Oprescu: Aveam nevoie de Piaţa Francofoniei.Suntem francofoni de 150 de ani

Primarul general Sorin Oprescu a declarat luni, la inaugurarea Pieţei Francofoniei din Capitală, că era nevoie de un asemenea loc, "pentru a ne dovedi încă o dată apartenenţa noastră la familia francofonă, căreia îi aparţinem, de facto, de 150 de ani, iar instituţional, de la 20 martie 1993".

Urmărește
623 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Aveam nevoie de Piaţa Francofoniei.Suntem francofoni de 150 de ani

Oprescu: Aveam nevoie de Piaţa Francofoniei.Suntem francofoni de 150 de ani (Imagine:Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Dacă fundamentele civilizaţiei moderne s-au turnat pe malurile Senei, considerăm firesc şi potrivit ca recunoştinţa noastră să se îndrepte către marea familie francofonă, căreia îi aparţinem 150 de ani de facto, iar instituţional, de la 20 martie 1993. Sunt două organizaţii internaţionale (ONU şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei - n.r.) care au nevoie de recunoaştere (...) Ambele organizaţii au o piaţă dedicată în inima Bucureştiului - a Naţiunilor Unite, aflată nu departe de acest loc, iar de astăzi această Piaţă a Francofoniei", a spus edilul.

Cu acelaşi prilej, Oprescu a amintit câteva nume de "titani ai gândirii şi spiritului românesc" care, în opinia lui, ar trebui săpate pe soclul monumentului dezvelit în Piaţa Francofoniei, printre care Constantin Brâncuşi, Emil Cioran, Elvira Popescu şi Nicolae Paulescu.

Edilul şef al Capitalei a mai spus şi că, în calitate de medic, se revendică a fi "un discipol al şcolii franceze de chirurgie".

"Ştiu mai bine decât oricine câte vieţi de români au salvat, peste secole, marii profesori ai Sorbonei, cei care ne-au lăsat ştiinţa de a vindeca rănile trupeşti sau sufleteşti", a mai spus Oprescu.

Primarul general a precizat că Piaţa Francofoniei, inaugurată la intersecţia dintre Bulevardul Libertăţii şi Calea 13 Septembrie, se află pe amplasamentul unei vechi curţi domneşti care a ars în 1812.

Piaţa Francofoniei din Bucureşti este prima de acest fel din Europa, atât spaţiul, cât şi monumentul dedicat fiind realizate de municipalitatea bucureşteană.

Inaugurarea s-a făcut în prezenţa ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, şi a reprezentantului Secretarului General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Abdou Diouf.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, monumentul amplasat în Piaţa Francofoniei a costat aproximativ 8.000 de euro.

Spaţiul a fost amenajat de Administraţia Străzilor, în cadrul acordului-cadru de reabilitare a infrastructurii stradale "Pachet IV".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici