Oprea îi mulţumeşte lui Băsescu pentru sprijinul acordat pe durata revizuirii pensiilor militare
Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, i-a mulţumit, joi, preşedintelui Traian Băsescu pentru sprijinul acordat pe toată durata revizuirii pensiilor şi a adăugat că, fără a vrea să dea lecţii opoziţiei care "a stat cu mâinile în sân şi a comentat de peste gard", a constatat că este greu să faci reforme.
"Pentru mine este o onoare faptul că am reuşit să determin această reaşezare pe baze corecte a pensiilor militare. Este o onoare că am reuşit să fiu aproape de camarazii mei atunci când aceştia au avut nevoie de ajutor. Şi, nu în ultimul rând, mă bucur să văd că opinia publică înţelege, acceptă şi recunoaşte meritele militarilor şi ale Armatei române, dar şi ale poliţiştilor, jandarmilor şi ale tuturor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională", a spus Oprea.
El a adăugat că în urmă cu un an a fost primul care a semnalat, inclusiv în Parlament, că în forma proiectului de lege propusă iniţial toate pensiile urmau să scadă cu procente cuprinse între 19-69%.
"Nu m-am limitat la a trage semnale de alarmă, pentru că asta poate face oricine (...) Obiectivul pe care mi l-am asumat a fost şi este protejarea militarilor, a poliţiştilor, a jandarmilor care sunt astăzi la pensie", a explicat Oprea.
El a spus că, în lunile aprilie şi mai 2010, toată presa din România a scris că el se opunea proiectului de lege din domeniul pensiilor iniţiat de Guvern. "Evident, s-a încercat de fapt inducerea unui conflict la nivel politic, însă astăzi puteţi vedea că am avut dreptate şi că am avut o poziţie corectă. Nu am fost împotriva cuiva din Guvern, ci dimpotrivă, am găsit înţelegerea şi sprijinul primului ministru Emil Boc pentru apărarea drepturilor militarilor în rezervă în ceea ce priveşte pensiile acestora. Mi-am pus atunci în joc mandatul de ministru al Apărării Naţionale (...) În toată această perioadă am avut sprijinul preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, comandantul Forţelor Armate şi îi mulţumesc încă o dată pentru faptul că a fost alături de militari şi a susţinut aceste demersuri legitime, inclusiv prin impulsionarea elaborării OUG 1/2011 în deplin respect pentru pensionarii militari, astfel încât procesul de revizuire să se desăşoare în condiţii normale", a spus Gabriel Oprea.
El a adăugat că a constatat cu regret că există părţi ale clasei politice care au avut "abordări populiste" faţă de subiectul revizuirii pensiilor militare şi că pensionarii militari au fost induşi în eroare şi atraşi într-o luptă care nu era a lor şi care nu era în interesul lor.
"Nu vreau să dau lecţii colegilor mei din opoziţie, care au stat cu mâinile în sân şi au comentat de peste gard. Dar nu pot să nu constat, cu amărăciune chiar, că nu este deloc uşor să faci reformele pe care alţii, de atâţia ani, le-au tot amânat din interese mărunte, iar acum în loc să le susţină mai mult încearcă să le blocheze", a spus ministrul.
El a susţinut că s-au vehiculat informaţii false şi că s-au spus minciuni. "De exemplu, au spus unii că prin revizuirea pensiilor au fost confiscate gradele militare sau că a fost anulat statutul de militar în rezervă. Total greşit! Vreau să ştiţi că deciziile de revizuire au înscrise pe ele gradul militar pe care l-a avut pensionarul la data trecerii în rezervă, acest grad figurând şi pe cuponul mandat plată a pensiilor. Niciodată până acum, nici înainte de '89 pe acest formulat nu figura gradul militar", a spus Oprea.
Ministrul Apărării a adăugat că a dispus structurii de specialitate să actualizeze evidenţa rezerviştilor, astfel încât pe cuponul mandat-plată a pensiei să se regăsească ultimul grad obţinut de pensionarul militar, inclusiv după trecerea în rezervă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO