Oprescu: Bucureştenii nu ar mai plăti încălzire în 2 ani. Comasarea RADET-ELCEN va dura 18 luni

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că bucureştenii nu vor mai plăti pentru încălzirea locuinţei dacă investitorul care va administra, prin delegare de serviciu, noua structură înfiinţată prin comasarea RADET şi ELCEN va ceda municipalităţii măcar 1% din profitul estimat să fie obţinut.

Urmărește
1379 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Bucureştenii nu ar mai plăti încălzire în 2 ani. Comasarea RADET-ELCEN va dura 18 luni

Oprescu: Bucureştenii nu ar mai plăti încălzire în 2 ani, cu manager privat la ELCEN-RADET (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la Guvern, că ELCEN va fi privatizată prin delegare de serviciu, după modelul Apa Nova din 1999, municipalitatea analizând însă şi varianta încheierii unui parteneriat public-privat (PPP).

În acest context, primarul a mai avansat şi un scenariu în care niciun bucureştean nu ar mai plăti pentru încălzire, după un interval de doi ani de la data delegării de serviciu, pe principiul că profitul noii structuri, rezultată din comasarea ELCEN cu RADET, ar fi suficient să asigure modernizarea reţelei de distribuţie, care necesită fonduri totale de 1,8 miliarde euro, şi chiar să asigure gratuitea încălzirii pentru locuitorii Capitalei.

"Dacă în doi ani de zile - şi sper să reuşesc să parcurg toţi paşii în caz de delegare de serviciu - toată lumea este de acord, mă refer la economişti, la finanţişti, că profitul celor care preiau această delegare este, undeva, de 11% anual. Dacă din profitul acesta, mă refer la producerea de energie electrică 80% şi 20% din termic, dacă 1% din acest profit anual este de acord - şi cred eu că o să fie de acord - să-l dea Primăriei Generale, îndrăznesc să spun că nimeni nu va mai plăti încălzire", a afirmat Oprescu.

Acesta a adăugat că este vorba de un calcul mai complicat şi i-au trebuit vreo două ore să înţeleagă ceva din el, dar este vorba de o ţintă care ar putea fi atinsă în termen de doi ani de la momentul delegării de serviciu pentru noua companie.

Unirea RADET-ELCEN va dura 18 luni

Sorin Oprescu a declarat că procesul de comasare al RADET cu ELCEN va dura 18 luni, potrivit specialiştilor, dar că el promite "în mod solemn" că această perioadă va fi redusă la jumătate, pentru ca efectele benefice prognozate să fie resimţite din iarna următoare.

"Specialiştii vorbesc de un an-un an şi ceva, vorbesc de 18 luni aproape. Eu promit în mod solemn că vom înjumătăţi acest termen, pentru că important este ca efectele să se vadă în iarna care urmează", a spus Oprescu.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, comasarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), astfel încât activităţile de producţie şi distribuiţie să fie integrate.

Urmare a acestui proces, datoriile RADET la ELCEN vor fi stinse.

ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN către RADET a dus la strângerea unor datorii, dar şi a unor majorări de întârziere care, în 30 octombrie, erau în valoare 2,24 miliarde lei, din care 1,44 miliarde lei reprezentau datoria principală, iar restul reprezentau penalizări de întârziere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici