Operaţiunea "Cuib de Viespi": O reţea care a comis înşelăciuni de şapte milioane de euro, anihilată

Un grup infracţional organizat româno – danez, care a produs un prejudiciu de şapte milioane de euro, a fost anihilat în urma unei operaţiuni a DIICOT şi a Serviciului de combatere a crimei organizate Arad împreună cu anchetatorii din Danemarca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
3870 afișări
Imaginea articolului Operaţiunea "Cuib de Viespi": O reţea care a comis înşelăciuni de şapte milioane de euro, anihilată

Operaţiunea "Cuib de Viespi": O reţea care a comis înşelăciuni de şapte milioane de euro, anihilată (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Arad, Botoşani, Vrancea, Constanţa, Mureş şi Bucureşti au efectuat joi 20 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani, Mureş, Vrancea şi Constanţa în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2015, membrii grupului au recrutat de pe teritoriul României peste o sută de victime, provenind din medii sărace, pe care ulterior le-au transportat şi adăpostit în Danemarca, prin inducere în eroare, sub pretextul oferirii unui loc de muncă bine plătit. În fapt, membrii grupului infracţional au urmărit ca, odată ajunse în Danemarca, victimele să fie aduse în stare de aservire faţă de aceştia, astfel încât, lipsite fiind de mijloace financiare, necunoscând limba şi locurile spre a se putea eventual angaja sau repatria pe cont propriu, să fie nevoite să locuiască în spaţiile stabilite de către membrii grupului şi să execute activităţile impuse de către aceştia", potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Anchetatorii precizează că membrii grupului au însoţit şi asistat persoanele vătămate în faţa autorităţilor daneze în vederea obţinerii codului numeric personal danez, iar ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităţilor de angajare impuse de către lege şi fără ca victimele să fie în cunoştinţă de cauză, au constituit firme fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare şi au obţinut cărţi de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude.

Prejudiciul cauzat a fost estimat la aproximativ 7.000.000 de euro.

"La data de 20.02.2015, între România şi Regatul Danemarcei s-a încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având în vedere faptul că infracţiunile s-au săvârşit pe teritoriile ambelor state, facând obiectul cercetărilor deopotrivă ale autorităţilor judiciare române, cât şi ale celor daneze. La data de 26.02.2015 , partea daneză a procedat la arestarea a 20 de membri ai grupului infracţional care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv, operaţiunea fiind denumită „Cuibul de Viespi", se mai arată în comunicatul DIICOT.

Cei 20 de membri sunt judecaţi de către instanţa daneză pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, înşelăciune, fraudă informatică şi evaziune fiscală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici