Operaţiuni bursiere prin manipularea pieţei de capital, în dosarul Loteria II

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îi acuză pe Gheorghe Copos şi pe celelalte 12 persoane trimise în judecată în dosarul Loteria II că ar fi făcut operaţiuni de manipulare a pieţei de capital pe piaţa Rasdaq.

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Operaţiuni bursiere prin manipularea pieţei de capital, în dosarul Loteria II

Operaţiuni bursiere prin manipularea pieţei de capital, în dosarul Loteria II

"Faptul că majoritatea operaţiunilor bursiere realizate în nume propriu de învinuiţi sau prin firmele pe care le controlau s-au realizat prin operaţiuni Cross, prin emiterea unor ordine de vânzare-cumpărare simultane, realizate de clienţi ai aceluiaşi SSIF, fapt ce presupunea, întrucât informaţii referitoare la vânzători nu erau publice, că alegerea societăţii de investiţii a fost făcută în baza unor înţelegeri între vânzător şi cumpărător - coincidenţa datorită numărului mare de operaţiuni de acest gen fiind exclusă", se arată în rechizitoriu.

Gheorghe Copos ar fi împrumutat 2.350.000 de lei de la Grivco, grup de firme controlat de Dan Voiculescu, şi apoi, ar fi finanţat achiziţia de către această societate a unui pachet de acţiuni la Ana Imep, care ulterior au fost cesionate pentru 2.480.000 de lei.

În ceea ce o priveşte pe Camelia Voiculescu, anchetatorii susţin că a "acţionat concertat, la solicitarea învinuitului Sorin Pantiş şi împreună cu Gheorghe Copos, Niculae Ghinea şi Giulio-Giuzepe Roza, în scopul de a menţine la un nivel artificial preţul de tranzacţionare a SC Ana Imep, de a evita derularea ofertei publice obligatorii, prin dobândirea unei dispziţii majoritare absolute a acesteia de peste 75 la sută şi de a-l delista ulterior".

De asemenea, Camelia Voiculescu este acuzată de procurorii anticorupţie că a încercat "să paseze responsabilitatea" faptelor sale pe seama fostului ministru al Comunicaţiile Sorin Pantiş şi ale directorului Rombell Securities Gheorghe Nicolae, "susţinând că ei sunt cei care s-au ocupat efectiv de acţiuniile Ana Imep şi au fost implicaţi în iniţierea şi negocierea vânzării acţiunilor".

Totuşi, procurorii consideră plauzibilă versiunea fiicei lui Dan Voiculescu în ceea ce-l priveşte pe Sorin Pantiş, pentru că el a fost cel care a semnat personal cinci contracte de împrumut fără dobândă încheiate de Grivco cu Gheorghe Copos, precum şi contractul în baza căruia acţiunile cumpărate cu bani împrumutaţi i-au fost ulterior concesionate acestuia. Dan Voiculescu i-ar fi sugerat lui Copos să delisteze Ana Imep şi să achiziţioneze acţiunile acestui emitent în ideea unei acţiuni concertate.

Procurorul anticorupţie apreciază că este logic că între Copos şi Dan Voiculescu au avut loc discuţii cu privire la situaţia societăţii şi la perspectivele de dezvoltare a acestora, pentru a evita riscurile unui plasament nerentabil.

"Grivco a participat la acordul de delistare deşi nivelul participaţiei sale, mai mic de cinci la sută, nu avea cum să fie cunoscut de ceilalţi participanţi", se mai arată în rechizitoriul trimis instanţei.

Totodată, Camelia Voiculescu este acuzată că, în calitate de cedent, a semnat contractul de cesiune încheiat cu Ana Group.

"Faptul că la acel moment erau tranzacţionate de piaţa Rasdaq, considerată de investitori o piaţă mai puţin transparentă şi sigură decât Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile a peste 1.100 de alte societăţi comerciale, astfel încât decizia de investi peste un milion de euro prin achiziţia de valori mobiliare ale imitentului Imep nu poate fi întâmplătoare, cu atât mai mult cu cât acţionarul majoritar al societăţii era un membru important al partidului condus de tatăl ei", se arată că în rechizitoriu.

Prin operaţiunea de delistare, Camelia Voiculescu a acceptat să-şi cedeze participaţia către Ana Group la un preţ cu 584.000 de lei mai mic decât valoarea de piaţă a acesteia.

Deşi Ministerul Economiei şi Finanţelor şi AVAS nu s-au constituit parte civilă în acest proces, procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurator pe bunurile unor persoane cercetate.

În cazul lui Gheorghe Copos, procurorii au pus sechestru asigurator pe jumătate dintr-un imobil al acestuia, în valoare de 100.000 şi pe jumătate dintr-un teren de 635 de metri pătraţi din Herăstrău, în valoare de 830.000 de euro. De asemenea, anchetatorii au indisponibilizat şi jumătate dintr-un imobil din Bucureşti, în valoare de 139.000 de euro, precum şi jumătate de clădire şi de teren din Capitală, care valoarează împreună 640.000 de euro.

Citeşte şi:

Copos, trimis în judecată în dosarul Loteria II

Copos: E un abuz şi îl vom demonstra în instanţă

Copos, scenaristul şi regizorul ingineriei financiare de care este acuzat în cazul Loteria II

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici