Oprea: Proiectele de locuinţe dezvoltate cu MDRT vor acoperi aproape integral necesarul MApN

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că proiectele privind construcţia de locuinţe derulate în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) vor acoperi 9.500 de unităţi din necesarul armatei, de 10.000 de locuinţe.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Oprea: Proiectele de locuinţe dezvoltate cu MDRT vor acoperi aproape integral necesarul MApN

Oprea: Proiectele de locuinţe dezvoltate cu MDRT vor acoperi aproape integral necesarul MApN (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

"Până acum am semnat cu MDRT construcţia de locuinţe în 16 judeţe, pe terenuri care cumulează 430 hectare şi care au aparţinut armatei. MApN a primit din aceste proiecte un număr de 7.000 de locuinţe", a spus Oprea.

Cel mai nou astfel de proiect presupune construcţia a peste 10.000 de locuinţe în cartierul Ghencea din Bucureşti, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi Primăria Sectorului 5. Dintre acestea, armata va primi peste 2.500 de unităţi locative. "Cu aceastea, armata va primi în total 9.500 de locuinţe, dintr-un necesar de 10.000", a afirmat Oprea.

El a spus că proiectul dezvoltat în Cartierul Ghencea va fi cel mai mare cartier construit în ultimii 20 de ani în România.

Din cele peste 10.000 de unităţi locative, alături de armată, care va primi 25%, pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor vor fi alocate 10% din numărul unităţilor, pentru SRI 5%, pentru SIE, SPP şi STS câte 1,5%, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, de asemenea, 1,5%, iar pentru Ministerul Justiţiei şi Parchetul General câte 2%.

Din totalul suprafeţei de 101 hectare, locuinţele se vor desfăşura pe o suprafaţă de 66,6%, parcurile vor avea o pondere de 15,5%, bazele sportive 8,1% şi infrastructura socială 1,4%.

"Astăzi suntem în ziua în care un milion de metri pătraţi de teren trec de la MApN către Primăria Sectorului 5 pentru a fi pus la dispoziţia unui mare proiect. Ne bazăm, pentru acest proiect, pe parteneriat public-privat", a declarat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, prezentă la inaugurarea proiectului, alături de Gabriel Oprea şi de primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie.

Ea a adăugat că proiectul din Ghencea va fi primul eco-cartier care se va construi în România şi va fi bazat pe principiul energiei regenerabile.

"Domnul primar e un primar norocos. Să fii primar în Bucureşti, iar autoritatea pe care o conduci să deţină un teren de 100 de hectare (înseamnă că, n.r.) eşti un primar norocos", a afirmat Udrea.

Ea a spus că pe terenul respectiv va fi construit un parc sportiv şi poate o sală polivalentă.

"Costurile acestui proiect le vom şti când vom avea proiectul în sine, iar lucrările vor fi demarate când vom avea finanţarea. Dacă domnul primar va reuşi să aducă finanţare din America este foarte bine. Probabil că vorbim de finalizarea lucrărilor în câţiva ani. Procedura de concurs pentru desemnarea constructorului va fi una publică şi în funcţie de ce va conţine proiectul câştigător vom şti care sunt costurile", a spus Udrea.

Ea a arătat că se pot construi locuinţe ANL din fonduri private, iar sumele să fie recuperate de către investitori prin utilizarea lor către cei care au dreptul prin lege să locuiască în respectivele clădiri, iar după 20-25 de ani de utilizare imobilele să intre în proprietatea statului.

Astfel, şi sala polivalentă ar putea fi construită din fonduri private, iar investitorii să recupereze ulterior banii prin administrarea construcţiei.

"Nu cred că anul acesta vom începe să construim locuinţele, pentru că mai întâi terenul va trebui să înceapă să fie echipat cu utilităţi, trebuie să trecem peste etapa concursului, a aprobării planului de urbanism, deci probabil că locuinţele vor fi începute undeva anul viitor", crede Udrea.

În schimb, primarul Vanghelie este mai optimist şi crede că locuinţele pot fi inaugurate în doi ani.

"Eu sunt puţin mai încrezător şi cred că acest cartier poate fi terminat în maxim doi ani de zile, începând de astăzi, pentru că potrivit calculului specialiştilor, din momentul în care se bagă lopata, într-un an de zile maxim, dacă discutăm de oameni competenţi, se poate finaliza", a spus el.

Vanghelie a explicat că a luat în calcul un an pentru "toate problemele" şi încă un an pentru construirea de locuinţe.

"Lăsaţi-le pe celelante (sic) în grija celorlanţi (sic)", a răspuns Vanghelie, întrebat cum va uşura accesul locuitorilor noului cartier, pentru că din vestul Capitalei se circulă oricum greu spre centru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici