Oprescu: Există rezerve suficiente de combustibil pentru Bucureşti (Video)

Autorităţile din Capitală nu vor avea probleme legată de combustibil, existând rezerve care pot merge până la 60 de zile, iar facturile bucureştenilor nu vor creşte, a declarat, joi, primarul Sorin Orescu, după o întâlnire de lucru cu reprezentanţii RADET, Apa Nova, Enel, ELCEN şi Distrigaz.

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Există rezerve suficiente de combustibil pentru Bucureşti (Video)

Oprescu: Există rezerve suficiente de combustibil pentru Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu există niciun fel de probleme legate de combustibil. Avem combustibil alternativ, adică păcură şi există aceste rezerve care pot merge până la 60 de zile în cazul Bucureştiului. Există aceste stocuri de păcură şi sunt în curs de a fi achitate", a spus Oprescu.

Edilul şef al Capitalei a precizat că a primit asigurări de la Apa Nova că aducţia de apă va fi constantă şi că cei de la Apele Române au spus că pot mări debitul de apa din acumulări dacă va fi nevoie.

Oprescu a atras atenţia că la Distrigaz se fac reparaţii, iar singurul lucru pe care îl poate critica este viteza de reacţie cu care se fac aceste lucrări. "Unele au fost rezolvate, altele sunt rezolvate temporar", a spus Oprescu.

Totodată, primarul general a spus că şi pe reţeaua RADET se produc avarii, pentru că traseele de distribuţie sunt învechite. El a dat ca exemplu o defecţiune "majoră" din cartierul Rahova, din sectorul 5, unde echipele RADET intervin pentru a remedia situaţia, iar alimentarea cu apă ar putea fi reluată în câteva ore.

"Toată lumea trebuie să înţeleagă, inclusiv ELCEN şi Distrigaz, că nu vii cu astfel de soluţii în situaţii de criză. Dacă se gândesc la astfel de măsuri, vor rămâne doar să se gândească", a spus Oprescu.

Primarul Capitalei a mai spus că nu se pune problema ca ELCEN să nu aibă bani pentru a cumpăra păcură din cauza datoriilor pe care le are de încasat de la RADET.

"Facturile sunt sub sumele de anul trecut şi suntem pregătiţi să le plătim în termen. În plus, din ianuarie intră în vigoare protocolul, iar factura va fi achitată la zi, precum şi o parte din datoria istorică eşalonată pe trei ani", a spus Sorin Oprescu.

Directorul Departamentului informatic din Distrigaz Sud, Clotilde Armand, a declarat că situaţia privind alimentarea cu combustibil este sub control.

"La Distrigaz situaţia este absolut sub control la ora actuală şi nu sunt probleme cu presiunea. Unica problemă care poate apărea este că există apă în reţea şi regulatoarele pot îngheţa, iar cetăţenii trebuie să sune la autorităţi pentru a le scoate apa din regulator", a precizat Clotilde Armand.

Directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), Virgil Ramba, a dat asigurări că nu vor fi probleme în alimentarea bucureştenilor cu căldură şi apă caldă, singurele situaţii în care aceasta s-ar putea întrerupe fiind avariile pe reţeaua de distribuţie. El a precizat că pe săptămână se înregistrează, în medie, două, trei avarii, dar acestea sunt normale.

"Se asigură temperaturile în casă de 20 - 22 de grade C, apa caldă la parametri normali, atât din sursele ELCEN, cât şi din centralele termice ale RADET-ului, fără probleme. ELCEN face alimentarea permanentă cu combustibil, iar centralele RADET care merg pe gaze au alimentare", a spus directorul RADET.

Şi directorul comercial al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), furnizorul de electricitate şi căldură al Bucureştiului, Irina Duică, a asigurat că există stocuri suficiente de combustibil pentru alimentarea cu energie termică.

"Nu sunt probleme şi nici nu vor fi. Avem stocuri de păcură. Există gaze din România, din înmagazinări, iar diferenţa care vine din import am reuşit să o acoperim. În Bucureşti, avem stocuri de 40.000 de tone de păcură şi consumăm 3.700 de tone zilnic, deci mai avem rezerve pentru 11 zile", a spus Duică.

Aceasta a precizat că stocurile de combustibil nu se fac pentru o iarnă întreagă, ci sunt achiziţionate pe parcurs.

"Pentru a nu apărea probleme, am reluat negocierile cu Petromul pentru achiziţiile de păcură. Azi noapte (miercuri spre joi - n.r.) am terminat negocierea contractului de achiziţie păcură de la Petrom, iar pe 12 ianuarie trebuie să vină primul transport de păcură la centrala Progresului, unde stocurile sunt mai mici. Am contractat acum 200.000 de tone de păcură", a mai spus Duică.

Potrivit directorului comercial al ELCEN, toate centralele consumă mixt gaze şi păcură.

"Nu este prima dată când consumăm păcură, în anii trecuţi, noi consumam două milioane de tone pe an. Instalaţiile sunt pregătie să funcţioneze, singurele probleme care pot apărea sunt defecţiunile tehnice care durează câteva ore până când se repară", a explicat Duică.

Aceasta a precizat că ELCEN are nevoie de 345 milioane de lei pe lună pentru a plăti combustibilul.

Transferul de la gaze la păcură reprezintă una dintre măsurile luate de Ministerul Economiei pentru ca producţia de electricitate şi căldură să nu fie afectată de criza gazelor.

Citeşte şi:

Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate

Preşedinţii Naftogaz şi Gazprom s-au întâlnit la Bruxelles
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici