- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprescu cere Prefecturii Capitalei să se pronunţe asupra legalităţii amendamentelor la bugetul PMB
Primarul Sorin Oprescu cere Prefecturii să se pronunţe asupra legalităţii şi corectitudinii amendamentelor aprobate la bugetul Capitalei, având în vedere că acestea "au schimbat sensul lucrurilor în oraş" şi ar fi fost moral şi poate chiar legal să fie supuse dezbaterii publice înainte de aprobare.
Primarul Sorin Oprescu precizează că la întocmirea bugetului Capitalei pe 2011, supus la vor în şedinţa CGMB de luni, s-a avut în vedere crearea unui "echilibru judicios şi raţional între o estimare corectă a unor venituri posibile şi a unor cheltuieli cert realizabile" pe parcursul acestui an, asemeni construcţiei bugetului de stat.
Edilul susţine că principalul ordonator de credite, Primarul General, stabileşte priorităţile şi necesităţile Bucureştiului, nu Guvernul şi nici partidele. El precizează că un criteriu esenţial de care s-a ţinut cont la realizarea bugetului a fost respectarea prevederii exprese a Legii Bugetului pe 2011, în sensul că banii sunt alocaţi obligatoriu lucrărilor de investiţii în curs de realizare până la finalizarea lor şi îndeosebi lucrărilor cu caracter multianual.
"Amestecul politicului şi al Guvernului nu face altceva decât să confirme că descentralizarea Administraţiei Locale nu este decât pe hârtie. Ignorând aspectul legal, în mod iraţional şi fără discernământ, consilierii au depus şi votat amendamente contrare bunului mers al lucrurilor şi împotrivă interesului general al cetăţenilor, fără a consulta Primarul General, specialiştii, dar mai ales cetăţenii", susţine Oprescu, citat într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
Oprescu precizează că bugetul care a fost în dezbatere publică nu mai are nicio legătură cu ceea ce consilierii generali au votat, propunerile de amendamente fiind "substanţiale şi de natură să schimbe sensul lucrurilor în oraş", iar acest lucru ar fi impus supunerea lor dezbaterii publice înainte de a fi adoptate.
Astfel, în urma votării acestor amendamente s-au redus sumele alocate lucrărilor Stadionului Naţional, de la 382.857.000 lei la 147.857.000 lei, ceea ce pune în pericol finalizarea acestora şi respectarea angajamentului luat de România de a organiza Finala Europa League în mai 2012, precizează Oprescu.
Totodată, s-au diminuat de zece ori sumele alocate pentru finalizarea lucrărilor în Centrul Istoric, de la 22.060.000 la 2.060.000 de lei.
Şi sumele necesare iluminatului public pe întreg teritoriul Bucureştiului au fost reduse la jumătate, de la 88.000.000 lei la 40.620.000 de lei.
Banii alocaţi prin proiectul de buget pentru programul destinat rezolvării problemei câinilor vagabonzi a fost redus cu circa 70 la sută, de la 17.200.000 de lei la 4.200.000 de de lei.
De asemenea, prin amendamentele la bugetul Capitalei pe 2011 aprobate în şedinţa CGMB de luni s-au anulat sau s-au redus drastic sumele prevăzute proiectelor de infrastructură de mare necesitate pentru oraş, printre care Nodul Virtuţii/Străpungerea Ciurel - autostrada A1, Pasajul suprateran Pipera, Pasajul suprateran Mihai Bravu-Calea Văcăreşti.
Sumele alocate pentru cumpărarea locuinţelor sociale destinate familiilor care au fost evacuate din casele revendicate conform Legii 10 au fost retrase în totalitate, în condiţiile în care "pe masa Primarului General se află peste 200 de astfel de cereri disperate, iar cu banii prevăzuţi în buget s-ar fi putut achiziţiona peste 100 de apartamente", se mai arată în comunicat.
Sorin Oprescu precizează că acestea sunt doar câteva "exemple elocvente" în cazul "superficialităţii şi lipsei de interes real asupra problemelor adevărate ale oraşului din partea consilierilor municipali" şi că asistă, încă o dată, la o demonstraţie a intervenţiei comenzii politice în mod brutal, împotriva interesului general al cetăţenilor.
Edilul afirmă că, în schimb, "aşa-zişii aleşi şi reprezentanţi ai bucureştenilor" au introdus prin amendamentele lor "sume nejustificate" pentru a mări subvenţiile la RATB şi RADET, fără a se avea în vedere fundamentarea acestor suplimentari.
"Aceste regii, aflate sub conducerea directă a Consiliului General nu au suferit ani de zile nicio analiză sau plan de restructurare real, care să ducă la creşterea performanţei şi randamentului de lucru, dar şi la menţinerea preţului suportat de populaţie, în parametrii acceptabili. Practic, în această situaţie, banii care sunt alocaţi din bugetul local nu sprijină în mod real şi direct populaţia, ci alimentează în continuare aceste adevărate «găuri negre». Mai mult decât atât, municipalitatea este nevoită să plătească preţul de cost care este stabilit prin Elcen, instituţie sub conducerea Guvernului", a mai spus primarul Sorin Oprescu.
Potrivit edilului, o parte din majorarea subvenţiilor este de fapt preluarea datoriei pe care Guvernul o are atât faţă de municipalitate cât şi faţă de populaţie, acest lucru fiind valabil la nivelul întregii ţări, a tuturor autorităţilor locale.
"Guvernul transferă obligaţiile sale către autorităţile locale, pentru că nu poate să-şi rezolve obligaţiile pe care şi le-a asumat", afirmă Oprescu.
El mai susţine că s-au introdus, în mod nejustificat, sume importante pentru proiecte nerealizabile în anul 2011 din cauza stadiului documentaţiei şi a aprobărilor necesare pentru demararea lor sau condiţiilor de ilegalitate existenţe în momentul actual. Oprescu a dat ca exemplu realizarea reţelelor edilitare şi de drumuri în ansamblul rezidenţial ANL "Henri Coandă", imposibil de realizat deoarece Primăria Capitalei nu are bază legală să investească în această zonă, întrucât o mare parte a drumurilor aferente acestui cartier nu sunt în proprietatea CGMB, ci în cea a Consiliului Judeţean Ilfov. În aceste condiţii, a fost blocată inutil suma de 13 milioane de lei.
Un alt exemplu se referă la realizarea pasajului denivelat Bulevardul Ghencea-Domneşti, care are un contract de execuţie neînceput şi expirat, iar efectuarea proiectului respectiv are aceeaşi problemă că şi cea a cartierului Henri Coandă, pentru că jumătate din această lucrare nu este pe teritoriul Bucureştiul, ci pe teritoriul judeţului Ilfov. Astfel, prin introducerea acestui proiect, s-a blocat sumă de 25 de milioane de lei, a precizat sursa citată.
Alţi cinci milioane de lei au fost blocaţi în efectuarea străpungerii Bulevardul Braşov - Şoseaua Alexandriei, lucrare care încă nu a fost începută, nu s-au făcut încă demersurile legale de a fi desemnat constructorul, nu are proiect, nu s-au iniţiat exproprierile şi nu s-au obţinut autorizaţiile şi avizele necesare şi obligatorii prevăzute de lege pentru demararea lucrării. În plus, există un aviz negativ al MApN, care deţine o pondere importantă a terenurilor necesare realizării acestei investiţii, a mai arătat Oprescu.
"Având în vedere aceste câteva exemple, Primăria Generală, prin Primarul General, solicită Instituţiei Prefecturii să se pronunţe asupra legalităţii şi corectitudinii amendamentelor şi bugetului maltratat şi aprobat de consilierii generali", se mai arată în comunicatul citat.
Totodată, primarul Capitale precizează că îşi rezervă dreptul, prevăzut de lege, de a ataca în instanţă, în contencios administrativ, aceste decizii "aberante, ilegale, iresponsabile şi contrare interesului general al comunităţii bucureştenilor".
Aproximativ 50 de modificări au fost aduse proiectului de buget, la propunerea consilierilor generali ai grupului PDL. Cele mai importante modificări au fost legate de obiectivele de investiţii, fiind reduse bugetele pentru Stadionul Naţional, pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei sau reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, luni, că reducerea bugetului pentru investiţia la stadion s-a făcut din considerente politice, pentru a-l împiedica pe el să termine arena.
Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, declara, marţi, că Sorin Oprescu încearcă să-şi mascheze incompetenţa managerială creând impresia unui război politic cu ea şi PDL şi a dat asigurări că Stadionul Naţional va fi finalizat în termenul convenit, aprilie-mai 2011, cu finanţare de la Guvern, astfel încât România să poată să fie gazda unei mari competiţii internaţionale.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, după şedinţa BPN, că a solicitat filialei din Capitală sancţionarea a trei consilieri PSD care au votat, la buget, proiectul PDL.
Ponta a spus că proiectul de buget adoptat de CGMB arată că "Elena Udrea a încercat şi a reuşit să controleze banii bucureştenilor". El a afirmat că diminuarea fondurilor pentru Stadionul Naţional este urmare a unui "război ilogic" al Elenei Udrea împotriva primarului general, Sorin Oprescu.
"Dacă tot este atât de pornită împotriva lui Sorin Oprescu, atuni să aibă curajul şi să candideze împotriva lui", a continuat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: CCR decide renumărarea voturilor
-
BREAKING NEWS CCR a decis renumărarea tuturor voturilor din turul 1 al alegerilor prezidenţiale. Campania electorală se suspendă
-
Augustin Zegrean: Mă tem că vor să meargă spre anularea turului întâi al alegerilor prezidenţiale
-
„Este absolut imposibil...” – Toni Greblă despre renumărarea voturilor de la alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO