Oprescu: Cei care refuză consolidarea clădirilor cu risc seismic ar trebui acţionaţi în instanţă

Cei mai mulţi proprietari din blocurile încadrate în clasa I de risc seismic refuză punerea în siguranţă a clădirilor respective, deşi pot beneficia de sprijin şi facilităţi pentru aceasta, a declarat, vineri, primarul Sorin Oprescu, adăugând că ar trebui să fie posibilă acţionarea lor în instanţă.

Urmărește
598 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Cei care refuză consolidarea clădirilor cu risc seismic ar trebui acţionaţi în instanţă

Oprescu: Cei care refuză consolidarea clădirilor cu risc seismic ar trebui acţionaţi în instanţă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Organizarea acţiunilor de consolidare a construcţiilor aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice este prioritară pentru Primăria Capitalei şi Ministerul Dezvoltării, a spus Sorin Oprescu.

El a arătat că, în condiţiile legislaţiei actuale, în care consolidarea este făcută la dorinţa proprietarului, "este dovedit deja că ritmul realizării consolidărilor este nesatisfacator în balanţă cu expunerea la risc".

Oprescu a precizat că, în ultimii ani, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a notificat prorpietarii din peste 370 de imobile cu privire la obligaţiile lor legale pentru reducerea riscului seismic. El a menţionat că este vorba despre 186 de clădiri aflate în risc seismic 1 - pericol public, ce pot fi susţinute în programul de consolidări, şi 184 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, dar fără pericol public - clădiri mai mici de P+2 sau care nu au spaţii publice la parter şi care nu intră în programul de consolidare, dar sunt la fel de expuse riscului seismic.

Primarul general a precizat că, în ultimii 10 ani, au fost consolidate: 42 de clădiri din clasa I de risc seismic, 19 fiind consolidate în programul de consolidări, restul direct de către proprietari.

"Nenorocirea este că marea majoritate a proprietarilor care locuiesc în blocurile încadrate în clasa I de risc seismic, deşi pot beneficia de sprijin şi facilităţi pentru punerea în siguranţă a clădirilor respective, în condiţiile precizate de legislaţia în domeniu, refuză acest lucru şi, în mod cert, nu duc aceasta obligaţie la capăt nici prin mijloace proprii", a mai spus Oprescu.

El a adăugat că în astfel de situaţii se află imobilele din Str. Ion Brezoianu nr. 38, sector 1, Calea Moşilor nr. 96, sector 2, Str. Boteanu nr.3A-3B, sector 1, Str. Armenească nr. 28, 28A, Str. Semilunei nr. 8, sector 2 şi Intr. Victor Eftimiu nr.9, sector 1.

"În faţa acestei situaţii, autorităţile nu au nicio posibilitate, în baza legislaţiei actuale, pentru a acţiona. Proprietatea este garantată de Constituţie. Însă proprietarul care se va face vinovat de pierderi de vieţi omeneşti sau de vătămări corporale din cauza că nu şi-a pus în siguranţă proprietatea, înainte de un eveniment de tip cutremur, va răspunde penal după lege. (...) Astfel, considerăm că se impune o altă abordare asupra programului de consolidări", a arătat primarul Sorin Oprescu.

El a precizat că, în ultimii doi ani, PMB a trimis propuneri de modificare substanţială a programului de consolidare către Guvernul României, acestea vizând inclusiv posibilitatea acţionarii în instanţă a tuturor proprietarilor care obstrucţionează, sub orice formă, procesul de consolidare şi scoaterea acestora din programul naţional, urmând ca aceştia să-şi plătească în timp real consolidarea proprietăţii fără a beneficia de împrumutul fără dobândă.

PMB a mai propus interzicerea oricărei forme de închiriere pentru locuinţele aflate în blocurile din clasa I de risc seismic, interzicerea oricărei forme de comerţ la parterul blocurilor încadrate în clasa I de risc seismic fără a avea semnătura notarială a proprietarului care, conştient de pericolul de prăbuşire a imobilului, îşi asumă responsabilitea penală şi obligativitatea proprietarilor de a avea şi de a obţine la închirierea şi la înstrăinarea imobilului certificatul seismic, pe cheltuiala proprie.

Sorin Oprescu a mai spus că municipalitatea a consolidat şi reabilitat 100 de instituţii de învaţământ, Teatrul "Constantin Tănase" şi Centrul unic de informare de pe Bulevardul Elisabeta.

De asemenea, a fost finalizată consolidarea şi este aproape de a fi încheiată şi reabilitarea sediului Primăriei şi sunt în curs de consolidare clădirile Teatrului Evreiesc de Stat, Teatrului "Ion Creangă", Casa Cesianu, Muzeul Minovici, Observatorul Astronomic şi Arcul de Triumf.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici