Opera „Fetiţa cu fundiţă roz”, de Nicolae Tonitza, adjudecată la licitaţia Artmark cu 110.000 de euro

Licitaţia Artmark de Primăvară, cel mai mare eveniment al pieţei româneşti de artă din acest sezon, a înregistrat rezultate impresionante şi a confirmat interesul solid pentru arta românească importantă: un total de aproximativ un milion de euro şi o rată de adjudecare de peste 85%.

Urmărește
769 afișări
Imaginea articolului Opera „Fetiţa cu fundiţă roz”, de Nicolae Tonitza, adjudecată la licitaţia Artmark cu 110.000 de euro

La licitaţia Artmark cu nr. 500, „Fetiţa cu fundiţă” a luat premiul cu coroniţă

Rezultatele licitaţiei cu nr. 500

Licitaţia Artmark de Primăvară, cel mai mare eveniment al pieţei româneşti de artă din acest sezon, a înregistrat rezultate impresionante şi a confirmat interesul solid pentru arta românească importantă: un total de aproximativ un milion de euro şi o rată de adjudecare de peste 85%.

La evenimentul aniversar – Licitaţia cu nr. 500, organizat de Casa de Licitaţii A10 by Artmark în sala fizică de licitaţie, la InterContinental Athenee Palace, pentru prima dată după 3 ani de licitaţii aproape exclusiv online, au participat 341 de palete, dintre care 80 de palete în sală şi prin telefon. Deşi din punct de vedere numeric, limitele sălii fizice au impus ca majoritatea participanţilor să se desfăşoare în online, pentru prima dată după mult timp, majoritatea valorică a fost adjudecată de către sală - 53,42% din adjudecatari fiind prezenţi în sală sau prin telefon.

Evenimentul aniversar, cu nr. 500 – Licitaţia de Primăvară, a reaşezat, aşa cum o face cu regularitate trimestrială, ierarhiile aprecierii şi importanţei în arta românească. Unii artişti s-au menţinut, alţii au avansat, alţii au fost surmontaţi. Astfel, din nou, topul adjudecărilor de aseară este condus de Nicolae Tonitza şi Nicolae Grigorescu. Opera „Fetiţa cu fundiţă roz” a fost adjudecată pentru 110.000 de euro.

De asemenea, o altă lucrare semnificativă, semnată de Nicolae Tonitza, a fost „Trei fraţi”, care a fost adjudecată pentru 75.000 de euro. 
Una dintre cele mai aşteptate lucrări ale serii a fost mica pictură „Elisabeta Doamna în biroul său”, semnată de pictorul naţional Nicolae Grigorescu. Opera, ce provine din colecţia istorică a diplomatului Viorel Tilea şi reprezintă o variantă mai mică a celei finale aflate în colecţia familiei regale a României, a fost adjudecată pentru 77.500 de euro. 

La secţiunea de artă postmodernă şi contemporană, o rară operă de Horia Bernea, din ciclul „Grădinilor”, a fost adjudecată pentru 16.000 de euro, plasându-se în top 3 lucrări cel mai bine vândute lucrări de Bernea (condus de o altă „Grădină”, de mari dimensiuni, adjudecată de Artmark în 2019, pentru 26.000 de euro).

La secţiunea de sculptură, cel mai bine a fost adjudecat bronzul „După baie” al lui Oscar Han, pentru 16.500 de euro, reprezentând totodată un record absolut pentru sculptor. Recordul său anterior a fost stabilit în 2014 cu lucrarea „Elegie” (adjudecată pentru 15.000 de euro).

Recorduri absolute au mai fost stabilite şi de alţi artişti români de patrimoniu, unii muzeali şi public cunoscuţi, alţii mai rari şi admiraţi doar de colecţionarii pricepuţi. Astfel, o plăcută surpriză a Licitaţiei de Primăvară a fost Alexandru Romano, a cărui operă „Fetiţă cu turban” a fost adjudecată pentru 4.000 de euro, plecând de la un preţ de pornire de 800 de euro.

Recordul anterior al acestui artist puţin cunoscut, de mare talent, decedat la doar 29 de ani, a fost stabilit în 2020 cu pictura „Înţeleptul”, adjudecată pentru 2.250 de euro. Un record parţial a stabilit aseară şi Jean Alexandru Steriadi cu pictura „Bărci în portul Deauville”, adjudecată pentru 19.000 de euro, cel mai bine vândută operă a acestuia, cel puţin în ultimii 10 ani.

Rezultatele Licitaţiei de Primăvară dovedesc soliditatea pieţei de artă românească în perioada recesionară – mulţi participanţi, revenirea apetitului pentru evenimentele de sală, mulţi adjudecatari, o rată mare de adjudecare (peste 85%), întinerirea vârstei participanţilor (15,3% dintre adjudecatari aparţin generaţiei milenialilor, respectiv doar 38,8% dintre participanţi aparţin generaţiei de colecţionari formate înainte de 1989), precum şi interesul pronunţat al colecţionarilor şi investitorilor pentru segmentul artei de patrimoniu importante.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici