Video Oprescu a prezentat raportul despre starea Capitalei

Edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, la prezentarea raportului privind starea Bucureştiului la preluarea mandatului, că a descoperit mai multe nereguli care nu ar fi fost făcute publice dacă el nu câştiga alegerile.

Urmărește
41 afișări

"Am promis că nu voi lăsa scheleţi în dulapuri şi voi arăta bucureştenilor ce şi cum s-a întâmplat cu banii lor. În doar 20 de zile, cu echipa mea de consilieri şi experţi, am descoperit lucruri care nu ar fi fost făcute niciodată public dacă eu nu câştigam alegerile", a spus Sorin Oprescu.

Oprescu a precizat că este vorba de partea întâi din raportul complet asupra stării Bucureştiului, intitulată "Estimarea calităţii administraţiei Primăriei Municipiului Bucureşti".

La începutul discursului, primarul Capitalei a menţionat faptul că a primit reproşuri că doreşte "să atace politic". Oprescu le-a răspuns celor care i-au aduse aceste acuze că nu este vorba despre un atac politic, ci despre "a prezenta adevărata stare asupra administraţiei locale a Capitalei".

Acesta a menţionat că la întocmirea raportului a oscilat între cei doi mari oameni ai României, Caragiale şi Titu Maiorescu, între "zeflemea" şi "analiza critică".

"Am oscilat între cei doi mari oameni, Caragiale şi Titu Maiorescu (...) A câştigat Titu Maiorescu, cu teoria formelor fără fond regăsită în organigrama Primăriei Capitalei", a spus Sorin Oprescu.

Potrivit lui Oprescu, dacă intri ca un naiv în Primăria Capitalei, lucrurile ţi se par "sublime", iar dacă intri "în măruntaiele" acestei instituţii, "nu poţi să nu observi cangrena instituţională care a cuprins acestă instituţie în ultimii opt ani", pe care a asemănat-o unui "copac cu o scorbură la care te uiţi din partea opusă".

"Dacă te uiţi la el de pe partea cu scorbura, poţi vedea că este gol şi întunecos pe dinăuntru şi dacă nu-l tai la timp, va cădea peste case, maşini, oameni, străzi, speranţe", a spus Oprescu.

Primarul Capitalei a precizat că raportul este făcut din trei "unghiuri", primul este cel din care vede Sorin Oprescu primăria, cel de-al doilea, cum văd angajaţii, cel de-al treilea, cum văd legea şi cifrele.

Oprescu a precizat că nu poate bloca activitatea administrativă a Capitalei ocupându-se doar de trecut şi a adăugat că va apela la o firmă de audit instituţional şi financiar care să prezinte în detaliu starea Bucureştiului în ultimii opt ani.

Primarul Capitalei a continuat să prezinte punctual administraţia locală, pe care a intitulat-o "Primăria formelor fără fond".

Astfel, Oprescu a arătat că structurarea organigramei este "greoaie şi subiectivă" şi că au fost menţinute direcţii doar pentru a nu sacrifica un director.

Edilul şef a susţinut că în interiorul Primăriei, birocraţia omoară comunicarea internă şi externă. El a explicat că, în fiecare zi, câte trei funcţionari pierd câte patru ore pe zi pentru înregistrarea unor "simple petiţii", iar dacă un cetăţean ar dori să vină în audienţă, probabil ar fi programat în luna decembrie 2013.

În privinţa comunicării dintre direcţiile din Primărie, Oprescu a spus că aceasta este "slabă", la fel ca şi comunicarea cu alte instituţii. El a dat exeplu Direcţia Juridică, care nu vrea să preia petenţii cu probleme pe Legea 10, ceea ce duce la un blocaj al relaţiilor cu cetăţenii şi la o imagine afectată a primăriei.

Primarul Capitalei a arătat că angajaţii sunt inhibaţi de salariile mici, care încurajează corupţia şi a definit dotarea tehnică ca fiind "depăşită moral, în toate direcţiile".

Despre directorii din Primărie, Oprescu a spus că aceştia sunt "o specie aparte", arătând că sunt dependenţi de "expertiza angajaţilor fără iniţiativă, fără motivaţie, fără viziune".

"Eşti în cărţi doar atâta timp cât cel care te-a adus e important pentru director, după aceea devii plantă de decor. În anumite direcţii, angajatele mi-au transmis că «trebuie să îi faci favoruri inclusiv sexuale, dacă nu eşti pe linie moartă până te transferă»", a precizat Oprescu.

Despre clădirea Primăriei Capitalei, Oprescu a spus că toaletele sunt "infecte", fără apă caldă, fără hârtie, că lifturile nu funcţionează de ani de zile, că nu există cabinet medical, iar curăţenia este neadecvată statutului de instituţie public.

Vorbind despre ce spun cifrele în privinţa Primăriei, Oprescu a amintit mai multe nereguli constatate inclusiv de controlul Curţii de Conturi, dar şi altele descoperite pe parcurs.

Astfel, printre neregulile descoperite la cifre, Oprescu s-a referit la proiectul de reabilitare şi modernizare a Stadionului Naţional "Lia Manoliu", la terenul municipalităţii de la Mihăileşti (achiziţionat pentru construirea unui adăpost pentru animalele fără stăpân - n.r.), la plăţile nelegale efectuate pentru firmele care au realizat refacerea unor artere, la plăţi nejustificate pentru materiale de construcţii sau la alte plăţi pentru "SC X SRL".

Primarul general Sorin Oprescu a mai anunţat că pentru neregulile constatate, a sesizat deja instituţiile abilitate.

Totodată, Sorin Oprescu a invitat toţi directorii structurilor din Primăria Capitalei care în urma controalelor nu au fost găsite în regulă să îşi dea demisia.

"Invit toţi directorii pe care am avut amabilitatea să nu îi nominalizez şi care îşi recunosc responsabilitatea sau acţiunile din raportul pe care l-a făcut public (...) să îşi dea demisia", a spus primarul Capitalei.

Oprescu a precizat că aşteaptă aceste demisii până luni, după care va începe convocarea fiecăruia dintre cei vizaţi la un scurt dialog, care "va clarifica definitiv lucrurile".

"Dacă nu îşi dau singuri demisiile, îi demit eu", a precizat Oprescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici