- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.08.2014, 14:33)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Operaţia de separare a siamezelor din Braşov s-a încheiat cu succes
Operaţia de separare a siamezelor din Braşov, efectuată marţi la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, a durat aproape două ore şi s-a încheiat cu succes, "fetiţele fiind norocoase, iar mama lor, la fel", a declarat coordonatorul echipei chirurgicale, dr. Radu Spătaru.
Urmărește
424 afișări
Operaţia de separare a siamezelor din Braşov s-a încheiat cu succes (Imagine: Darius Mitrache/Arhiva Mediafax Foto)
La operaţie au participat şapte medici, patru chirurgi, trei anestezişti, dar şi studenţi şi cadre medii, pentru că aceştia din urmă, probabil, "nu vor vedea a doua oară o astfel de operaţie", a mai spus medicul Spătaru.
Coordonatorul echipei care a făcut intervenţia de separare a precizat că fetiţele au fost aduse de la Braşov, luni, în condiţii de deplină siguranţă. Înainte de operaţie, ele au fost evaluate cardiologic, radiologic şi pedriatric.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Operaţia a început la 10:45 şi s-a încheiat la 12:30.
"Fetiţele sunt norocoase, iar mămica lor, la fel. Siamezele erau unite prin partea inferioară a sternului, apendicele xifoid. Operaţia a decurs fără incidente, iar şeful clinicii de terapie intensivă, dr. Radu Tăbăcaru, a recurs deja la detubarea micuţelor", a precizat dr. Spătaru.
Medicul a adăugat că "rămâne un moment mai dificil, respectiv cel post-operatoriu", însă evaluarea de după operaţie arată că starea fetiţelor este bună, iar parametrii biologici, normali.
Întrebat dacă fetiţele au fost răsucite pentru a ajunge amândouă în aceeaşi poziţie, dr. Radu Spătaru a răspuns afirmativ. "Fetiţele au fost răsucite ieri (luni - n. r.), astfel încât să ajungă amândouă în aceeaşi poziţie, respectiv capul şi membrele să ajungă în aceeaşi poziţie. După ce au fost răsucite, s-au luat în braţe", a spus medicul.
Operaţia de marţi a fost realizată într-una dintre sălile noi ale spitalului, unde funcţionează neurochirurgia, pentru că a fost nevoie de două aparate de anestezie. De regulă, într-o sală de operaţie există un singur astfel de aparat.
Medicii nu au putut preciza cât vor mai rămâne fetiţele internate, dar estimează că, în condiţiile în care nu vor apărea probleme speciale, ele ar putea fi externate în 10 zile sau două săptămâni.
La operaţia de separare a siamezelor a fost prezent şi medicul Dimassi Mohamad, care a monitorizat-o pe mamă pe durata sarcinii.
"Am vrut să văd un final frumos, de aceea nu puteam să nu fiu prezent la separarea fetiţelor. Am mai fost în acest spital acum 20 de ani, dar de atunci s-a schimbat foarte mult", a spus acesta.
Întrebat dacă este adevărat că familia fetiţelor i-a cerut să fie naş, dr. Dimassi Mohamad a spus că el a dat câte unul dintre numele fetiţelor - Sarah, respectiv Maia.
Astfel, fetiţele se vor numi Maria Sarah şi Elena Maia.
Siamezele au fost născute prin cezariană, vineri dimineaţă, la Maternitatea Braşov, de o femeie de 33 de ani. Ele cântăresc 4.820 de grame şi sunt unite în zona abdomenului.
Citeşte şi:
O femeie a născut siameze la Maternitatea Braşov, fetiţele fiind unite în zona abdomenului
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe