Oprescu: Costurile pentru lucrările din Centrul Istoric, reduse cu aproximativ 40%

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, că lucrările de reabilitare a Centrului Istoric ce vor fi efectuate în acest an ar costa aproximativ 21 de milioane de lei, precizând că suma totală a contractului iniţial aprobată de CGMB a fost redusă cu aproximativ 40%.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Costurile pentru lucrările din Centrul Istoric, reduse cu aproximativ 40%

Oprescu: Costurile pentru lucrările din Centrul Istoric, reduse cu aproximativ 40% (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Ieri s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru străzile cuprinse în pachetul 1 - lotul 3 respectiv Filitti şi Tonitza, urmând ca săptămâna viitoare să fie începute lucrările pe străzile Poştei şi Stavropoleos, care fac parte din lotul 1 - pachetul 2 de reabilitare", a spus Sorin Oprescu, după vizitarea lucrărilor de reabilitare din Centrul Istoric.

Potrivit edilului Capitalei, constructorul pentru reabilitarea străzilor din pachetul 1 este Asocierea Apolodor Group Construct SRL & Group Construct SRL & SC Engineering Design, iar cel pentru pachetul 2 - Asocierea Apolodor Group Construct SRL & SC Engineering Design.

Oprescu a precizat că în această săptămână s-au semnat noile contracte, fiind deja eliberate autorizaţiile de construire.

El a mai spus că singurul pachet de străzi neatribuit încă este cel cu numărul 3, din care face parte zona pilot A, încadrată de Calea Victoriei, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi strada Lipscani.

În legătură cu costul acestor lucrări, Sorin Oprescu a precizat că acesta a fost redus cu aproximativ 40% faţă de contractul iniţial şi faţă de indicatorii tehnico-economici aprobaţi de CGMB, după ce, în urma discuţiilor cu reprezentanţii firmelor care introduc sau refac utilităţile, s-a hotărât ca aceştia să reabiliteze infrastructura proprie "fără a pune preisune pe bugetul Capitalei". Astfel, lucrările de reabilitare a reţelelor de utilităţi vor fi realizate pe cheltuiala proprie a firmelor, fapt ce a dus la diminuarea sumei aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Primarul Sorin Oprescu a precizat că, pentru anul 2011, suma estimată pentru proiectul de reabilitare a Centrului Istoric este de aproximativ 21 de milioane de lei.

Pachetul 1 cuprinde lotul 1, compus din strada Lipscani, Zarafi şi Smârdan, lotul 2, ce cuprinde străzile Franceză şi Sfântul Dumitru şi lotul 3, aici intrând străzile Filitti şi Tonitza, unde joi au fost începute lucrările de reabilitare.

Pachetul 3 cuprinde tot loturi. Lotul 1 este compus din străzile Poştei şi Stavropoleos, lotul 2 cuprinde străzile Covaci, Gabroveni, Şelari, Soarelui şi Pasajul Francez, iar lotul 3 include străzile Căldărari, Şepcari şi Piaţa Sfântul Anton.

Termenul de finalizare pentru fiecare dintre loturi este de trei luni şi jumătate, însă acesta poate fi depăşit, în funcţie de "descărcările arheologice găsite pe fiecare stradă", a mai spus Oprescu.

Procedurile de achiziţie publică pentru desemnarea operatorilor economici care vor finaliza lucrările au fost făcute anul trecut, după ce consultantul desemnat de municipalitate, Asocierea Ove Arup & Partners International Ltd. şi Tehnic Consulting Engineering România, a întocmit expertiza tehnică pentru lucrările rămase de executat. Consultantul va asigura şi managementul proiectului, până la finalizarea tuturor străzilor în zona pilot, inclusiv pe perioada de garanţie.

Lucrările de reabilitare a infrastructurii subterane din zona pilot a Centrului Istoric au fost începute de Primăria Capitalei în decembrie 2006. Lucrările de refacere a infrastructurii zonei pilot A din Centrul Istoric au fost întârziate după ce, în timpul săpăturilor, au fost descoperite vestigii arheologice.

Contractul cu firma spaniolă Sedesa, cea care a început lucrările de refacere a Centrului Istoric, a fost reziliat în septembrie 2009, din cauza nerespectării termenelor prevăzute.

Firma Apolodor s-a ocupat de punerea în siguranţă a tuturor lucrărilor începute şi neterminate de Sedesa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici