Oprescu despre suspendarea normelor la legea câinilor: După opt luni vine o hotărâre care e aberantă

Primarul Sorin Oprescu a declarat, marţi, că hotărârea de suspendare a normelor la legea câinilor fără stăpân este aberantă şi ar putea, după o perioadă de opt luni "de intrat într-un echilibru" în care s-a redus numărul persoanelor muşcate, "să ne întoarcă la stadiul de la care am plecat".

Urmărește
479 afișări
Imaginea articolului Oprescu despre suspendarea normelor la legea câinilor: După opt luni vine o hotărâre care e aberantă

Sorin Oprescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Acum, când am dat în adopţie o mulţime de câini şi lumea începe să devină din ce în ce mai responsabilă, noi dorim să avem iar câini pe stradă, cu muşcături şi cu probleme. Nu este o joacă. Muşcăturile au scăzut în proporţie cu 75 la sută faţă de anul trecut, dar probabil că există unii - şi nu probabil, ci sigur că există - care trăind din acest conflict, doresc reîntoarecrea la o perioadă mai puţin civilizată în ceea ce priveşte problema câinilor", a spus Sorin Oprescu.

Primarul general al Capitalei a calificat decizia instanţei ca fiind aberantă şi a precizat că, în opinia sa, Guvernul o va contesta.

"Este o luptă dusă de-a surda, pe care nu pot să o înţeleg absolut deloc. După opt luni de zile de intrat într-un echilibru, după reducerea muşcăturilor, după faptul că se vede pe stradă că nu mai sunt câini - apropo de acest lucru, în centru aproape că nu mai sunt deloc, în periferie încă mai aveam de strâns -, vine această hotărâre care, după părerea mea, e părerea mea, este aberantă. Dorim să ne întoarcem iar la stadiul de la care am plecat, cu accidente majore? Eu cred că Guvernul va face contestaţia, pentru că în felul acesta nu vom rezolva nimic", a mai spus Oprescu.

În ceea ce priveşte suspendarea eutanasierii câinilor fără stăpân, Sorin Oprescu a spus că acest lucru poate duce la întoarcerea "la lipsa de civilizaţie", la reapariţia câinilor pe străzile Bucureştiului şi la problemele legate de persoane care vor suferi muşcături.

"Domnul Băncescu ştie bine ce înseamnă legea (...). Înseamnă să ne întoarcem iar la lipsa de civilizaţie, cu câini pe stradă, prin centrul Capitalei, cu muşcături care se petrec dimineaţa, la prânz şi seara. Asta doresc unii să se întâmple. Nu e bine nici dacă îi strângem şi îi îngrijim, nu e bine că îi sterilizăm, nu, nu e bine, pentru că unii, am impresia că trăiesc din această stare conflictuală deschisă. Eu o să-i întreb pe bucureşteni deschis: doresc să rezolvăm problema aşa cum am promis, bine. Dar vreau să ştie şi dânşii de ce nu se poate", a adăugat primarul general.

Sorin Oprescu a arătat că în situaţia actuală, din punctul său de vedere, va face tot ce este legal astfel încât programul privind gestionarea câinilor să fie finalizat.

"Am ieşit să spun acest lucru cetăţenilor şi, din punctul meu de vedere, voi face tot ce este legal astfel încât să-mi ţin cuvântul şi să duc acţiunea la bun sfârşit. Şi sunt hotărât", a mai spus Oprescu.

Coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, a declarat luni, despre decizia de suspendare a executării normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân, că programul de gestionare a maidanezilor funcţionează în continuare în Capitală şi că a cerut Guvernului să conteste hotărârea instanţei.

"În acest moment, activitatea ASPA nu este afectată, implicit programul de gestionare (a câinilor fără stăpân - n.r.) funcţionează în continuare. După decizia care suspendă normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân, Curtea de Apel are un termen pentru redactarea motivării şi pentru a o comunica, termen în care lucrurile merg ca şi până acum. Deci mergem înainte cu programul pentru Bucureşti", a spus Băncescu, precizând că, în acest moment, prevederile din această lege sunt valabile în forma publicată în Monitorul Oficial.

Răzvan Băncescu a mai spus, în acelaşi context, că solicită Guvernului să depună contestaţie, în termenul cel mai scurt, la decizia Curţii de Apel, pentru a nu se ajunge în situaţia de a se bloca anumite activităţi prevăzute de norme.

Potrivit lui Răzvan Băncescu, în cazul în care eventuala contestaţie depusă de Guvern nu va primi o decizie favorabilă, se va ajunge în situaţia "de a pierde în Capitală ce s-a reuşit până în prezent" legat de gestionarea maidanezilor.

Băncescu a precizat că în cele nouă luni de la începerea programului privind gestionarea câinilor fără stăpân de pe străzile Capitalei, a fost redus cu 75 la sută numărul persoanelor muşcate de câini, fiind capturaţi peste 25.000 de câini, dintre care aproximativ 10.000 au fost eutanasiaţi.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind definitivă.

Vier Pfoten a cerut CAB suspendarea mai multor prevederi, pe care le consideră nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, urmând să ceară şi anularea unor prevederi din hotărâre sau a actului normativ, a declarat pentru MEDIAFAX avocatul care reprezintă organizaţia pentru protecţia animalelor, Alexandra Cicodeica.

Normele metodologie aprobate prin HG 1059/2013 pun în aplicare prevederile Legii 258/2013, care modifică şi completează OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân. Potrivit legii adoptate anul trecut, câini fără stăpân din adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

CAB a hotărât, pe 20 iunie, suspendarea executării HG 1059/2013, până când se va pronunţa asupra unei cereri de anulare, a mai spus avocatul.

Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi atacată în cinci zile de la comunicare.

Astfel, în urma unei decizii definitive privind suspendarea executării HG 1059/2013, autorităţile locale nu vor mai putea aplica prevederile Legii 258/2013, întrucât aceasta nu va mai avea norme metodologice de aplicare în vigoare.

Vier Pfoten aminteşte că Legea 258/2013 "a intrat în vigoare în octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident în care un copil şi-a pierdut viaţa după ce a fost atacat de câini". Normele de aplicare a legii au fost emise în decembrie 2013, putând fi aplicată eutanasierea, ceea ce s-a şi întâmplat în mai multe oraşe, inclusiv în Capitală.

Potrivit Vier Pfoten, normele de aplicare cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primează.

"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autorităţile locale puteau delega managementul câinilor fără stăpân unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese şi deturnarea banilor publici. Un alt exemplu: accesul publicului în adăposturile publice era restricţionat, fapt ce a descurajat semnificativ adopţiile şi a stimulat abuzurile personalului din adăposturi", spune Gabriel Păun, coordonator de campanii al organizaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici