Oprea: La sfârşitul anului 2009, MApN înregistra deficite de personal la toate categoriile
„Efectivele au crescut cu 4% faţă de cele existente la sfârşitul anului 2008, dar se menţine un deficit de personal faţă de necesar„, a adăugat el.
Potrivit lui Oprea, „aceste aspecte demonstrează o stabilitate care poate constitui o premisă pentru creşterea calităţii şi performanţei personalului menţinut în sistemul militar”.
Pe de altă parte, ministrul a spus, referindu-se la managementul financiar-contabil, că obiectivul de bază a constat în identificarea de soluţii prin care să poată fi diminuate efectele crizei financiare asupra instituţiei militare.
„Având în vedere resursele limitate, s-a acordat o atenţie deosebită asigurării cu prioritate a fondurilor pentru salarizarea personalului, inclusiv asigurarea contribuţiilor aferente cheltuielilor sociale; pentru finanţarea pregătirii, desfăşurării şi acţiunii trupelor în teatrele de operaţii; pentru plata contribuţiilor şi cotizaţiilor la organismele internaţionale; decontarea cheltuielilor de operare şi mentenanţă a tehnicii; şi finanţarea programelor de înzestrare multianuale”, a spus Oprea.
El a adăugat că execuţia bugetară la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a fost în proporţie de 99,67%. „Însă, ţin să reamintesc faptul că, în urma celor trei rectificări bugetare succesive, fondurile reale alocate au fost diminuate cu aproximativ 10% faţă de prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2009”, a spus ministrul.
Oprea a mai apreciat că „o componentă importantă a gestionării resurselor de apărare o reprezintă asigurarea şi menţinerea stării de sănătate a personalului„. El a spus în acest context că „asistenţa medicală spitalicească s-a desfăşurat prin cele 11 spitale militare şi în Centrul clinic de urgenţă de boli cardiovasculare”, cu precădere pentru pentru militarii răniţi şi invalizi, întorşi din teatrele de operaţii.