Operatorii antitero au predat obiectul găsit în bagajul cetăţeanului chinez fără a-l cerceta. Ce imagine a apărut pe scanerul aeroportului Otopeni - FOTO

Operatorii de securitate antitero ai Aeroportului "Henri Coandă" au raportat identificarea, joi, a unui "fragment corporal suspect", pe care l-au predat, fără a-l cerceta, organelor abilitate în măsură să se pronunţe asupra naturii acestuia, precizează Sorin Sava, şeful Biroului de presă al SRI.

Urmărește
982 afișări
Imaginea articolului Operatorii antitero au predat obiectul găsit în bagajul cetăţeanului chinez fără a-l cerceta. Ce imagine a apărut pe scanerul aeroportului Otopeni - FOTO

Operatorii antitero au predat obiectul găsit în bagajul cetăţeanului chinez fără a-l cerceta. Ce imagine a apărut pe scanerul aeroportului Otopeni (Imagine: Silviu Matei/Mediafax foto)

"Operatorii de securitate ai brigăzii antiteroriste au raportat identificarea joi a unui fragment corporal suspect, pe care l-au predat organelor abilitate fără a-l cerceta, nefiind de competenţa lor", a declarat pentru MEDIAFAX Sorin Sava.

Potrivit lui Sava, cetăţeanul asupra căruia se afla obiectul a fost oprit şi predat organelor abilitate, în speţă Poliţia de Frontieră, împreună cu bagajul, "detalii despre conţinutul şi natura obiectului urmând a fi comunicate de către organele abilitate".

Un cetăţean chinez a fost oprit, joi, pe Aeroportul Otopeni şi apoi dus la audieri, după ce în bagajul acestuia a fost găsită o parte a unui membru inferior ce părea că are natură umană, în urma investigaţiilor făcute stabilindu-se că fragmentul era de natură animală.

În cadrul investigaţiei făcute de Parchetul instanţei supreme, fragmentul a fost dus la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", pentru analiză antropologică, de laborator şi serologică, în vederea stabilirii naturii acestuia.

În urma examinării s-a stabilit că este vorba despre un fragment dintre gleznă şi labă, care avea aspect de congelare şi urme de acoperire cu grăsime saponificată. După examinarea de laborator, Institutul Naţional de Medicină Legală a exclus natura umană a fragmentului, arătând că acesta este de natură animală, fără a preciza despre ce animal este vorba.

"Prezenţa acestor urme creează suspiciune cu privire la natura sa, din cauza faptului că elementele de grăsime saponificată se întâlnesc atât la om cât şi la animal. Din cauza faptului că unghiile lipseau, iar falangele nu erau conturate, făcând imposibilă stabilirea certă apartenenţei sale umane sau animale, analiza de laborator era singura în măsură să stabilească natura umană sau dimpotrivă să excludă natura umană", a precizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un comunicat de presă.

Anchetatorii au stabilit că cetăţeanul chinez are aproximativ 54 de ani, nu este dat în urmărire naţională sau internaţională, cunoaşte doar limba chineză, are paşaport, a venit în România de mai multe ori şi a plecat spre diverse destinaţii, în special spre Italia. De asemenea, din verificările preliminare a rezultat că se afla de aproximativ trei zile în Bucureşti şi s-a cazat în acest interval la un hotel.

Cetăţeanul chinez a fost audiat, în prezenţa unui translator, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică, el declarând că miercuri a cumpărat, de la un bărbat pe care nu îl cunoştea, acel fragment de animal, despre care ştia că este labă de urs şi intenţiona să o "valorifice" într-un restaurant din Italia.

Bărbatul intenţiona să plece din România cu o cursă Wizz Air, joi, la ora 16.45, către Aeroportul Ciampino din Roma (Italia). El a fost oprit de către Brigada Antitero a SRI, iar ancheta a fost preluată de Parchetul instanţei supreme.

"Considerentele care au stat la baza preluării cauzei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov (competent prin raportare la locul unde s-a produs incidentul ce a determinat constituirea dosarului penal), prin dispoziţia Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au vizat faptul că la nivelul acestui parchet funcţionează doar doi procurori, dar şi locul descoperirii, respectiv aeroportul internaţional, unde sunt prezente foarte multe persoane, posibilitatea desemnării unui procuror din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică care s-a deplasat de îndată la cercetări, precum şi posibila existenţă a unor elemente de extraneitate", a precizat Parchetul instanţei supreme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici