sunt definiţi de UNESCO, reprezintă aproximativ 10% din suprafaţa gheţarilor din lume şi includ unii dintre cei mai cunoscuţi gheţari din lume, a căror dispariţie este extrem de vizibilă, deoarece sunt puncte de atracţie pentru turismul mondial.

Autorul principal al raportului, Tales Carvalho, a declarat pentru Reuters că gheţarii din patrimoniul mondial pierd în medie aproximativ 58 de miliarde de tone de gheaţă în fiecare an - echivalentul volumului total anual de apă folosit în Franţa şi Spania la un loc - şi contribuie la aproape 5% din creşterea observată a nivelului mării la nivel mondial.

Carvalho a declarat că cea mai importantă măsură de protecţie pentru a preveni retragerea majoră a gheţarilor la nivel mondial ar fi reducerea drastică a emisiilor de carbon.

UNESCO recomandă ca, având în vedere că, în viitorul apropiat, este inevitabil ca mulţi dintre aceşti gheţari să se micşoreze în continuare, autorităţile locale ar trebui să facă din gheţari un punct central al politicii, prin îmbunătăţirea monitorizării şi cercetării şi prin punerea în aplicare a unor măsuri de reducere a riscului de dezastre.

„Pe măsură ce lacurile gheţarilor se umplu, acestea se pot sparge şi pot provoca inundaţii catastrofale în aval”, a declarat Carvalho.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici