Oprea: Sunt suprinzătoare reacţiile de la Timişoara legate de iniţiativa privind Revoluţia de la Iaşi

Liderul PDL Iaşi Dumitru Oprea susţine că reacţiile critice ale unor revoluţionari din Timişoara la adresa propunerii ca Iaşiul să fie declarat oraş iniţiator al Revoluţiei sunt surprinzătoare, adăugând că demersul parlamentarilor ieşeni nu a vizat luarea titlului de oraş-martir în cazul Timişoarei.

Urmărește
514 afișări
Imaginea articolului Oprea: Sunt suprinzătoare reacţiile de la Timişoara legate de iniţiativa privind Revoluţia de la Iaşi

Oprea:Sunt suprinzătoare reacţiile de la Timişoara legate de iniţiativa privind Revoluţia de la Iaşi (Imagine:Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Dumitru Oprea a calificat duminică, într-o conferinţă de presă, drept surprinzătoare reacţiile unor "oameni din Timişoara" faţă de iniţiativa legislativă a parlamentarilor ieşeni ai PDL prin care Iaşiul să fie declarat drept oraş iniţiator al Revoluţiei din 1989.

"În mod eronat, ei spun că noi vrem să le luăm titlul de oraş martir. Nici vorbă de aşa ceva. Există documente şi cărţi care arată că am avut la Iaşi momentul 14 decembrie 1989", a spus Oprea.

Oprea a spus că există posibilitatea depunerii unui amendament la proiectul respectiv, astfel încât şi Iaşiul, şi Timişoara să fie recunoscute ca oraşe care au iniţiat revoluţia, chiar dacă "momentele din 1989 au fost diferite".

Preşedintele Asociaţiei "14 Decembrie" Iaşi, Cassian Maria Spiridon, prezent la conferinţa de presă a liderului PDL, a spus că nu este prima încercare a Iaşiului de a obţine acest titlu.

"În 1997 am cerut ajutorul prefectului de atunci al Iaşiului, Florin Vitan. Ne-a comunicat că acest lucru e posibil prin promovarea unei iniţiative legislative în Parlament. După 22 de ani, mă bucur că există un grup în Parlament care se bate pentru această idee. Recunoaştem meritele celor de la Timişoara sau de la Bucureşti, pentru că fără ei am fi putrezit în puşcării", a afirmat Cassian Maria Spiridon.

El a adăugat că şi în cazul în care iniţiativa parlamentarilor PDL de Iaşi va fi respinsă la Camera Deputaţilor, istoria va consemna ceea ce s-a petrecut în decembrie 1989 la Iaşi.

"Istoria nu se scrie de azi pe mâine. Adevărul istoric este unul singur. În 1989, la Timişoara a fost o acţiune spontană, în timp ce la Iaşi a fost o acţiune conştientă", a mai spus liderul Asociaţiei "14 decembrie" din Iaşi.

Grupul parlamentar PDL de Iaşi, format din senatorii Dumitru Oprea şi Mihaela Popa şi deputaţii Cristina Dobre, Petru Movilă, Nicuşor Păduraru şi Teodor Marius Spînu, a depus, marţi, la Camera Deputaţilor un proiect de lege, cu articol unic, prin care se cere declararea municipiului Iaşi drept oraş iniţiator al Revoluţiei române din decembrie 1989.

În expunerea de motive, cei şase parlamentari ieşeni ai PDL se referă la "curajul şi sacrificiul" unor lideri ai mişcării anticomuniste din Iaşi, între care se numără Cassian Maria Spiridon, Ştefan Pruteanu, Vasile Vicol, Aurel Ştefanachi, Ionel Săcăleanu, Valentin Odobescu şi Titi Iacob.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, mai multe persoane din Iaşi au fost arestate în 13 decembrie, duse în beciurile Securităţii, bătute şi înfometate până în 22 decembrie.

În decembrie 1989, în Iaşi au fost împărţiţi fluturaşi prin care populaţia oraşului era invitată să participe la o acţiune de protest care urma să aibă loc în piaţa centrală, în 14 decembrie. Manifestaţia nu a mai avut loc, în 14 decembrie autorităţile blocând accesul oamenilor în centrul municipiului. Totodată, staţia de tramvai din zonă a fost mutată timp de câteva zile, pentru a evita aglomeraţia în centrul Iaşiului.

De asemenea, fosta Securitate a operat mai multe arestări, în 13 decembrie 1989, fiind vizate persoanele care au pus la cale mitingul de protest care urma să aibă loc la Iaşi în după-amiaza zilei de 14 decembrie.

Preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei de la Timisoara, Traian Orban, califica drept o ruşine iniţiativa parlamentarilor PDL de Iaşi privind declararea municipiului Iaşi drept oraş initiator al Revoluţiei din decembrie 1989.

Orban declara pentru MEDIAFAX că gestul făcut de parlamentarii PDL este "incalificabil" şi că aceştia nu cunosc istoria. "Aia a fost o revoluţie? Nu a fost revoluţie ce au făcut ei (la Iaşi - n.r.). Acolo o mână de oameni au încercat ceva şi au fost turnaţi de unul dintre ei la Securitate şi arestaţi. Toată stima pentru cei câţiva disidenţi, dar asta nu a fost revoluţie. Se ignoră total sacrificiul şi implicarea Timişoarei în declanşarea Revoluţiei române. E o ruşine!", spunea Orban.

De asemenea, vineri, la şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara dedicată aniversării a 22 de ani de la începerea Revoluţiei mai mulţi revoluţionari s-au declarat nemulţumiţi de intenţia parlamentarilor PDL Iaşi de a declara municipiul oraş iniţiator al Revoluţiei.

Şedinţa Consiliului Local Timişoara a început cu un discurs al primarului Gheorghe Ciuhandu, care a condamnat intenţia parlamentarilor PDL de Iaşi de a declara acest municipiu drept oraş iniţiator al Revoluţiei din 1989 şi pe "impostorii" care primesc indemnizaţii de revoluţionar, declaraţiile edilului fiind urmate de scandări ale unor revoluţionari prezenţi în sală.

"Se inventează acum o nouă istorie a Revoluţiei, cum că la Iaşi s-ar fi născut nu ştiu ce nucleu şi ăştia ar fi demonstrat. Eu am respect pentru Iaşi, pentru Moldova, dar mi se pare de-a dreptul penibil să schimbi istoria, aşa cum a fost ea şi aşa cum am trăit-o cu toţii. Ne-am adresat parlamentarilor de Timiş să ia măsuri. (…) Tot oraşul îi cunoaşte pe cei care şi-au riscat viaţa. Este inadmisibil ca aceşti oameni să nu fie recunoscuţi (…) Este inadmisibil ca tot felul de impostori care s-au aliat cu Ceauşescu şi cu Iliescu să beneficieze de indemnizaţii. Impostorii trebuie să dispară", a afirmat Ciuhandu .

Ulterior, unii revoluţionari prezenţi în sala de consiliu a Primăriei Timişoara au scandat "Timişoara, Timişoara", "Primarul e cu noi" şi "Păcat, păcat de sângele vărsat", iar apoi au început să adreseze injurii consilierilor municipali PDL, democrat-liberalii părăsind sala. Ei au fost urmaţi şi de primarul Gheorghe Ciuhandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici