- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.10.2013, 23:07)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oprescu: Este esenţială pentru dezvoltarea Bucureştiului racordarea Capitalei la Dunăre
Primarul general Sorin Oprescu le-a spus, duminică, primarilor europeni care au participat la Comitetul Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene că este esenţială pentru dezvoltarea Bucureştiului, dar şi a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunăre.
Urmărește
1761 afișări
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Primarii europeni au discutat, duminică, la Bucureşti, despre rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, dezbaterea având loc în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene.
La cea de-a şaptea reuniune au participat reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, ai mediului academic şi de afaceri. Printre participanţii la reuniune s-au numărat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, preşedinte al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, edilul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, şi coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii din partea oraşului Viena, Kurt Puchinger.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În cadrul reuniunii, Ivo Gonner i-a înmânat primarului Sorin Oprescu o diplomă prin care i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al Regiunii Dunărene, "pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării".
La sfârşitul întâlnirii, Sorin Oprescu a declarat că este esenţială pentru dezvoltarea Bucureştiului, dar şi a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucureşti-Dunare.
"Acest canal permite legatura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre europene, dar şi interconexiuni cu alte judeţe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate reţele europene de căi navigabile. Cred cu tărie că acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru oraşele României şi Bulgariei", a spus edilul şef al Capitalei.
Oprescu le-a mulţumit omologilor săi prezenţi la reuniune, amintind că primul forum a avut loc la Regensburg, unde a participat şi Angela Merkel, "care a susţinut şi susţine eforturile pe care cei 14 primari ai oraşelor dunărene le fac pentru a dezvolta oraşele de o parte şi de alta a fluviului".
Primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, a declarat că Dunarea reprezintă noua Europă şi pentru aceasta este nevoie de oraşe şi de regiuni puternice.
"Primarul general ne-a împărtăşit şi nouă planul său de a lega Bucureştiul de Dunăre, astfel încât Bucureştiul să fie conectat cu celelalte 14 oraşe de pe Dunăre. Toate aceste oraşe reprezintă o parte foarte importantă a Europei. Zona Dunării este o macroregiune cu potenţial de dezvoltare pentru viitor. În Europa există doua fluvii cu un rol deosebit de important: Rinul, care a adus laolalta diverse ţări într-o uniune a păcii, după cel de-al Doilea Război Mondial, şi Dunărea - singurul fluviu din Europa care curge de la vest spre est. De-a lungul Dunării îşi dau mâna state mai vechi ale UE şi state mai noi membre ale UE. Aşadar, Dunărea reprezintă noua Europă şi pentru o noua Europă avem nevoie de oraşe şi de regiuni puternice", a spus Ivo Gonner.
Acesta a precizat că se bucură de faptul că Sorin Oprescu s-a alăturat "în această mare întreprindere" şi că este convins că rolul jucat de acesta şi de Bucureşti este deosebit de important în acest context.
Primarul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, a subliniat, la rândul său, importanţa Dunării în context european şi a declarat că "generaţia noastră are şansa de a valorifica acest potenţial pe care Dunărea îl oferă, de a putea atinge un nivel de bunăstare aşa cum ne dorim".
"Ne aflăm la începutul unui drum la capătul căruia sunt convins că toate regiunile implicate vor beneficia de bunăstare. Avem marea şansă de a putea aduce în acelaşi loc, printr-o strategie comuna, toate activităţile care se desfăşoară de-a lungul acestui fluviu. Salutăm şi sprijinim eforturile depuse de Ivo Gonner, preşedintele Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, şi ne bucurăm că beneficiem în prezent şi de aportul primarului general Sorin Oprescu, în vederea concretizării obiectivelor pe care ni le-am propus", a spus Hans Schaidinger.
Coordonatorul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării din partea oraşului Viena, Kurt Puchinger, i-a transmis primarului general salutări din partea omologului său de la Viena, Michael Haupl, şi a reiterat ideea potrivit căreia "Austria şi România, alături de celelalte state care fac parte din regiunea Dunării, depun toate eforturile în vederea realizării acestui mare proiect pe care ni l-am asumat".
Reuniune precede cel de-al doilea Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care va avea loc luni şi marţi, în Capitală, printre invitaţi aflându-se ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, şi comisarii europeni Dacian Cioloş şi Johannes Hahn.
Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.
Titlul Forumului de la Bucureşti este "Danube Region - stronger together, stronger in the world" şi urmăreşte abordarea modului în care strategia ajută statele riverane "să facă faţă provocărilor actuale comune, dar şi să influenţeze revitalizarea economiei", potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
Temele de discuţie ale forumului vor viza rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, echilibrarea dezvoltării economice cu ecologia şi gestionarea riscurilor de mediu, precum şi finanţarea proiectelor pentru Strategia Dunării în viitorul cadru de finanţare europeană 2014-2020.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe