Operele clasice, SCOASE din manuale. La orele de literatură se vor studia postări online şi chiar sms-uri

Harry Potter în defavoarea Stejarului din Borzeşti. La orele de literatură, profesorul are libertatea să-i înveţe pe elevi fabulele lui Caragiale sau pe cele ale lui La Fontaine. Se vor studia postări online şi chiar sms-uri. Acestea sunt noutăţile din anul şcolar 2017-2018 care vor face literatura mai puţin plictisitoare.

Urmărește
1605 afișări
Imaginea articolului Operele clasice, SCOASE din manuale. La orele de literatură se vor studia postări online şi chiar sms-uri

Operele clasice, scoase din manuale. La orele de literatură se vor studia postări online şi chiar sms-uri (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Din toamnă, elevii de gimnaziu nu vor mai fi obligaţi să citească operele scriitorilor clasici, iar profesorul poate propune texte din literatura universală, potrivit unui site de ştiri. Aşadar noua generaţie de elevi înţelege cu greu scrierea de la începutul secolului al XIX-lea şi nu mai gustă plăcerea cititului, spun iniţiatorii propunerii, potrivit Business Magazin.

„Sunt schimbări de viziune, de orientare,(...) dar faţă de programele trecute e mai explicit aspectul formării deprinderilor de comunicare, lectură. S-a renunţat la noţuni de teorie literară. De exemplu: demonstraţi de ce e liric sau epic cutare text”, spune Rodica Zafiu, prof. universitar, membru al comisiei pentru manuale.

Potrivit noii programe şcolare elevii vor studia şi texte nonliterare precum postări online, prospecte sau SMS-uri.

De asemenea, secretarul de stat, Liviu Pop a declarat săptămâna trecută că elevii de clasa a V-a vor primi, în septembrie, atât manuale tipărite cât şi în format digital, pe stick. În Comisia de manuale a Ministerului Educaţiei s-a hotărât achiziţionarea unor manuale mai scumpe şi de o calitate mai bună, scrie Mediafax.

"Am pus accent pe calitate mai mult decât pe preţ. Ne dormim manuale de calitate pentru clasa a V-a, iar elementul de noutate, dacă până acum, pentru manualele din ciclul primar exista pe suport electronic un CD, copiii de clasa a V-a vor primi un stick cu toate manualele care vor fi aprobate de către comisia de evaluare, în aşa fel încât să aibă, pe suport electronic, toate manualele pentru clasa a V-a", a declarat Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

O soluţie bună, spun reprezentanţii elevilor, dar nu pentru România. Mulţi elevi, în special cei din mediul rural, nu au calculator nici acasă şi, de cele mai multe ori, nici la şcoală.

"Vorbim despre stick în condiţiile în care avem o mare parte a populaţiei din România neracordată la curent electric sau la apă curentă. Propunerea ministerului este bună pentru cei mai mulţi elevi, dar trebuie să meargă ministerul şi pe zona de dezvoltare a bazei materiale, de dezvolatare a laboratoarellor de TIC pentru că avem ore de Tehnologia Inforrmaţiei în planul cadru pentru gimnaziu, dar avem şcoli care nu au laboratoare sau calculatoare", a explicat Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici